2008-2009

SEIZOEN 2008-09 AFGESLOTEN MET SHUFFLETOERNOOI

Bij ons jaarlijkse ‘Van Hof-Shuffletoernooi’, gespeeld volgens de eigen interpretatie van het Fischer Random Chess, was de opkomst ondanks het mooie tuinweer redelijk. Onder de deelnemers waren ook onze vroegere leden Frits de Zwaan en Henk van Hof aanwezig. Laatstgenoemde wilde, ondanks het feit dat hij naar Groningen is verhuisd, toch nog sponsor blijven, waardoor de prijzentafel weer aardig gevuld was en we zelfs drie prijzen per groep konden uitdelen. Verheugend was ook dat er zich nog twee niet-leden gemeld hadden, te weten Marcel Bos en Gert Jan Portengen.

Ook deze keer kwamen de meest bizarre beginopstellingen op het bord. Zo moest je proefondervindelijk ontdekken wat de voordelen van twee lopers van gelijke kleur waren. Het was even wennen, hoewel … wennen deed het bij de meesten niet echt. Aan het eind van een hilarisch schaakavondje bleken Mark Berisa en Philippe van Waardenburg in hun groep 100% gescoord te hebben. Er moest dus een beslissingswedstrijd gespeeld worden waarin Phillipe aan het langste eind trok na een zeer spannende partij. Voor zijn overwinning mocht hij een luid applaus in ontvangst nemen en kwam hij voor een jaar in het bezit van de Van Hof wisseltrofee. In groep A bleef Gert Legemaat dit keer zijn aartsrivaal Johan de Groot maar liefst 1½ punt voor. Han de Wit won in groep B en Frits de Zwaan liet in groep C zien dat hij het spelletje nog niet verleerd is.

 

De eindstanden:

 

Groep A Groep B Groep C
1. Legemaat 1. De Wit 4 1. De Zwaan
2. De Groot 3 2. Derksen 3 2. Hellevoort
3. Stomphorst 3. Van Hof 3. Reitsma 2
4. Egelie 4. La Pleine 2 4. Groeneveld 2
5. Hoevers 2 5. Pak 2 5. Karayilan
6. Van Vuurde ½ 6. Greven 6. Hengeveld
Groep D
1. Van Waardenburg 5
2. Berisa 5
3. Gramser 3
4. Verbraak 2
5. Bos 2
6. Portengen 2
7. Van der Heide 1
8. Van Huisstede 0

 

PHILIPPE WINT MET DESIREE OPNIEUW HET OLIEBOLLENPARENTOERNOOI


Is 18 december te vroeg voor Oudjaar? Een lastige vraag die het bestuur na ampel beraad met nee beantwoordde. En dus konden we ons op die donderdagavond tegoed doen aan oliebollen en aan paren en aan schaken, kortom aan het oliebollenparentoernooi waarmee we 2008 vroegtijdig vaarwel zegden. Het bleek een wijs besluit, want maar liefst 22 koppels waren van de partij, zes meer dan vorig jaar. Onder hen veel oude bekenden, deelnemers van eerdere toernooien en oud-clubleden. De stemming zat er meteen goed in en zou ook tijdens het schaken zo blijven. Winst of verlies ging bijna ongemerkt aan de meesten voorbij.

En toch was er aan het eind een winnend paar. Het kostte Gert Legemaat, die de computer bestuurde, enig aanvullend rekenwerk, maar toen kon het toch niemand ontgaan dat de winnaars van vorig jaar zichzelf hadden geprolongeerd: Philippe van Waardenburg en Desiree Hamelink moesten opnieuw samen op de foto. Zoals bekend had Philippe zijn Desiree helemaal uit Spijkenisse laten overkomen omdat ze (a) een vrouw is en (b) tot de top-tien van Nederlandse schaaksters behoort. Succes verzekerd dus! Maar dat bleek dit jaar toch niet zo eenvoudig, want hoewel niet alle deelnemers dat bewust hebben meegemaakt, er ging aan die overwinning een spannende strijd vooraf.

Philippe en Desiree begonnen met een nederlaag, en nog wel tegen het bevriende koppel Van Looij/Riet. Ze hadden vervolgens drie overwinningen op rij nodig om weer aansluiting bij de top te krijgen. Met nog één ronde voor de boeg voerde het duo Hoevers/Stegeman de ranglijst aan met 3½ uit 4. Zij werden op de voet gevolgd door drie paren met een half puntje minder: Van Leuveren/Van der Zijde; Egelie/Reitsma; en dus ook Hamelink/Van Waardenburg. In de beslissende laatste ronde gingen de beide koplopers jammerlijk kopje onder tegen Egelie en Reitsma. Toen ook alle overige kruitdampen opgetrokken waren, stonden er drie paren met 4 uit 5 bovenaan. Het aantal bordpunten moest uitkomst bieden. Philippe en Desiree bleken een halve punt meer gescoord te hebben dan Egelie en Reitsma en anderhalve punt meer dan Van Leuveren en Van der Zijde.


