2013-2014

Johan Verbraak wint shuffle-toernooi

Hij was er weer, helemaal uit Groningen, Henk van Hof de initiator en sponsor van het naar hem genoemde randomschaaktoernooi. En uit Amersfoort was er weer een vertegenwoordiging van Ons Genoegen om bij te dragen aan ons genoegen. Een plezierige avond is het zeker geworden. Meestal is het aantal winnaars gelijk aan het aantal verliezers maar op de laatste clubavond waren er 18 prijswinnaars op 32 deelnemers. En als men dan niet met een fles, doos chocolade, boek of iets nuttigs naar huis ging dan was dat wellicht omdat men al genoeg had aan de plakjes worst, de blokjes kaas of de bitterballen.

Als de indruk is gewekt dat er een sfeer was waarin men elkaar niet naar het leven stond dan kent men de schakers niet. De meeste poules werden ex aequo gewonnen en moest de onderlinge partij het verschil maken. Rijneker scoorde 90%; Legemaat, van Ruler, Zwaan, de Wit ,Meinders en Oosterkamp haalden een fraaie 80% maar de glorieuze winnaar was Johan Verbraak met 100%. Vorig jaar ontging hem de trofee met een half punt . Nu was er dat extra beslissende halfje dat misschien werd bijgedragen door het publiek dat hij had meegebracht, Rijk van Huisstede, zijn oude schaakmakker.

In vertwijfeling stond Johan voor de overvolle prijzentafel; wat zou hij laten liggen. Op aanbeveling van de voorzitter koos hij een studieboek ! Daar konden de jongeren een voorbeeld aan nemen maar die deden dat niet. De een na de ander- Van Ruler, de Wit, Rijneker , Legemaat, ,Portengen,Oosterkamp Meinders, Zwaan, van der Zijde, Marcus,Donker ,van Hof , Lewin en N.B. Hoevers zelf – koos vaak toch voor het snoepgoed. Zij zullen hebben gedacht: vakantie! Tot 21 augustus.

Gerrit-Jan Hoevers en Frits de Zwaan winnen Oliebollenparentoernooi 2013

Door de kalender bepaald werd het oliebollenparentoernooi dit seizoen op 2 januari 2014 gehouden. Ook dit jaar was er met 44 deelnemers weer een flinke bezetting en ondanks de misschien wat minder genuttigde oliebollen was het weer een uiterst gezellig toernooi. Grote afwezige was dit jaar Desiree Hamelink, die door gelukkige familie omstandigheden was verhinderd om haar titel van vorig jaar, die zij met Philippe van Waardenburg binnen haalde, te verdedigen. Wij hopen dat volgend jaar de vaste ploeg uit Spijkenisse weer acte de presence geeft. Helaas was ook organisator Peter Egelie, herstellend van een operatie niet van de partij, maar hij werd vakkundig vervangen door Peter Rijsdijk.

De wedstrijd ging zoals gebruikelijk over 5 ronden met 15 minuten p.p.p.p. Het koppel bestaande uit onze voorzitter Gerrit-Jan Hoevers en oud-lid Frits de Zwaan ging voortvarend van start en verloor pas in ronde 3 een eerste halve bordpunt. Ook het ‘echte’ koppel Gert Legemaat – Nilüfer Karayilan en het Utrechtse duo Lex Plum – Anja Vis hielden kans op de titel door de volle twee punten te scoren in de derde ronde.

In ronde 4 werden de punten gedeeld door Hoevers – de Zwaan en Legemaat – Karayilan. Het duo Plum – Visser verloor in deze ronde van Jos Derksen – Marc Berisa en kon hun titelaspiraties laten varen. In deze ronde speelden de zwagers Peer Putten en Bart Boon met hun dochters Anne en Floor tegen elkaar en bleven op twee remises steken.

