2012-2013


De Groot superieure winnaar Strijlandtoernooi 2013

Verslaggever : Gerrit-Jan Hoevers

Het lijkt zo simpel: clicken op het juiste icoontje,wat namen invullen en ronde na ronde rolt er een toernooi uit de printer. De computer was van Renee Brands ,bij hem opgehaald door de Wit , gestationeerd bij Hoevers, opgehaald door Portengen en daar weer afgehaald door Legemaat die hem zou gaan bedienen met behulp van een geschreven instructie van de Wit. Zo gaat dat als de organisatoren in de vakantieperiode een toernooi moeten regelen en zelf ook op vakantie willen. Men kan deze gang van zaken beschouwen als een demonstratie van betrokkenheid bij de club. Men kan zich ook afvragen of het bestuur eens moet nadenken hoe de organisatie van dit belangrijke toernooi minder kwetsbaar gemaakt kan worden.

De vakantieperiode drukt ook haar stempel op het verloop. Niet iedereen kan de twee avonden meedoen. Misschien heeft van Ruler na zijn voorbeeldige start van 4 uit 4 nog even overwogen om zijn vakantie te annuleren; hij heeft het niet gedaan. Zo gaat de Groot, eveneens een honderd procent score, met voorsprong beginnen aan de tweede avond. Ook nu weer is hij ongenaakbaar . Voor de derde achtereenvolgende keer wint hij de beker: acht uit acht. Hij mag als eerste kiezen uit de prijzen waaronder een paar klassieke schaakboeken. Hij kiest uit het werk van een andere superieure schaker: Aljechin.

Er volgt nog een lange rij winnaars want organisator Egelie houdt ervan om flink wat prijzen uit te delen. We zien Zwaan, Egelie zelf,Ronner,Legemaat vooraan in de rij. Er zijn speciale ratingprijzen voor Beekelaar,Jongeneel,Hellevoort ,Greven en Crijns.

Laatstgenoemde ,huisschaker, kwam kennismaken met het clubschaak. Er was nog een nieuwkomer , een ervaren clubschaker : Ploeg . Het feit dat onbekenden de weg naar `t Hoge Licht hebben gevonden en wellicht clubgenoten zullen worden geeft het seizoen een goede start. Maar ook het feit dat ook degenen die wisten dat ze geen twee avonden aanwezig konden zijn, en bij voorbaat uitgesloten waren van een prijs, toch acte de présence gaven maakt dat we terug kunnen zien op een geslaagd toernooi.

De eindstand na 8 ronden:

1. Johan de Groot met 8 uit 8 ;

2-3. Joost Zwaan en Peter Egelie met 5,5 uit 8;

4-7. Meinko Ronner ,Gert Legemaat,Ronald Stomphorst,Jan Hellevoort met 5 uit 8;

8-12. Jos Derksen,Geert Roelof Ploeg, Henk Greven,Rob van Vuurde,Tjeerd Visser met 4.5 uit 8;

13-14. Gerrit Jan Hoevers en Jan van Ruler met beiden een 100% score van 4 uit 4;

15-17. Martin Beekelaar,Jan Esmeijer,Pim Jongeneel met 4 uit 8;

18-21. Maurits Bos ,Jos Pak, Gertjan Portengen,Dirk Rijneker met 3,5 uit 8;

22. Henk van Hof met 3 uit 4;

23-28. Sip Visser,Dick la Pleine,Hans vd.Zijde,Johan Verbraak,Peter Rijsdijk,Cor Brands met 3 uit 8;

29-30. Han de Wit en Frits de Zwaan met 2,5 uit 4;

31. Rijk van Huisstede 2,5 uit 8;

32-33. Leo Lewin en Lodewijk Crijns 2 uit 8;

34. Bastiaan Gramser met 1,5 uit 4;

35. Pier Winsemius met 1 uit 4.

Een genoeglijk shuffle-toernooi

Verslaggever : Gerrit-Jan Hoevers

Voor een viertal gasten van Ons Genoegen en voor menig jong lid moet even worden uiteengezet wat shuffle inhoudt : een wedstrijdvorm ontworpen om de zwakkere speler een minstens gelijke kans te geven op de eindzege als de sterkere. Daartoe worden de deelnemers in groepen van gelijke sterkte ingedeeld en wordt de aanvangspositie op het bord door het toeval bepaald zodat alle openingskennis de prullenbak in kan. De eindzege gaat naar de groepswinnaar met de hoogste score en bij gelijke score naar de zwakkere speler.