En toen was het tijd voor de prijsuitreiking. Het intens stralende winnende paar ging met een kerststol op de foto. En voor de nummers twee en drie was er ook het nodige lekkers uit de bakkerij van Hans van der Zijde. De poedelprijs ging naar Brands en Van Beest. Tot slot bleken nog drie koppels ongemerkt een winnend lootje te hebben getrokken: Groeneveld/Verbraak, De Zwaan/Vis en Van Harten/Hellevoort. Met die laatste trekking kreeg Jan Hellevoort en passant een blijk van ons aller waardering voor zijn perfecte organisatie van het toernooi.

 

De eindstand:

NAAM MP BP
 1. Hamelink/Van Waardenburg 4 8
 2. Egelie/Reitsma 4 7,5
 3. Van Leuveren/Van der Zijde 4 6,5
 4. Riet/Van Looij
 5. Hoevers/Stegeman
 6. Legemaat/Karayilan 3
 7. Van Harten/Hellevoort 3
 8. Derksen/Berisa 3
 9. Pak/Lankamp
10. Van Vuurde/De Wit
11. De Groot/Garriga Ramón
12. Zwaan/Houet 2
13. Esmeijer/Van Huisstede 2
14. Visser/Lewin 2
15. Hengeveld/Wolters 2
16. Groeneveld/Verbraak 2
17. De Zwaan/Vis 2
18. Rijken/Gramser 2
19. Stomphorst/Van der Heide
20. La Pleine/Tulner
21. Van Kleef/Jongeneel
22. Brands/Van Beest 1

 

JOHN BINK WINT VIJFDE SNELSCHAAKTITEL OP RIJ

Tijdens het op 13 november 2008 gehouden snelschaakkampioenschap van Doorn-Driebergen toonde John Bink zich wederom oppermachtig. Na een half jaar niet geschaakt te hebben, kwam hij terug om voor de vijfde maal achtereen de titel op te eisen. Hij bleef ongeslagen en moest slechts remises toestaan aan De Groot en in de laatste ronde aan Derksen. Goede tweede werd De Groot, die eveneens ongslagen bleef maar drie remises moest incasseren, behalve tegen Bink ook tegen Booij en Legemaat. Het doek viel in groep 1 voor Zwaan en Van Vuurde, die beiden degraderen.

In groep 2 eindigde Jan van Ruler bovenaan. Hij deed dat eveneens zonder nederlaag maar met maar liefst zes remises, tegen de latere nummers 2 en 3 en ook tegen Pak, Berisa, Visser en oudlid Van Hof. Daar ging een spannende strijd aan vooraf. Na de voorlaatste ronde hadden nog zes spelers kans op promotie. De strijd om de eerste plaats ging tussen Van Ruler (7½), De Wit (7) en Hellevoort (6½). In de slotronde stelde Van Ruler zijn eerste plaats veilig door remise te spelen tegen Hellevoort. Laatstgenoemde kwam daardoor op gelijke hoogte met De Wit, die verrassend verloor van Visser maar toch de tweede plaats pakte door een beter S.B. resultaat. In deze groep degraderen Berisa en Reitsma.

In groep 3 beleefden wij de wederopstanding van Johan Verbraak. Terwijl hij het in de interne competitie tot nu toe niet erg best doet, wist hij met agressief snelschaken maar liefst 9 uit 11 te scoren. Alleen Nilüfer Karayilan en Pim Jongeneel waren hem te slim af. Leo Lewin deed het ook bijzonder goed. Met slechts een half punt minder dan Verbraak verdiende hij de tweede prijs en promotie naar groep 2. Ook good old Hengeveld speelde een goed toernooi wat resulteerde in een derde plaats.

Dit jaar werd voor het eerst ook het snelschaakkampioenschap voor de jeugd gehouden. Onze vier jeugdleden speelden onder leiding van Mark Hoos een dubbelrondige vierkamp. Jasper Velthoen werd met 4½ uit 6 de eerste jeugdkampioen snelschaken en mocht de bijbehorende beker mee naar huis nemen. Hij won vier partijen; alleen tegen hekkensluiter Huug Brinkers kwam hij niet verder dan een half punt, wat op dat moment voldoende was voor de titel. Ook Jeroen Mol speelde een uitstekend toernooi. Met slechts een half punt minder dan de winnaar werd hij keurig tweede.

