2008-2009

 

HET VIERTAL, SEIZOEN 2008-2009

De eindstand in de 3e klasse A:

Rang Team Gesp. Gew. Gel. Verl. Pnt. Bordpnt.
 1 Doorn-Driebergen 1 8 5 2 1 12 20
 2 D.O.S.C. 1 8 4 3 1 11 20
 3 Ameide 1 8 4 1 3 9 19
 4 V & O 1 8 3 2 3 8 16
 5 Moira Domtoren 2 8 3 2 3 8 14½
 6 Hoogland 1 8 3 1 4 7 15½
 7 SSC 1922 1 8 1 5 2 7 15½
 8 D.O.S.C. 2 8 1 3 4 5 12
 9 Doredenkers 1 8 2 1 5 5 12

De persoonlijke scores:

Spelers Partijen Punten
 1. B. Gramser 7 6
 2. H. van der Zijde 7 4
 4. N. Karayιlan 4 3
 3. L.J. Lewin 2 2
 5. J. Verbraak 4 2
 6. E.R. Brands 3
 7. M. Hoos 4 1
 8. E. Rijken 1 ½

 

 

Kampioen zonder te spelen!

Het viertal is kampioen geworden van de 2e klasse A. Rivaal DOSC 1, dat in zijn laatste wedstrijd op 11 mei tegen V&O 1 aan een gelijkspel genoeg had, verloor verrassend met 3-1.

Winst in laatste wedstrijd

Vol goede moed toog ons viertal 16 april naar Ameide voor de laatste wedstrijd van het seizoen. De club heeft maar zo’n twaalf leden en speelt alleen met één team in de viertallencompetitie. Toen wij er waren had de plaatselijke muziekvereniging in hetzelfde gebouw een oefening, maar daar lieten er ons niet door afleiden.

Nilüfer Karayilan opende de score. Ze had op de 19e zet met een paardvorkje een kwaliteit gewonnen en drie zetten later kon haar tegenstander kiezen tussen mat en dameverlies. Hij gaf op. Even kwamen de Ameidenaren terug toen Mark Hoos aan het tweede bord kopje onderging, maar daarna sloegen we genadeloos toe. Eerst scoorde captain Hans van der Zijde. Nadat hij een paard was achtergeraakt begon hij een koningsaanval die hem een toren opleverde. Toen zijn pionnen dreigden te promoveren kon hij de felicitaties van zijn tegenstander in ontvangst nemen. Als laatste won ook Bastiaan Gramser. Lange tijd leek de partij op remise af te stevenen, maar toen zijn tegenstander een pion en een kwaliteit weggaf was de volle buit alsnog binnen. Ondanks deze 3-1 overwinning heeft onze rivaal DOSC 1 aan een gelijkspel tegen V&O voldoende om kampioen te worden.

Ameide Doorn-Driebergen 1 – 3
1. M. Redvers Mark Hoos 1466 1 – 0
2. L. Spek Nilüfer Karayιlan 0 – 1
3. F. Bloemendal 1376 Hans vd Zijde 1337 0 – 1
4. J. Bovee Bastiaan Gramser 1427 0 – 1

Promotie uit zicht na gelijkspel

Na een gelijkspel in de thuiswedstrijd tegen het tweede viertal van Moira-Domtoren zijn de promotiekansen danig geslonken. DOSC 1 heeft de koppositie overgenomen en heeft vermoedelijk aan één overwinning in de laatste twee wedstrijden genoeg om zich kampioen te mogen noemen.

De wedstrijd tegen de Domtorenaren begon met 1½ uit 2 veelbelovend. Aan het eerste bord begroef debutant Ed Rijken al vroeg de strijdbijl nadat zijn aanval op de damevleugel in een gelijkwaardig toreneindspel was vastgelopen. Beter verging het topscorer Bastaan Gramser. Zijn tegenstandster was erg gul met haar materiaal geweest waarna ze met haar koning het hele bord over moest vluchten om uiteindelijk toch op een matveld te belanden.

Captain Hans van der Zijde zorgde er met een halfje voor dat we tenminste met een gelijkspel naar huis konden. Dat ging niet gemakkelijk want met ongelijke rokades schudde zijn tegenstandster krachtig aan de boom. Hans hield echter met behulp van een sterk paard het hoofd koel. Daarna was het aan Nilüfer Karayιlan om het benodigde laatste halfje binnen te slepen. Hoewel de partij lange tijd gelijk opgegaan was, lukte dat niet. In het late middenspel verloor ze een kwaliteit en toen was het voor mevrouw Stegeman met al haar ervaring niet moeilijk om de partij vlekkeloos naar winst te voeren.

