2015-2016


HET VIERTAL, SEIZOEN 2015-2016

De eindstand in de 2e klasse A viertallen:

Rang Team Gesp. Winst Gelijk Verlies Punten Bordpnt.
 1  De Pion-Voga 1 6 4 1 1 9 16
 2  Baarn 1 6 4 0 2 8 14
 3  Het Dikke Torentje 2 6 3 2 1 8 12½
 4  Doorn-Driebergen 1 6 3 0 3 6 11½
 5  DOSC 2 6 2 1 3 5 10
 6  Hoogland 1 6 2 0 4 4 12½
 7  Nijkerk 2 6 1 0 5 2

De persoonlijke scores:

Spelers Partijen Punten
 Bastiaan Gramser 6
 Johan Verbraak 6 3
 Lorenz Brethouwer 5
 Hans van der Zijde 6
 Peter Rijsdijk 1 0

Knallend slot, 3 – 1 winst tegen Nijkerk 1

Johan Verbraak vond de lange reis naar Nijkerk niet eentonig; er werd nog volop nagepraat over de mislukte poging van Ajax om kampioen te worden. In Nijkerk aangekomen was het al snel gedaan met zijn tegenstander die een paardvork met koning en dame toestond en de 1 – 0 voorsprong was een feit. Bastiaan Gramser had de nederlaag van Ajax tegen de Graafschap al verwerkt en ook hij kwam makkelijk aan het volgende punt. Hij liet zijn tegenstander aanvallen, wachtte rustig af tot zijn tegenstander een toren in liet staan, nog meer stukken verloor en opgaf met een kale koning.

Hans van der Zijde pareerde een driftige aanval, nam het initiatief over, maar kon eigenlijk ook geen potten breken. De partij eindigde in remise door herhaling van zetten. Tenslotte speelde ook Lorenz Brethouwer remise; hij kwam een kwaliteit achter (loper tegen toren) maar dit werd gecompenseerd door twee pionnen. Het was niet genoeg om op winst te spelen en Lorenz was uiteindelijk tevreden met de puntendeling. Door deze 3 – 1 winst heeft het viertal beslag gelegd op de 4e plaats in de eindstand van de 2e klasse A.

Nijkerk 1 Doorn-Driebergen 1 1 – 3
1. C. van der Heiden Bastiaan Gramser 0 – 1
2. W.J. Schuringa Lorenz Brethouwer remise
3. H. van Hell Hans van der Zijde remise
4. L. van Steeg Johan Verbraak 0 – 1

Derde nederlaag op rij in Hilversum

Het viertal heeft ook tegen het kleine Hilversumse schaakgenootschap de Pion-Voga geen vuist kunnen maken. Slechts Bastiaan Gramser wist een halfje te scoren; hij kreeg met een Engelse opening het initatief, maar halverwege kantelde de partij en na een grote afruil werd tot remise besloten. Eerder waren Johan Verbraak en Hans van der Zijde al verslagen. Johan stond een paard voor, maar verzuimde om zijn dame te beschermen, die door een toren werd aangevallen en kon niet veel anders dan opgeven.

Hans van der Zijde kwam na de opening in een soort vastgelopen stelling terecht, waarna hij helaas een loper verloor. Zijn tegenstander ruilde alles af en Hans kon niet veel meer doen dan opgeven. Tenslotte ging ook Lorenz Brethouwer onderuit. Na 20 zetten werd pas het eerste stuk geruild en stond Lorenz er niet slecht voor. Het koste hem veel tijd om een beslissende aanval in te zetten; helaas verzuimde hij zijn verdediging op peil te houden en werd alsnog verslagen.

de Pion-Voga 1 Doorn-Driebergen 1 3½ – ½
1. E.J. Kleefstra Bastiaan Gramser remise
2. P. Snieder Lorenz Brethouwer 1 – 0
3. A.W. Simon Hans van der Zijde 1 – 0
4. M. Nelis Johan Verbraak 1 – 0

Ook Hoogland 1 te sterk

Johan Verbraak moest de eer laten aan zijn veel sterkere tegenstander en dan helpt na afloop een borrel bij de verwerking van de nederlaag. Hans van der Zijde trad vastberaden aan tegen dezelfde tegenstander, waarmee hij vorig jaar een reglementair conflict kreeg over de notatie van de partij. Helaas liep het deze keer ook niet goed af; na 50 zetten luidde een doorgebroken pion de niet meer te voorkomen nederlaag in.

