Zinderende schaakbarrage eindigt opnieuw onbeslist

Het kampioenschap van de Schaakvereniging Doorn-Drieberen is eindelijk beslist. Maar er was niemand die echt rekening had gehouden met de afloop. De reden waarom de barrage van donderdag 24 mei moest worden gehouden was dat de 3 spelers gelijk geëindigd waren in de kampioensgroep. Verspreid over 2 weken volgde een barrage over 6 partijen met ieder een bedenktijd van 25 minuten, waarbij Johan de Groot, Jeroen Bollaart en Erik Corneth elkaar 2 keer troffen, een keer met wit en een keer met zwart.

In een zinderende finale ging eerst Erik onderuit tegen Johan. Daarna ging Jeroen in een objectief gewonnen stelling (toren tegen lopen met ook nog eens extra pionnen) door zijn tijd heen tegen Erik. De laatste partij, die tussen Jeroen Bollaart en Johan de Groot moest de beslissing brengen. Na de eerste twee zetten op het bord stonden, kwamen ze remise overeen, met als gevolg dat ze alle drie op hetzelfde aantal punten (2) uitkwamen. Van te voren had het bestuur al besloten dat mochten de drie strijdmakkers er weer niet uitkomen dat ze dan het kampioenschap zouden moeten delen.

Het had iets van samen gebroederlijk over de finish komen na een elfstedentocht die alles van je had gevraagd. Alle drie, langs de rand van de afgrond gegaan, soms een onverwachte winst en dan uiteindelijk alle drie kampioen. Het voelde goed. Een terechte en mooie uitkomst van een zeer boeiend seizoen.

Hieronder volgen nog een sfeerimpressie.

De eerste partij: Johan tegen Erik.

De linker stelling kwam al na 6 zetten op het bord. Het is nu al duidelijk dat wit niet terug gaat slaan met zijn paard op f7 maar het leven van de dame zuur gaat maken met Pe6 en daarna Pc7.

Erik probeert nog tegenspel te creëren (stelling rechts) maar Johan verdedigt bekwaam.  

Erik had even daarvoor een veel betere zet gemist Pc6 met pionwinst op a5. In deze positie (links) was er met 2 pionnen achter niet veel meer meer te behalen en Johan won snel.


De tweede partij: Erik tegen Jeroen.


Een rustige opening.

(Rechts) Een belangrijk moment vanwege de spanning op d4..

(links) Dit is nagenoeg de slotstelling. Achter Erik zijn hand zie je nog een pion staan. Jeroen staat duidelijk gewonnen. Die dekselse Erik wist er toch nog meer complicaties in de stelling te vlechten, waardoor Jeroen moest gaan nadenken. Dat werd hem fataal. Hij ging door zijn vlag heen. Wel netjes van Jeroen dat hij Erik daarop attent maakte.

De derde partij: Jeroen tegen Johan.

Na e4 en e5 was het remise.

Reacties zijn gesloten.