Doorn-Driebergen Moira-Domtoren 2 2 – 2
1. E. Rijken 1511 J. Schoonhoven 1489 remise
2. N. Karayιlan mw C.E. Stegeman 1468 0 – 1
3. H. van der Zijde 1337 mw T. van der Let 1174 remise
4. B. Gramser 1427 mw A. Stallinga 1 – 0

Grote nederlaag tegen rivaal DOSC 1

De uitwedstrijd in Den Dolder tegen het eerste viertal van DOSC 1 leverde een onaangename verrassing op. Het team van captain Hans van der Zijde liep niet alleen tegen zijn eerste nederlaag op, maar maakte ook pijnlijk kennis met een geduchte rivaal in de strijd om promotie.

Johan Verbraak was de eerste die het hoofd moest buigen. Zijn tegenstander van 81 jaar bleek net wat meer schaakervaring te hebben. Johan, zelf nog pas 78, trapte in een vorkje wat hem zijn dame kostte en dat is ook op die leeftijd nog altijd zonde. Er gloorde even hoop toen Hans van der Zijde in een gelijke stelling na dertig zetten remise overeenkwam. Aan Renee Brands en Mark Hoos de taak om de achterstand om te buigen. Dat zou niet lukken.

Renee speelde met zwart een Siciliaanse partij waarin geruild werd op d7 en f6. Toen hij meende zich de opmars f5 te kunnen permitteren werd hij met sterk positioneel spel van het bord gezet. Mark was in de opening een pion voor gekomen maar zag zich na enkele afwikkelingen opgescheept met een instabiele pionnenstructuur. Het werd een moeizaam eindspel waarin hij na zestig zetten helaas aan het kortste eind trok. Daarmee prijkte er een onverwacht grote nederlaag van 3½-½ op het scorebord.

DOSC 1 Doorn-Driebergen 3½-½
1. D. Tromp Mark Hoos 1 – 0
2. G.A.M. vd Wiel Renee Brands 1 – 0
3. A. Hilhorst Hans vd Zijde remise
4. H. Versnel Johan Verbraak 1 – 0

Tegen de Doredenkers eerste puntverlies

De thuiswedstrijd tegen het viertal van de Doredenkers eindigde 12 februari in een ietwat teleurstellend gelijkspel. De club van onze oud-jeugdleider Louis Hijweegen bivakkeerde op de laatste plaats in de groep en de verwachting was dat we dat varkentje wel even zouden wassen. Het spartelde echter geducht tegen.

Aan Leo Lewin en Johan Verbraak heeft het niet gelegen; zij wonnen beiden overtuigend. Leo peuzelde al in de opening (Spaans) twee stukken op en moest in het eindspel alleen nog oppassen dat hij zijn tegenstandster niet pat zette. Ook Johan boekte veel materiaalwinst en bezat op het laatst een veelheid aan pionnen die stonden te popelen om te promoveren.

Minder goed verging het Hans van der Zijde en Bastiaan Gramser. Hans had het zwaar tegen Natasja Hijweegen maar hield lang stand. Uiteindelijk zou pionverlies in het eindspel hem de kop kosten. Bastiaan kwam goed uit de opening maar verslikte zich later in een mataanval van zijn tegenstander. Ondanks die nederlaag blijft hij echter topscorer van het team.

Doorn-Driebergen Doredenkers 2 – 2
1. H. van der Zijde N. Hijweegen 0 – 1
2. L.J. Lewin R. van Gooswilligen 1 – 0
3. B. Gramser D. Jacobs 0 – 1
4. J. Verbraak F. de Jong 1 – 0

Nog steeds ongeslagen aan kop

Ook de vierde wedstrijd, uit tegen DOSC 2 in Den Dolder, werd met bescheiden cijfers gewonnen: 2½-1½. De twee middelste borden scoorden een vol punt. Hans van der Zijde deed dat door de dame van zijn tegenstander te verschalken met een paardvork. Topscorer Bastiaan Gramser stond aanvankelijk moeilijk, met een pion achter. De kansen keerden echter toen zijn tegenstander in het middenspel een fout maakte en Bastiaan de partij naar zich toe kon trekken. Aan bord 1 verkreeg Renee Brands in de opening wel een ruimtelijk overwicht maar dat leverde uiteindelijk niet meer dan remise op. De enige nederlaag moest Johan Verbraak incasseren. Na een ruil van stukken bleek zijn koningsstelling ernstig verzwakt en daar maakte zijn tegenstander met een scherpe torenaanval dankbaar gebruik van. Niettemin heeft het team weer twee punten binnengehaald zodat het ongeslagen de ranglijst blijft aanvoeren.

