2010-2011

 

HET VIERTAL, SEIZOEN 2010-2011

De eindstand in de 3e klasse A:

Rang Team Gesp. Gew. Gel. Verl. Pnt. Bordpnt.
 1 Het Dikke Torentje 1 7 5 0 2 10 19
 2 Hoogland 1 7 5 0 2 10 17
 3 Nijkerk 2 7 5 0 2 10 16½
 4 Doorn-Driebergen 1 7 3 2 2 8 14½
 5 VOG 1 7 3 2 2 8 14
 6 D.O.S.C. 2 7 2 1 4 5 10½
 7 Hoevelaken 2 7 0 3 4 3 11
 8 V&O 2/td> 7 0 2 5 2

De persoonlijke scores:

Bastiaan Gramser42

Spelers Partijen Punten
 1. Nilüfer Karayιlan 7 3
 2. Johan Verbraak 3 1
 3. Hans van der Zijde 7 5
 4. Peter Rijsdijk 5 2
 Wim Mol 2

De kampioen geklopt!

Toen we de speelzaal van het Dikke Torentje betraden, werden we onthaald op koffie met gebak. We dachten meteen: nu moeten we oppassen, laten we eerst maar eens gaan schaken. Maar het was geen poging van de Eemnessers tot omkoping. Hun viertal was kampioen geworden en wilde dat met ons vieren. Er stond voor hen dus niets meer op het spel, terwijl wij het als een uitdaging zagen om van de kampioen te winnen. En dat deden we dus.

We begonnen met een rustige remise van Nilüfer Karayilan aan het eerste bord. Ze was haar partij wat slordig begonnen (het gebak was nog niet gezakt) en was daardoor een pion achter geraakt, maar met secuur spel won ze die later terug, waarna de vrede definitief getekend werd.

Daarna lieten we er geen gras over groeien. Weliswaar leek Bastiaan Gramser het gebak aanvankelijk ook slecht te verteren, waardoor hij beroerd uit de opening kwam, maar gelukkig kreeg zijn tegenstander later een oprisping die hem pardoes een toren deed weggeven. Bastiaan liet zijn prooi daarna niet meer los. Hans van der Zijde mocht, zoals het een aanvoerder tevens topscorer betaamt, het winnende punt scoren. Hij liet aanvankelijk zijn tegenstander rustig komen op de koningsvleugel, maar toen deze zich vergaloppeerde met zijn loper (!) wikkelde Hans bekwaam af naar een gewonnen eindspel. Dat Peter Rijsdijk als enige in een kampioen zijn meerdere moest erkennen mocht de pret niet drukken. We hadden gewonnen en zijn met 8 punten uit 7 partijen op de vierde plaats geëindigd.

Het Dikke Torentje 1 Doorn-Driebergen 1 1½ – 2½
1. Hans van der Molen 1575 Nilüfer Karayιlan 1331 remise
2. Joop Leeuwenkamp 1377 Peter Rijsdijk 1 – 0
3. Pieter Jan Hofelt Bastiaan Gramser 1466 0 – 1
4. Jan van Katwijk Hans van der Zijde 1293 0 – 1

Denderende overwinning op V & O 2

De thuiswedstrijd tegen V&O 2, die voor ons ook een beetje een uitwedstrijd was (we speelden in Nieuw Salem), bood de gelegenheid ons te revancheren voor het verlies tegen Hoogland. Onze tegenstanders stonden laatste in de poule, maar van onderschatting was geen sprake.

Johan Verbraak was het eerste klaar. Hij maakte vanuit de opening (1. e4 Pc6) korte metten met zijn tegenstander door met dame en toren via het centrum binnen te vallen. Vervolgens was het Nilüfer Karayilan, die met een overtuigende winstpartij ons verzekerde van ten minste een gelijkspel. Maar daar namen we geen genoegen mee. Captain Hans Van der Zijde scoorde het winnende punt nadat het op zijn bord lang gelijk opgegaan was. Op de veertigste zet speelde zijn tegenstander echter op onverantwoorde wijze zijn g-pion op, wat Hans in staat stelde onder matdreiging een paard te verschalken en het eindspel naar zich toe te trekken.

