2013-2014


De eindstand in de 2e klasse B seizoen 2013-14:

Rang Team Gesp. Gew. Gel. Verl. Pnt. Bordpnt.
 1  Baarn 1 8 6 2 0 14 24
 2  VOG 1 8 6 0 2 12 20½
 3  Hoogland 1 8 5 1 2 11 18½
 4  Vegtlust 1 8 5 0 3 10 19
 5  Doorn-Driebergen 12 8 4 1 3 9 19½
 6  Nijkerk 2 8 3 1 4 7 16
 6  Leusden 2 8 2 2 4 6 14
 6  Vecht & Ommelanden 1 8 1 1 6 3 9
 6  Hoevelaken 3 8 0 0 8 0

De persoonlijke scores:

Spelers Partijen Punten
 Hans van der Zijde 8 6
 Bastiaan Gramser 6 4
 Nilufer Karayilan 6
 Peter Rijsdijk 5 3
 Herbert Meinders 2
 Johan Verbraak 2 1 *
 Renee Brands 1 ½
 Maurits Bos 2 0

* inclusief een reglementair toegekend punt

Afsluitend succes in Westbroek

Bastiaan Gramser speelde aan bord 1 met de witte stukken een solide remise. Al snel vlogen de stukken van het bord en na dameruil werd in overleg met de teamcaptain een remise overeengekomen. Renee Brands bracht het volgende halve punt binnen; zijn aanval op de damevleugel werd afgeslagen en na 25 zetten werd tot remise besloten.

Topscoorder Hans van der Zijde wist opnieuw te winnen. Na een lange rokade werd zijn koning flink belaagd door de oprukkende pionnen van de Westbroeker, maar gelukkig kwam er een aftrekschaakje in de stelling, waarmee een loper werd gewonnen en de 2 – 1 voorsprong werd bereikt. Ten slotte wist ook Peter Rijsdijk te winnen, waarmee het seizoen voor het viertal prima werd afgerond. Met een score van 9 punten uit 8 wedstrijden werd een vijfde plaats in de eindstand bereikt.

VOG 1   Doorn-Driebergen 1 1 – 3
1. R. de Groot Bastiaan Gramser remise
2. Aad Schouten Renee Brands remise
3. Henri Donker Peter Rijsdijk 0 – 1
4. C.Lam Hans van der Zijde 0 – 1

Hoogland 1 wint op slinkse wijze

Maurits Bos kwam al na 7 zetten gedrukt te staan en ging als eerste onderuit. Herbert Meinders was ingezet aan bord 1 en bereikte na afruil van een aantal stukken geen enkel voordeel in de stelling. De partij liep vervolgens logisch uit in een gelijkspel.

Volgens de website van Hoogland heeft Hoogland de wedstrijd met Hooglandse bluf gewonnen. Hans van der Zijde was hier het slachtoffer van. Hans kwam terecht in een gewonnen stelling, maar vergat een aantal zetten te noteren, waarna zijn tegenstander onterecht winst claimde. In de consternatie die daardoor ontstond werd tot een remise besloten. De normale procedure zou geweest zijn: laat Hans in zijn eigen tijd de zetten van zijn tegenstander overnemen en vervolg de partij.

Bastiaan Gramser kwam al snel een pion voor. Hij sloeg het eerste remisevoorstel van zijn tegenstander aanvankelijk af omdat hij naast de pluspion nog een sterke witte loper had. Bij het tweede voorstel accepteerde hij, onder druk van de klok, de remise en werd Hoogland op slinkse wijze de winnaar van de avond.

Doorn-Driebergen 1   Hoogland 1 1½ – 2½
1. Herbert Meinders Gerard Oostenbrink remise
2. Bastiaan Gramser Peter Rijsdijk remise
3. Hans van der Zijde Henk Wissink remise
4. Maurits Bos Rob Floris 0 – 1

Fraaie zege in Leusden

Nilufer Karayilan brak al spoedig het Leusder verzet, door op de 12e zet de partij met mat af te ronden. Herbert Meinders deed er wat langer over, maar scoorde het tweede punt in een partij waar zijn tegenstander het damegambiet aannam, na 12 zetten zijn pion teruggaf, maar achterbleef met een verwoeste stelling die niet meer te houden was en op zet 33 werd beslist.