Zesendertig schakers hadden zich aangemeld maar drie moesten verstek laten gaan zodat op het laatst nog aan de indeling gesleuteld moest worden. Terwijl de wedstrijdleider zich daarover het hoofd boog konden de spelers intussen de rijk gevulde prijzentafel bekijken en vaststellen dat een goede inzet beloond zou worden. Daar was ook de speelse trofee te zien ontworpen door de initiator en sponsor Henk van Hof.

Lange tijd zag het er naar uit dat Verbraak de trofee zou winnen maar moegestreden moest hij in de laatste ronde genoegen nemen met remise en zijn 4.5 uit 5 werd nipt voorbijgestreefd door schaakmeester Joost Marcus die in de eerste groep minder tegenstand kreeg dan verwacht was en 5 uit 5 haalde. In de volgorde van de geleverde prestaties gingen de volgende spelers langs de prijzentafel : Marcus,Verbraak,Bos,Rijken,C.Brands,Egelie,vAmerongen,Portengen,La Pleine,Stomphorst,Beekelaar,Hoevers,Meinders,vHof,vPutten en Donker.

Feestelijke simultaan

Verslaggever : Gerrit-Jan Hoevers

Om half acht werd het al druk om de bar en ook de beide artiesten Zhaoqin Peng en Desiree Hamelink hadden zich al gemeld. In de zaal werd de laatste hand gelegd aan de opstelling van tafels en stukken: 20 tegen Peng, 20 tegen Hamelink. Om exact 20.00 uur werd het feest geopend.

Aanvankelijk heerste er een diepe stilte; er werd zelfs geen klok gehoord. Een simultaan moet op gang komen. Na 1.c4 weet je al meteen wat je antwoord is maar je moet wachten met je zet tot de simultaangeefster er is. Het is even wennen maar dan ontdek je dat in de tussentijd je blik over de zaal kunt laten gaan. Je treedt uit je partij en wordt deel van het gebeuren. Je ziet en hoort hoe Desiree duidelijk schik heeft en de tegenstander met haar. Peng gaat stil langs de borden en neemt overal de tijd. Intussen kun je ook even koffie halen.

Langzaam wordt de druk op de stelling voelbaar. In de zaal ontstaat een licht geroezemoes van zuchten, van gedeelde zorgen. Een enkeling denkt hardop, iets te luid naar de zin van omzittenden. De eerste gaten vallen in onze gelederen. Het ging goed en toen verloor ik! Zo vat Maurits Bos zijn ervaring samen en hij zal namens velen spreken. Bij Desiree heerst er rond zet 25 al een ontspannen sfeer alsof de klus vrijwel geklaard is. Peng heeft het niet makkelijk. Ze heeft nauwelijks tijd om de thee op te drinken die haar van diverse kanten wordt aangeboden. De worst en de kaas gaan sneller rond dan zij.

Ongemerkt is het 10 uur geworden , 11 uur. Het wordt een latertje voorspelt Bink. Tegen half twaalf is Desiree klaar. Drie remises heeft ze toegestaan; aan T.Visser, Gramser en Portengen. Er wordt druk gezet op de spelers die slecht staan tegen Peng om het spel niet onnodig te rekken. Om twaalf uur vroeg ik haar hoe we konden afronden. Er wordt afgebroken en de resterende partijen worden door haar gearbitreerd. Zonder morren wordt haar oordeel geaccepteerd al zal een enkeling hebben gedacht dat zijn stelling op de club zeker nog wel houdbaar zou zijn geweest. Zeuren over de uitslag is ondenkbaar als slot van een feestelijke avond. Ook Peng staat enkele remises toe: van Drie,Esmeijer, van Ruler en van Vuurde. De beide dames hebben een prachtige voorstelling gegeven en krijgen een bloemenhulde. Ze waren samen sterker dan de gezamenlijke kracht van al onze leden. Maar de clubkampioen heeft onze eer gered. Johan versloeg Peng gedecideerd.

Oliebollenparentoernooi 2012 weer voor Desiree en Philippe

Dit jaar werd er met 48 deelnemers een record gevestigd, waar maar weer eens mee aangetoond dat schakers ook van zo’n gezellige avond houden. Naast onze leden met voor ons vaak al bekende partners waren er ook deelnemers uit Zeist, Utrecht en zoals al vaker kwamen de winnaars uit Spijkenisse.