Als laatste mocht Peter Rijsdijk de overwinning compleet maken. Net als Hans won hij in het middenspel een paard en toen zijn tegenstander een dameruil verkeerd inschatte was het gedaan met de koopman. Never change a winning team. Op naar Het Dikke Torentje, ongeslagen tot op heden, wie weet kunnen we ze verrassen.

Doorn-Driebergen 1 V & O 2 4 – 0
1. Nilüfer Karayιlan 1331 Jan Fokker 1 – 0
2. Johan Verbraak Pieter Sluijs 1129 1 – 0
3. Peter Rijsdijk Henk Schipper 1 – 0
4. Hans van der Zijde 1293 Jaap van Kesteren 1 – 0

Tamelijk kansloos tegen Hoogland 1

De wedstrijd tegen het hooggeplaatste Hoogland 1 begon met een snelle nederlaag van Nilüfer Karayilan. Op de veertiende zet trapte ze in een valletje wat haar de dame kostte en dus de partij. Daarna zorgde Bastiaan Gramser nog wel voor een sprankje hoop door in een degelijke Pirc-verdediging zijn tegenstander op remise te houden. Maar daarmee bleek het DD-kruit verschoten.

Peter Rijsdijk was de volgende die ten onderging. Hij kwam goed uit de (Engelse) opening en behield tot de 32e zet het initiatief. Toen meende hij zijn tegenstander met een torenoffer mat te kunnen zetten, maar zag daarbij een pionzet over het hoofd die prompt een onbedoeld einde aan de partij maakte. Captain Hans van der Zijde heeft vervolgens nog wel geprobeerd iets meer eer te redden, maar in een eindspel met twee pionnen minder bleek dat een te grote opgave. Na 58 zetten moest hij de ongelijke strijd staken.

Hoogland 1 Doorn-Driebergen 1 3½ – ½
1. Rob Floris 1346 Nilüfer Karayιlan 1331 1 – 0
2. Duco Brongers Bastiaan Gramser 1486 remise
3. Emile Homan 1390 Peter Rijsdijk 1 – 0
4. Jan Kok 1371 Hans van der Zijde 1293 1 – 0

Gelijkspel tegen Hoevelaken 2

Tegen Hoevelaken 2 begonnen uitstekend. Op het 4de bord werd door de tegenstander al na zes zetten een dame geofferd of weggegeven. Peter Rijsdijk trok er vijf minuten vooruit en concludeerde toen dat er sprake was van weggeven. Dat er dan toch nog 31 zetten volgden om het eerste winstpunt te kunnen noteren is wonderlijk.

Daarna was het de beurt aan teamleider Hans van der Zijde. Zijn tegenstander weigerde hardnekkig zijn stukken te ontwikkelen. Dat hem dat veel hout kostte, leek hem niet te deren. Na veertig zetten werd zijn koning nog slechts begeleid door een paard, terwijl Hans kon beschikken over twee torens, een loper en zes pionnen. De genadeslag kon niet lang meer uitblijven.

Met een 2-0 achterstand gingen de Hoevelakenaars er nog eens goed voor zitten. Zo snel twee punten kwijt geeft inspiratie. Op het 2de bord had Johan Verbraak continu het betere van het spel. Tot aan de laatste zet, toen hij een aanval van de tegenstander over het hoofd zag. Hij kon de partij direct opgeven. De spanning werd voelbaar aan bord 1, waar de tegenstander van Nilüfer Karayιlan de mogelijkheid proefde om zijn team met een gelijkspel naar huis te laten gaan. Tot de 25e zet was de partij gelijk opgegaan, maar toen zag Nilüfer een paardvork over het hoofd die haar een dame armer maakte. Ze gaf meteen op. Door deze uitslag blijft ons viertal in de middenmoot.

