2011-2012


HET VIERTAL, SEIZOEN 2010-2011

De eindstand in de 3e klasse A:

Rang Team Gesp. Gew. Gel. Verl. Pnt. Bordpnt.
 1  Het Dikke Torentje 1 8 7 1 0 15 24½
 2  Amersfoort 1 8 7 1 0 15 23½
 3  Hoogland 1 8 6 0 2 12 21½
 4  VOG 1 8 3 2 3 8 17
 5  Nijkerk 2 8 2 2 4 6 13½
 6  Leusden 2 8 2 1 5 5 14
 7  Doorn-Driebergen 1 8 1 2 5 4 12½
 8  Hoevelaken 2 8 2 0 6 4 12
 8  Doredenkers 2 8 1 1 6 3
               

De persoonlijke scores:

Spelers Partijen Punten
 Johan Verbraak 8 5
 Hans van der Zijde 8
 Tjeerd Visser 4 2
 Ed van Beest 3
 Pim Jongeneel 1 1
 Ed Rijken 1 ½
 Leo Lewin 1 0
 Wim Mol 1 0
 Fabian Ederveen 1 0
 Peter Rijsdijk 1 0
 Pier Winsemius 1 0
 Renee Brands 2 0
 

Amersfoort te sterk in laatste wedstrijd

Hans van der Zijde wist na een scherpe parij als enige te scoren en hield daarmee Amersfoort van een gedeelde eerste plaats af. Helaas gaf Peter Rijsdijk in tijdnood een Toren weg en ging kopje onder. Ook Johan Verbraak kon deze keer niet scoren maar blijft wel de topscoorder van het seizoen. Tjeerd Visser moest tenslotte ook een punt inleveren en hierdoor werd de einstand 3 – 1 in het voordeel van Amersfoort.

Amersfoort 1   Doorn-Driebergen 1 3 – 1
1. Laurens Kool Peter Rijsdijk 1 – 0
2. D.H. van Eibergen Santhagens Tjeerd Visser 1 – 0
3. Otto van Kooten Hans van der Zijde 0 – 1
4. Luuc Baltus Johan Verbraak 1 – 0

Nipte nederlaag tegen Hoogland

Tjeerd Visser offerde een Paard voor een pion en een Toren voor een Loper, waardoor de Dame van zijn tegenstander buitenspel kwam te staan. Maar in tijdnood moest hij genoegen nemen met remise.Ed Rijken offerde in een dame pionopening de c-pion, zwart kreeg in eerste instantie goed tegenspel met de dame. Na Dame ruil kreeg wit de pion terug en na 38 zetten ontstond een toreneindspel met gelijke stand waarna tot remise werd besloten

Hans van der Zijde speelde een rustige partij, die in remise eindigde en toen was het wachten op de winst van topscoorder Johan Verbraak. Deze keer lukte het niet, hij verloor een pion in de opening en na 50 zetten was de koek op en ging Hoogland met de zege naar huis.

Doorn-Driebergen 1   Hoogland 1 1½- 2½
1. Tjeerd Visser Bert Heitinga remise
2. Ed Rijken Rob Floris remise
3. Hans van der Zijde Jan Kok remise
4. Johan Verbraak Henk Wissink 0 – 1

Keurige remise in Westbroek

Tjeerd Visser kwam in een koningsgambiet terecht en zondigde tegen de theorie waardoor zijn opponent, de clubkampioen van VOG beter kwam te staan. In het middenspel werd het evenwicht hersteld en de partij eindige in een remise. Renee Brands was deze maandagavond wel erg vrijgevig, het is ook niet zijn schaakavond maar eigenlijk zijn kaartavond en verloor kansloos. Hans van der Zijde bracht nog een halfje binnen en toen was het aan Johan Verbraak om maar weer eens te winnen en het gelijkspel tegen VOG gestalte te geven. Dat lukte met een dubbele paard aanval, waarmee zijn tegenstander op de 35e zet werd mat gezet. Met een score van 5 uit 6 is Johan als topscoorder niet meer in te halen.

VOG 1   Doorn-Driebergen 1 2 – 2
1. R. de Groot 1563 Tjeerd Visser 1531 remise
2. C. Timmer 1525 Renee Brands 1440 1 – 0
3. A. Schouten 1545 Hans van der Zijde 1307 remise
4. H. Donker 1212 Johan Verbraak 0 – 1

Derby tegen Wijk bij Duurstede onbeslist.

De derby tegen het Wijkse Doredenkers 2 eindigde onbeslist. Johan Verbraak blijft maar winnen in het viertal; deze keer won hij al op de 18e zet een volle Dame en opende het bal met een 1 – 0 voorsprong. Pier Winsemius was bereid gevonden op het laatste moment als invaller op te treden en moest na een wat aarzelend begin helaas een punt laten liggen, waardoor de stand weer gelijk werd.

Ook Hans van der Zijde moet het afleggen tegen een dorpsgenoot, die de pionnen voluit liet opstomen in de richting van Hans koning.
Tenslotte wist Tjeerd Visser de stand weer in evenwicht te brengen; hij kwam een stuk tegen een pion voor in de opening, ruilde beide torens en het paard en voordat de gewonnen stelling werd beslist ging zijn tegenstander door de vlag.