DOSC 2 Doorn-Driebergen 1½-2½
1. J. Slop Renee Brands remise
2. L. Tromp Hans van der Zijde 0 – 1
3. H. Nutzel Bastiaan Gramser 0 – 1
4. R. Hijmans Johan Verbraak 1 – 0

Net aan tegen Vecht en Ommelanden

Het viertal heeft ook zijn derde wedstrijd gewonnen. Makkelijk ging het deze keer niet. In de vorige twee wedstrijden had het team in totaal slechts een half verliespuntje geïncasseerd. Deze tegenstander, Vecht en Ommelanden uit Loenen, verdrievoudigde dat aantal.

Aanvankelijk zag het ernaar uit dat het weer een grote overwinning zou worden. We liepen uit naar een 2½-1½ voorsprong, al ging dat niet zonder enig geluk. Zo gaf de tegenstander van Nilüfer Karayilan in een moeilijke stelling pardoes zijn dame weg. En je weet… op dames moet je zuinig zijn, anders gaat het mis. Bastiaan Gramser won zijn partij met overtuiging. Na tien zetten stond hij al drie pionnen voor, waarna de stelling van zijn tegenstander helemaal open kwam te liggen. Bastiaan walste over hem heen, tot grote tevredenheid van Biebie die met een poot voor de ogen een zacht grinnikend geluid niet kon onderdrukken. Het halve punt werd gescoord door Hans van der Zijde die na een spannende partij in een ‘muurvaste’ stelling terechtkwam. Terecht remise dus.

De overwinning was binnen maar de verwachte monsterzege kwam er niet. Mark Hoos had een remiseaanbod van zijn tegenstander afgeslagen, en terecht want hij kwam gewonnen te staan met zelfs een toren voor. Helaas raakte hij in tijdnood het spoor bijster waardoor hij de partij zelfs nog verloor. Jammer, maar we staan nog steeds fier bovenaan in de groep.

Doorn-Driebergen V & O 2½-1½
1. Mark Hoos Henk Groenewoud 0 – 1
2. Nilüfer Karayιlan Cor de Ruig 1 – 0
3. Hans vd Zijde Siegfried Reket remise
4. Bastiaan Gramser Pieter vd Sluijs 1 – 0

Maximale winst op Soester SC 1922

Op vrijdag 19 december trad een sterk DD-viertal aan voor de uitwedstrijd tegen de Soester SC. Het maakte haar titelaspiraties meer dan waar. Met een 4-0 overwinning keerden Marc Hoos, Renee Brands, Bastiaan Gramser en Nilüfer Karayilan huiswaarts. Hoe dat gebeurde weten we helaas niet.

Viertal start met grote overwinning

Nog voor het wedstrijdschema voor de viertallencompetitie bekend gemaakt was, speelde ons viertal al zijn eerste wedstrijd, op 27 november thuis tegen Hoogland 1. Het werd een ruime overwinning. Alleen captain Hans van der Zijde moest een halfje prijsgeven, maar dat was geen schande want zijn tegenstander had vorig jaar nog van Nilüfer gewonnen. Hans accepteerde in een lastig eindspel het remiseaanbod van zijn tegenstander, hoewel er misschien toch nog wel winstkansen in zaten.

Bastiaan Gramser aan bord 1 speelde een aanvallende partij die hem een overtuigende winst opleverde. Leo Lewin kreeg met de hem onbekende Trompowsky-aanval te maken. Hij leverde een beetje onnodig twee pionnen in, maar sloeg in het middenspel hard terug door met een paardvorkje een toren te veroveren. Zijn tegenstander probeerde het nog met een remiseaanbod, maar daar trapte Leo terecht niet in. Aan bord 4 maakte Johan Verbraak gehakt van zijn tegenstandster. (Wat natuurlijk niet aardig is.) Hij won al in de opening een toren en daar kwamen gaandeweg nog wat stukken bij. Zijn teamcaptain zag hem met een tevreden lach een borrel halen aan de bar. Kortom een mooie schaakavond, in een volle zaal met drie winnende DD-teams.

Doorn-Driebergen Hoogland 3½-½
1. Bastiaan Gramser Beer Heitinga 1 – 0
2. Hans vd Zijde Rob Florus remise
3. Leo Lewin Douwe Fronczek 1 – 0
4. Johan Verbraak Mieke v Schaaik 1 – 0

 

 

 

Voor vragen of eventuele opmerkingen mail: Rob van Vuurde of Nilüfer Karayιlan

 

 

Reacties zijn gesloten.