Lorenz Brethouwer bracht de spanning terug door te winnen; rond de 10e zet kwam hij een paard voor en wist enkele zetten daarna ook nog een loper in te rekenen wat voldoende bleek voor de winst. Helaas ging Bastiaan Gramser onderuit; in een stelling die remise stond, probeerde hij gezien de 2 – 1 achterstand winst te forceren. Bastiaan liet zich meeslepen in het hoge tempo dat zijn tegenstander in tijdnood moest spelen en maakte toen de beslissende fout.

Doorn-Driebergen 1 Hoogland 1 1 – 3
1. Bastiaan Gramser Gerard Oostenbrink 0 – 1
2. Lorenz Brethouwer Niek van Doorn 1 – 0
3. Hans van der Zijde Henk Wissink 0 – 1
4. Johan Verbraak Rob Floris 0 – 1

Fors onderuit in Baarn

Na een uitstekende start in de eerste wedstrijd is het viertal in Baarn door het ijs gezakt; kan ook bijna niet anders met zo’n winter. Johan Verbraak ging als eerste onderuit, kreeg een dame cadeau, maar gaf deze ook weer terug en kon opgeven. Hans van der Zijde en zijn tegenstander schoven alles dicht, namen geen van beiden het initiatief en een puntendeling was het gevolg.

Bastiaan Gramser kwam langzaam maar zeker steeds slechter te staan en moest na een afgeslagen remise aanbod uiteindelijk capituleren. Peter Rijsdijk verloor helaas een kwaliteit in de opening en kreeg alle zwarte stukken op de koningstelling gericht en moest ook de pijp aan Sint Maarten geven.

Baarn 1 Doorn-Driebergen 1 3½ – ½
1. Rien van Brummelen Bastiaan Gramser 1 – 0
2. Erik van Lier Peter Rijsdijk 1 – 0
3. Henk Willemsen Hans van der Zijde remise
4. Izaäk Scipper Johan Verbraak 1 – 0

Uitstekende start viertal tegen DOSC

Het viertal is het seizoen goed begonnen met een 3 – 1 zege op het Dolderse DOSC. Johan Verbraak was al naar 18 zetten klaar; zijn tegenstander kon na paardvork kiezen uit dame- of toren verlies en koos in paniek voor het behoud van de toren en gaf toen in de volgende zet op. Hans van der Zijde had 50 zetten nodig om te winnen. Hij kreeg een gevaarlijk paardoffer in zijn koningsstelling, kon net het tij keren, kreeg verderop een toren cadeau en wikkelde naar winst af.

In de partij die Bastiaan Gramser speelde verdween pas na 20 zetten het eerste stuk van het bord. Uiteindelijk viel de beslssing, doordat zijn tegenstander door de vlag ging, in een stelling, waarin Bastiaan wel beter stond, maar die nog niet zo maar tot winst zou leiden. Ook in de partij van Lorenz Brethouwer duurde het tot de 21e zet voordat het eerste stuk verdween. Helaas raakte hij een paar zetten later een pion kwijt, kreeg een steeds slechtere stelling en moest als enige speler de eer aan DOSC laten.

Doorn-Driebergen 1 DOSC 2 3 – 1
1. Bastiaan Gramser Hans Kloren 1 – 0
2. Lorenz Brethouwer Warrie Schuurman 0 – 1
3. Hans van der Zijde Jan Puijk 1 – 0
4. Johan Verbraak Kees Zegers 1 – 0

Reacties zijn gesloten.