Doorn-Driebergen 1   Doredenkers 2 2 – 2
1. Tjeerd Visser F. de Jong 1 – 0
2. Hans van der Zijde J.A.M. Zumbrink 0 – 1
3. Pier Winsemius R. van Gooswilligen 0 – 1
4. Johan Verbraak D. Jacobs 1 – 0

Leusden 2 te sterk

Donderdag 26 januari kwam het viertal bij Leusden 2 een puntje tekort en zakte naar de 7e plaats op de ranglijst. Johan Verbraak blijft het uitstekend doen in deze klasse en wist ondanks een matige opening als eerste een overwinning op het bord te krijgen. Helaas onderschatte Renee Brands de openingskennis van zijn tegenstander en leverde vervolgens de voorsprong weer in.

Ed van Beest wordt na de derde remise op rij langzamerhand de remisekoning van het viertal en wist de gelijke stand te handhaven. De druk kwam daarna op Hans van der Zijde te liggen, die helaas schaakmat werd gezet op de 40e zet.

Leusden 2   Doorn-Driebergen 1 2½ – 1½
1. R. Scholte Renee Brands 1 – 0
2. J. van den Broeke Hans van der Zijde 1 – 0
3. R. Potter Ed van Beest remise
4. T. Bakker Johan Verbraak 0 – 1

Eerste winst voor het viertal

Ook het viertal is 2012 uitstekend begonnen. Tegen Nijkerk 2 werd een keurige 3 – 1 overwinning behaald. Als eerste wist Johan Verbraak het volle punt binnen te halen. Pim Jongeneel wist in een geweigerd Dame gambiet op de 11e zet een vol Paard voor te komen en wikkelde zonder problemen af naar een 2 – 0 voorsprong.

Hans van der Zijde wist met een remise de overwinning definitief binnen te halen en na dat de zege binnen was kon ook Ed van Beest genoegen nemen met een remise, waardoor de eindstand van 3 – 1 werd bereikt. Deze eerste overwinning doet naar meer smaken.

Doorn-Driebergen 1   Nijkerk 2 3 – 1
1. Pim Jongeneel C. Pijpers 1 – 0
2. Hans van der Zijde A. Anema remise
3. Ed van Beest H. van Hell remise
4. Johan Verbraak L. van Steeg 1 – 0

Wederom verlies voor het viertal

Vrijdag 16 december was ook Hoevelaken 2 een maatje te groot voor ons viertal. Ditmaal werd er met 3 – 1 verloren. Wim Mol speelde naar eigen zeggen te snel en raakte al na vijf zetten een Paard kwijt en kon als eerste een punt inleveren. Johan Verbraak bracht de wedstrijd weer in evenwicht,door een Loperoffer waarmee al op de 16e zet schaakmat met de Dame wist te forceren.

Hans van der Zijde dacht via de lange rokkade een sterke stelling op het bord te krijgen, maar zijn tegenstander wist groot materiaal af te ruilen en wist de partij winnend af te sluiten met ver opgerukte pionnen op de Koningsvleugel van Hans. Als laatste speler moest ook Fabian Ederveen een nul incasseren, maar hij had naar eigen zeggen ondanks het sterke spel van de enige vrouwelijke deelneemster toch nog wel een gezellige avond.

Hoevelaken 2   Doorn-Driebergen 1 3 – 1
1. T. de Jongh Wim Mol 1 – 0
2. B. van ’t Erve Hans van der Zijde 1 – 0
3. H. van de Velde Fabian Ederveen 1 – 0
4. W. Hoebe Johan Verbraak 0 – 1

Matige start viertal

Leo lewin opende met Pf3 en kon als eerste een nederlaag noteren; hij verzuimde om met Dameruil tot een remisestelling te komen, deed daarna enkele zwakke zetten en verloor kansloos na het verlies van een Toren. Ed van Beest vroeg en kreeg een remise na Dameruil en heeft hiermee een 4 – 0 nederlaag voorkomen.

Ook in de partij van Johan Verbraak leek alles nog in orde na Dameruil; hij had zowel een Toren op h1 als ook op g1 staan richting de vijandelijke Koning. Helaas zag hij een penning over het hoofd en verloor een Paard en daarmee de partij. Zoals Johan zelf verklaarde na afloop van de partij : de volgende keer beter opletten. Tenslotte liep ook Hans van der Zijde tegen een nederlaag aan ; na 30 zetten capituleerde hij nadat een Toren van zijn tegenstander zijn stelling was binnengekomen.

Doorn-Driebergen 1   Het Dikke Torentje 1 ½ – 3½
1. Hans van der Zijde P. van der Heiden 0 – 1
2. Leo Lewin J.G. van Katwijk 0 – 1
3. Johan verbraak J. Leeuwenkamp 0 – 1
4. Ed van Beest P. van der Beek remise

 

 

 

Voor vragen of eventuele opmerkingen mail: Rob van Vuurde of Nilüfer Karayιlan


Reacties zijn gesloten.