Peter Rijsdijk won na paardruil op e4 een pion in de opening en wist zijn tegenstander vervolgens vakkundig op te sluiten en het duel fraai met winst af te sluiten. Helaas wist Hans van der Zijde zijn ongeslagen status in deze competitie niet te handhaven, maar bleef ondanks zijn nederlaag nog fraai op de eerste plaats staan. Met deze 1 – 3 eindstand heeft Doorn-Driebergen nog kans op een tweede plaats in de viertallen competitie en verdient alle lof voor hun prestaties tot nu toe.

Leusden 2   Doorn-Driebergen 1 1 – 3
1. Bram Smakman Nilufer Karayilan 0 – 1
2. Joop van den Broeke Peter Rijsdijk 0 – 1
3. Rajko Potter Herbert Meinders 0 – 1
4. Martijn Larink Hans van der Zijde 1 – 0

Bizar verlies tegen koploper Baarn 1

Bastiaan Gramser scoorde het eerste halve punt; hij won een pion in de opening, zag het angstzweet verschijnen op het gezicht van zijn tegenstander, maar kon het voordeeltje uit de opening uiteindelijk niet tot winst voeren. Helaas maakte Peter Rijsdijk in een Siciliaanse opening een foutje, waardoor een paard op b5 de stelling binnenkwam en er een toren werd verloren.In het belang van het team werd er nog doorgespeeld maar de eerste nul kwam op het bord te staan.

De achterstand zou gemakkelijk kunnen worden weggepoetst, als je naar de stelling op het bord van Hans van der Zijde keek. Met nog twee minuten op de klok was bijna al het materiaal van zijn tegenstander op. Hans had nog een half uur tijd om de beslissende zet uit te denken, maar ging verder op roof en zag te laat dat zijn tegenstander in een pat stelling terecht was gekomen. De rest van de avond kon Hans niets anders zeggen dat hij een bizarre partij had gespeeld. Hopelijk heeft hij daarna wel goed geslapen. Nulifer Karayilan speelde met de zwarte stukken op bord 1 en zag geen kans om het evenwicht te doorbreken en Baarn 1 kon met de winst huiswaarts keren en staat nu op de 1e plaats in deze viertallen competitie.

Doorn-Driebergen 1   Baarn 1 1½ – 2½
1. Nilufer Karayilan Rob Boss remise
2. Bastiaan Gramser Freek Beekhuis remise
3. Peter Rijsdijk Martijn Kruiswijk 0 – 1
4. Hans van der Zijde Martin Bunschoten remise

Puntendeling in Nijkerk

Hans van der Zijde is dit jaar extern zeer op dreef. Ook zijn vierde partij wist hij te winnen en handhaafde hiermee de 100 procent score. Hans was als eerste klaar; na het oprapen van enkele stukken werd na de 38e zet de zege binnengehaald. Johan Verbraak kwam niet goed uit de opening, ging vrij snel ten onder en de stand was weer gelijk.

In de parij van Nilüfer Karayilan werd het evenwicht doorbroken op de 24e zet, waarbij haar tegenstander met een toren de dame probeerde op te jagen. Het resultaat was een slechte pionnenstructuur, waarna de pionnen als rijpe appelen vielen en de overwinning van Nilufer niet meer tegen te houden was.

Helaas wist Peter Rijsdijk geen stand te houden na het onnodig weggeven van een loper om de rokade van zijn tegenstander te verhinderen. Hiermee werd een 2 – 2 eindstand bereikt en blijft het viertal op een keurige vierde plaats staan. Promotie naar klasse 1 van de viertal competitie is nog niet helemaal uitgesloten, maar wordt wel steeds moeilijker.