Doorn-Driebergen 1 Hoevelaken 2 2 – 2
1. Nilüfer Karayιlan 1331 Karel de Bree 1482 0 – 1
2. Johan Verbraak Ben van ’t Erve 1262 0 – 1
3. Hans van der Zijde 1293 Wim Hoebe 805 1 – 0
4. Peter Rijsdijk Eleonor Römer 1 – 0

Nederlaag tegen Nijkerk 2

We hebben het tegen het hooggeplaatste tweede viertal van Nijkerk niet gered. Thuis spelend verloren we met 3-1, onze eerste nederlaag dit seizoen. Het begon niet slecht. Weliswaar moest Peter Rijsdijk, die debuteerde aan het derde bord, als eerste het hoofd buigen, teamcaptain Hans van der Zijde bracht de score weer in evenwicht. Zijn tegenstander plaatste een toren en dame op dezelfde diagonaal en Hans’ loper was er als de kippen bij om daarvan te profiteren.

Maar ook het omgekeerde gebeurde. Johan Verbraak had het weliswaar lang volgehouden tegen zijn sterke tegenstander, maar toen hij op de dertigste zet een vorkje over het hoofd zag en een toren verloor was er geen houden meer aan. Tenslotte moest ook Nilüfer Karayilan haar meerdere erkennen in haar tegenstander. Een foutje in het middenspel bood haar tegenstander de gelegenheid een fikse aanval op te bouwen waar ze niet meer onderuit kwam. Door deze uitslag is het team met een 50% score in de middenmoot terechtgekomen.

Doorn-Driebergen 1 Nijkerk 2 1 – 3
1. Nilüfer Karayιlan 1331 Christaan Pijpers 0 – 1
2. Johan Verbraak Arjen Anema 1478 0 – 1
3. Peter Rijsdijk H. van Hell 1215 0 – 1
4. Hans van der Zijde 1293 Lub van Steeg 1 – 0

Een gelijkspel met wederzijds genoegen

Natuurlijk begonnen we rustig. Wim Mol en Bastiaan Gramser scoorden twee degelijke remises. Vooral de tegenstander van Bastiaan was weerbarstig; pas bij de 27ste zet werden de eerste stukken geruild. Ook in de andere twee partijen werden weinig risico’s genomen. Bij Hans van de Zijde vlogen al gauw de lopers en paarden van het bord en toen zijn tegenstandster ook de dames kwijt wilde liet Hans haar maar begaan en stemde spoedig in met remise.

Alleen Nilüfer was toen nog bezig. Ze had een flinke aanval overleefd, waarbij ze slechts een pion had hoeven inleveren. Daarna lukte het haar met knap verdedigen het eindspel naar remise te loodsen. Vier remises dus, een ingetogen begin van het nieuwe jaar.

V.O.G 1 Doorn-Driebergen 1 2 – 2
1. Chris Timmer 1521 Nilüfer Karayιlan 1331 remise
2. Arie Blauwendraad 1508 Wim Mol remise
3. Cees Lam 1316 Bastiaan Gramser 1468 remise
4. Marinka de Goeij Hans van der Zijde 1293 remise

De eerste klap is een daalder waard

Ons viertal wil dit jaar graag promoveren en heeft daarvoor een eerste stap gezet via een 2½-1½ overwinning op het tweede viertal van DOSC. Nilüfer aan bord 1 opende de score. Na een ruil op d4 kon zij met e5 twee stukken tegelijk aanvallen, waarna haar tegenstander het spoedig opgaf. De stand werd gelijk doordat Bastiaan Gramser zijn partij verloor. Aanvankelijk zag het er goed voor hem uit nadat hij met een mooie loperaanval een pion had gewonnen. Enkele mindere zetten deden de kansen echter keren.

Teamcaptain Hans van der Zijde overzag de stand en schikte zich in remise. Na een mooie, gelijkopgaande partij was een eindspel ontstaan waarin weinig muziek meer zat. Hans had het goed gezien, want Wim Mol kon het winnende punt scoren. Zijn tegenstander sprong wat nonchalant met zijn pionnen om en kon niet voorkomen dat Wim zijn pionnen naar de overkant liet lopen.

Doorn-Driebergen 1 DOSC 2 2½ – 1½
1. Nilüfer Karayιlan Jan Puijk 1 – 0
2. Bastiaan Gramser Hans Kloren 0 – 1
3. Wim Mol Roel Seubring 1 – 0
4. Hans van der Zijde Ron Coljee remise

 

 

 

Voor vragen of eventuele opmerkingen mail: Rob van Vuurde of Nilüfer Karayιlan

 

Reacties zijn gesloten.