De wedstrijd ging over vijf ronden, waarbij na drie ronden het Zeister duo Sergio Harnadan en Gosse Kaastra met 6 punten fier bovenaan stonden. Wat inmiddels ook was opgevallen was het resultaat van Jon van Midde met zijn 11-jarig talentje Quirijn van Toledo, die hij ergens in het Utrechtse had opgeduikeld. In ronde 4 verloren Harnadan-Kaastra het eerste punt aan van Midde-van Toledo en ook het duo Desiree Hamelink-Philippe van Waardenburg wist met winst op Meinko Ronner-Maurits Bos de achterstand op de koplopers te verkleinen.

In de laatste ronde won eerst Desiree van Sergio en tenslotte werd Gosse mat gezet door een uiterst koelbloedig spelende Philippe en met een daverend applaus ging de winst (op weerstandspunten) weer eens naar Spijkenisse. Op een eervolle derde plaats eindigden Jos Pak en Herbert Meinders.
Er werden vervolgens 11 natura prijzen uitgereikt, voor de eerste 10 van de ranglijst en een poedelprijs voor het échte paar Gerrit van Amerongen en Wilma Korver. Met 4,5 punt uit 5 wedstrijden werd Quirijn van Toledo nog uitgeroepen tot beste speler van het toernooi.

De eindstand:

  Koppel M.P. B.P.  
 1. Hamelink – van Waardenburg 8 7,5  
 2. van Midde – van Toledo 8 7,5  
 3. Pak – Meinders 7 7  
 4. Egelie – Rijken 7 6,5  
 5. Harnadan – Kaastra

7 6  
 6. Hoevers – de Zwaan 6 6
 7. van Vuurde – Rijneker 6 6  
 8. van Capelle – Vis 6 6  
 9. de Groot – Gramser 6 5,5  
10. F.Boon – B.Boon 5 5  
11. De Wit – R.Brands 5 5  
12. P. van Putten – A. van Putten 5 5  
13. van Looy – H. van der Linden 5 5  
14. S.Visser – Jongeneel 5 4,5  
15. T.Visser – van Huisstede 5 4,5  
16. Lewin – Portengen 4 5
17. Ronner – Bos 4 4,5
18. Zwaan – R. van der Linden 4 4,5  
19. Derksen – Hellevoort 4 4,5  
20. Reitsma – Rijsdijk 4 4,5  
21. van der Zijde – Vergeer 4 4  
22. la Pleine – Horsten 3 3,5  
23. Verbraak – van der Heide 1 1,5  
24. van Amerongen – Korver 1 1  

John Bink wint Hengeveldtoernooi en wordt voor de 8e maal snelschaakkampioen

Het jaarlijkse snelschaakkampioenschap dat voortaan , ter ere van de vorig jaar overleden Henk Hengeveld het Hengeveldtoernooi zal heten , is dit keer weer eens gewonnen door John Bink. Hij won dit toernooi voor het eerst in 1999 daarna in 2001 en vervolgens van 2004 tot en met 2008 , 5 keer op rij.
Het zag er aanvankelijk niet naar uit toen John al in de eerste ronde onderuit ging tegen Jan van Ruler. Laatstgenoemde had een goede start en stond tot en met de 5e ronde bovenaan. Echter toen nam John de leiding over en stond die niet meer af. Met maar een half puntje minder werd Gert Legemaat tweede. Hij moest alleen tegen John een vol punt inleveren maar speelde een keer meer remise. De kampioen van de laatste drie jaren , Johan de Groot , moest dit keer genoegen nemen met de vierde plaats achter Rik van Drie.
Jos Derksen kon zijn mooie vijfde plaats van vorig seizoen niet herhalen en eindigde onderaan met maar een overwinning op medehekkensluiter Jos Pak.

In groep 2 was het een spannende wedloop tussen Dick la Pleine en Han de Wit.
Laatstgenoemde stond tot aan de 8e ronde bovenaan maar werd daarna gepasseerd door Dick. De laatste ronde moest de beslissing brengen. Het toeval wilde dat deze ronde ging tussen La Pleine en de nummer 3, Jan Hellevoort.
Laatstgenoemde zag kans deze partij te winnen waardoor hij , als lachende derde , tweede werd achter Han de Wit en Dick genoegen moest nemen met de derde plaats.
Als eregast was Dirk , de zoon van Henk Hengeveld , uitgenodigd aan het toernooi deel te nemen. Hij kon helaas in groep twee geen vuist maken te meer omdat hij 10 jaar lang geen wedstrijdschaak gespeeld had. Toch knap dat hij desondanks wist te winnen van Lewin en Portengen.