Nijkerk 2   Doorn-Driebergen 1 2 – 2
1. C. van der Heiden Nilufer Karayilan 0 – 1
2. H. van Hell Peter Rijsdijk 1 – 0
3. L. van Steeg Hans van der Zijde 0 – 1
4. W.J. Schuringa Johan Verbraak 1 – 0

Mooie 3 – 1 zege op Hoevelaken 3

Johan Verbraak had op het vierde bord de makkelijkste partij. Zonder te schaken toch een punt omdat zijn tegenstander niet was komen opdagen, erg vervelend. De stand werd weer gelijk getrokken door het verlies van Nilufer Karayilan, die slecht uit de opening kwam met de zwarte stukken en blijkbaar haar schaakdag niet had.

Hans van der Zijde kwam in een Koningsgambiet eerst zwaar onder druk te staan, maar wist na lange rokade de zaak te keren en veroverde met een paardvork de dame van zijn jeugdige tegenstrever, die daarna flink balend in het stof moest bijten. Bastiaan Gramser kwam al snel een loper voor, sprokkelde nog wat materiaal bij elkaar en ronde de partij winnend af met een geforceerd dameoffer. Hiermee werd de 3 – 1 eindstand bereikt en klom het viertal op naar een mooie vierde plaats in de tussenstand van de 2e klasse A van de viertallen competitie.

Doorn-Driebergen 1   Hoevelaken 3 3 – 1
1. Bastiaan Gramser Ben van ’t Erve 1- 0
2. Nilufer Karayilan W.G.M. Hoebe 0 – 1
3. Hans van der Zijde Steven Ochoa 1 – 0
4. Johan Verbraak *Niet Opgekomen* 1 – 0

Klinkende overwinning in Loenen

Bastiaan Gramser begon erg aanvallend, won een pion en een kwaliteit; zijn tegenstander gaf op voordat de c-pion kon promoveren. Nilufer Karayilan pakte het tweede punt; in een Siciliaanse verdediging ontplofte de stelling op de 13e zet. Nadat de rook was opgetrokken had Nulifer een gezond loperpaar over; de tegenstander bleef achter met een slechte loper, die verderop in de partij werd weggeblunderd.

Het derde punt werd binnengebracht door Peter Rijsdijk; hij bezorgde zijn opponent een dubbelpion in de opening, wachtte geduldig met het naar de goede kant rokeren en toen zijn tegenstander een toren weggaf wat de pot beslist. Hans van der Zijde maakte de overwinning compleet door ook te winnen. Hij kon met een paardvorkje op de koning een volle toren winnen en ging naar eigen zeggen verder met het gratis winkelen in de achtertuin van zijn Loenense tegenstrever. Hiermee werd deze klinkende overwinning een feit.

Vecht & Ommelanden 1   Doorn-Driebergen 1 0 – 4
1. S. Reket Bastiaan Gramser 0 – 1
2. Henk Schipper Nilufer Karayilan 0 – 1
3. Pieter Sluijs Hans van der Zijde 0 – 1
4. Jaap van Kesteren Peter Rijsdijk 0 – 1

Ook viertal weet eerste wedstrijd niet te winnen

Maurits Bos speelde te snel, kreeg een vervelende vork en was als eerste klaar, helaas met een nederlaag. Ook Nulifer Karayilan kwam niet goed in haar spel; na het wegblunderen van een paard kwam de tweede nul al spoedig op het uitslagenbord te hangen.

Om nog een puntendeling te komen moest er nog twee keer worden gewonnen. Hans van der Zijde slaagde daarin, door zijn jonge tegenstander na dameruil van bijna al zijn materiaal te ontdoen en uiteindelijk via een matzet het eerste punt binnen te halen. Helaas kon Bastiaan Gramser dit kunststukje niet herhalen; hij bereikte aan bord 1 een keurige remise. Hiermee werd de eerste nederlaag van het nog prille seizoen geleden.

Doorn-Driebergen 1   Vegtlust 1 1½ – 2½
1. Bastiaan Gramser Radin Karami remise
2. Nilufer Karayilan Sven van der Vliet 0 – 1
3. Hans van der Zijde Tim Ooms 1 – 0
4. Maurits Bos Rudie Aalders 0 – 1


Reacties zijn gesloten.