 

De eindstanden:

 

Groep 1 Groep 2 Groep 3
1. Bink 8 K 1. Van Ruler 8 P 1. Verbraak 9 P
2. De Groot 2. De Wit 7 P 2. Lewin P
3. Legemaat 7 3. Hellevoort 7 3. Hengeveld 8
4. Hoevers 6 4. Greven 4. Van Waardenburg
5. Booij 4 5. Egelie 5. Jongeneel 7
6. De Boer 6. Stomphorst 6 6. Garrida Ramón
7. Derksen 3 7. Van Hof 6 7. Karayilan 5
8. Esmeijer 8. Pak 5 8. Brands 5
9. Zwaan 2 D 9. Visser 5 9. Van Beest 4
10. Van Vuurde D 10. La Pleine 10. Van Dijk
11. Berisa D 11. Van Huisstede 1
12. Reitsma 2 D 12. Van der Heide 1

 

De Jeugd
1. Jasper Velthoen K
2. Jeroen Mol 4
3. Wouter Bink 2
4. Huug Brinkers

 

 

JOHAN DE GROOT WINT HENK STRIJLAND TOERNOOI 2008

Na een spannende strijd mag Johan de Groot zich de nieuwe eigenaar van de Henk Strijland-wisselbeker noemen. Aan het eind van de eerste speelavond op 21 augustus, waarvoor zich 38 deelnemers hadden aangemeld, deelde hij met 3½ uit 4 de bovenste plaats met Rob van Vuurde en de verrassend sterk spelende Mark Hoos. Ze werden op de voet gevolgd door een grote groep met slechts een half punt minder.

In de laatste drie ronden, die op 28 augustus werden afgewerkt, bleef de spanning tot op het laatste moment gehandhaafd. Jammer was dat Hoos verhinderd was en zo zijn kansen niet kon verdedigen. Uiteindelijk stonden na zeven ronden drie spelers met een gelijk aantal punten bovenaan: Johan de Groot, Gert Legemaat en Gerrit Jan Hoevers hadden allen 5½ uit 7 gescoord. Een barrage van vluggertjes (5 min. p.p.p.p) moest de beslissing brengen en als het daarna nog gelijk bleef zou het aantal weerstandspunten de doorslag geven. In de eerste partij won De Groot van Hoevers, waarna hij aan remise tegen Legemaat genoeg had om de beker in ontvangst te mogen nemen.

Op de prijzentafel lag nog veel aantrekkelijk natura uitgestald. Behalve de bovenste drie mochten ook de hoogst geëindigden per ratingcategorie een prijs uitkiezen. Dat waren achtereenvolgens: Van Vuurde (tot 1800), Wendela Oskam van de SC Zeist (tot 1700), Derksen (tot 1600), Van Beest (tot 1500), Van Huisstede (tot 1400) en Schuurman als beste huisschaker. Maar ook degenen die zonder prijs naar huis gingen, deden dat met een tevreden gezicht, want ook dit 29ste toernooi is weer zonder enig incident verlopen. Er werd gespeeld in een ontspannen sfeer, waarin schaakplezier belangrijker leek dan de score. Dat was mede te danken aan de perfecte organisatie, die in de vertrouwde handen lag van Jan Hellevoort, gesecondeerd door Gert Legemaat achter de computer.

De eindstand:

NAAM PUNTEN W.P. S.B.
 1. De Groot 5,5 32 24
 2. Legemaat 5,5 29,5 22,75
 3. Hoevers 5,5 26,5 18,75
 4. Van Vuurde 5 30,5 20
 5. Egelie 5 27,5 16,5
 6. Derksen 4,5 29,5 16,5
 7. Oskam 4,5 27,5 17.5
 8. De Wit 4 29 14
 9. Pak 4 28 15
10. Snoek 4 27 12,5
11. Van Harten 4 26,5 13,5
12. La Pleine 4 26 13,25
13. Van Beest 4 25 13
14. Harnandan 4 24,5 12
15. Hengeveld 4 23,5 10,5
16. De Boer 3,5 25,5 10,25
17. Schutte 3 29,5 11
18. Hellevoort 3 25,5 8
19. Van Huisstede 3 25,5 6,5
20. Greven 3 24 6
21. Stomphorst 3 21,5 7
22. Gramser 3 21 5,75
23. Jongeneel 3 20,5 6,5
24. Van Waardenburg 3 19,5 7,5
25. Lewin 2,5 22,5 5,75
26. Karayιlan 2,5 19 3,75
27. Van der Zijde 2 19 2,5
28. Schuurman 1,5 20 3,5
29. Van der Heide 1 19,5 1
30. Winsemius 1 17 1,75
Acht deelnemers deden slechts één avond mee. Zij behaalden het volgende resultaat: Hoos 3½ uit 4; Esmeijer 2½ uit 3; Van der Jagt 2 uit 3; Visser 2 uit 4; Berisa 1½ uit 3; Verbraak 1½ uit 4; Winter ½ uit 4 en Van Dijk 0 uit 3.

 

 

 

Reacties zijn gesloten.