In groep 3 ging de strijd om de eerste plaats voornamelijk tussen Hans van der Zijde , Dirk Rijneker en Herbert Meinders. Uiteindelijk eindigden zij gezamenlijk met 7 punten op de eerste plaats. Men kwam overeen dat er dan maar geloot moest worden om te bepalen wie met de beker voor de eerste plaats en wie met de beker voor de tweede plaats naar huis ging. Helaas trok Herbert aan het kortste eind en was de gelukkige nummer een Hans van der Zijde gevolgd door Dirk Rijneker.

De eindstanden:

Groep 1   Groep 2   Groep 3
1. Bink 7,5   1. de Wit 8   1. van der Zijde 7
2. Legemaat 7     2. Hellevoort 7,5   2. Rijneker 7
3. van Drie 6   3. la Pleine 7,5   3. Meijnders 7
4. de Groot 5   4. Groeneveld 6   4. Donker 5
5. van Ruler 5   5. S. Visser 5   5. Verbraak 4,5
6. Egelie 4,5   6. Karayilan 4,5   6. Bos 3,5
7. Hoevers 4   7. Lewin 4   7. van Huisstede 3
8. Greven 3   8. Portengen 3,5   8. van der Heide 3
9. Pak 2   9. Beekelaar 3,5   9. Winsemius  2,5  
10. Derksen 1   10. T. Visser 3,5   10. van Amerongen 1,5  
  11. D. Hengeveld 2    
       

HOEVERS EN DE GROOT WINNEN HENK STRIJLANDTOERNOOI 2012

De schaakvereniging Doorn/Driebergen heeft het seizoen geopend met het traditionele Strijland rapid toernooi over 8 ronden verdeeld over twee avonden. Liefst 32 deelnemers, waaronder twee nieuwe leden, namen aan het toernooi deel, wat zoals gebruikelijk in een zeer prettige sfeer verliep.

Na de eerste avond stond Johan de Groot op de eerste plaats met de maximale score van 4 punten, gevolgd door Rik van Drie en Gerrit-Jan Hoevers met 3,5 punt. In ronde 5 bracht Hoevers de spanning weer volledig terug door van de Groot te winnen. Na 7 ronden stond Hoevers zelfs een vol punt voor op de Groot. In de laatste ronde wist Ronald Stomphorst echter te winnen van Hoevers en kwam de Groot door een zege op Legemaat alsnog langszij. Besloten werd om voor dit jaar dan maar twee winnaars op de wisselbeker te laten graveren.

Verder waren er nog ratingprijzen voor Nilufer Karayilan, de beste onder de 1500, die met 5 uit 8 een keurige 8e plaats veroverde en voor de beste onder de 1700, onze gastspeler uit Utrecht, de welbekende Nico van Harten. Ook Leo Lewin, tweede onder de 1500 en Jos Pak tweede onder de 1700 kregen nog een ratingprijs. De voorzitter reikte vervolgens nog een aantal prijzen uit onder andere voor de nummer drie Rik van Drie, die besloot om definitief lid te worden. De poedelprijs was deze keer voor good old Piet van der Heide.

De eindstand na 8 ronden:

1-2. De Groot en Hoevers met 6.5 punt uit 8 ;

3-4. van Drie en Stomphorst met 6 punten uit 8;

5-8. Legemaat, Egelie, van Harten en Karayilan met 5 punten uit 8;

9-12. Pak, Derksen, Lewin en Esmeijer met 4.5 punt uit 8;

13-18. La Pleine, Portengen, Beekelaar, van Putten, Rijsdijk en Gramser met 4 punten uit 8;

19-22. Rijneker, Hellevoort, de Wit en Groeneveld met 3,5 punt uit 8;

23-24. Greven en van Amerongen met 3 punten uit 7;

25. van Vuurde met 2,5 punt uit 4;

26-28. Tjeerd Visser, Jongeneel, Bos met 2,5 punt uit 7;

29. van Huisstede met 2,5 punt uit 8;

30. Winsemius met 2 punten uit 4;

31. van der Heide met 2 punten uit 7;

32. Donker met 0 punten uit 4.

 


Reacties zijn gesloten.