In ronde 5 wisten de nummers 1 en 2 allebei voluit te scoren en wist het duo Rob van Vuurde – Dirk Rijneker met een 2 – 0 score tegen Jos Pak en Tjeerd Visser de derde plaats te bemachtigen. De nummers 1 , 2 en 3 mochten als eerste aan de prijzentafel hun slag slaan. Verder werd er nog een aanmoedingsprijs uitgereikt aan het duo Keizer – Keijzer, bestaande uit Nico Keijzer, die wij kennen van de jeugdinstuif , die samen met met zijn vader was gekomen. Ook werden er nog lotingsprijzen uitgedeeld aan de koppels Jan Hellevoort- Gertjan Portengen en aan vader Bart Boon met dochter Floor Boon. Deze Utrechtse familie was al naar huis; hun prijs werd meegegeven aan het koppel Peer van Putten met dochter Anne , die beloofden het aan hun Utrechtse familie door te geven op voorwaarde dat nog wel duidelijk wordt vermeld dat de van Puttens uiteindelijk boven de Boons staan in de ranglijst. Bij deze werd aan dat verzoek voldaan…

De eindstand:

  Koppel M.P. B.P.  
 1. Hoevers – de Zwaan 9 8,5  
 2. Legemaat – Karayilan 9 8  
 3. van Vuurde – Rijneker 7 7  
 4. van Midde – Bunge 7 6,5  
 5. Derksen – Bersia

6 6  
 6. Pak – Tj. Visser 6 5,5
 7. de Groot – van Huisstede 6 5,5  
 8. Plum – Vis 5 5,5  
 9. van Drie – Verbraak 5 5  
10. Lewin- Mol 5 5  
11. P. van Putten – A. van Putten 5 4,5  
12. Greven – Donker 5 4,5  
13. Hellevoort – Portengen 4 4,5  
14. F. Boon – B. Boon 4 4,5  
15. Gramser – Rijsdijk 4 4,5  
16. van Leuveren – van der Zijde 4 4,5
17. Rijken – van Stempvoort 4 4,5
18. van der Ploeg – Meinders 4 4  
19. G. van Amerongen – Jongeneel 4 4  
20. de Wit – W. van Amerongen 4 4  
21. Reitsma – la Pleine 2 3  
22. M. Keijzer – N. Keijzer 1 1  

GERRIT JAN HOEVERS SNELSCHAAKKAMPIOEN 2013

Op 14 november hebben we voor de 21ste keer het snelschaakkampioenschap van de vereniging gehouden, inmiddels vernoemd naar wijlen ons oud-lid Henk Hengeveld. Zijn zoon Dick, eveneens lid van onze club geweest, zou weer van de partij zijn, maar helaas, een griepaanval verhinderde dat. Niettemin kunnen toernooileider Peter Egelie en de 38 deelnemers terugkijken op een heel geslaagd toernooi.

Gezellig of niet, er werd natuurlijk wel hartstochtelijk om de punten gestreden. In twee groepen moest zelfs een beslissingspartij de winnaar aanwijzen. De titel, winnaar van groep 1, ging naar Gerrit Jan Hoevers. Hij mocht zich er al twee keer eerder mee tooien: in 2000 en 2003, en eigenlijk al drie keer want in 1994 eindigde hij samen met Joost Zwaan bovenaan; Joost werd toen tot kampioen uitgeroepen omdat hij … het jaar daarvoor boven Gerrit Jan was geëindigd. Tsja, dat waren nog eens regels!De overwinning kwam niet gemakkelijk tot stand. Na vier ronden leidden John Bink, die zijn titel verdedigde, en Johan de Groot met 4 uit 4. Gerrit Jan volgde met een punt achterstand na een nederlaag tegen Johan. Daarna kregen beide koplopers een flinke dip: Johan verloor er twee op rij en John zelfs drie. Uiteindelijk eindigden als gezegd Johan en Gerrit Jan samen bovenaan met 7 uit 9, waarna onze voorzitter onder veel belangstelling de spannende beslissingspartij won.

In groep 2 werd het pas spannend in de laatste ronde. Dat kwam door Joost Zwaan die met een serie van 6 uit 6 startte, zodat hij na zes ronden de winst al binnen leek te hebben. Hij verloor echter zijn laatste drie partijen en toen kon opeens Han de Wit hem in de laatste ronde nog voorbij steken. Maar dat gebeurde niet, want Han verloor van Jos Derksen. Daarmee eindigde hij met een halfje minder op de tweede plaats die hij moest delen met Ronald Stomphorst en Jan Esmeijer. Op onderling resultaat kreeg Ronald de “kleine” beker toegewezen.

In groep 3 wel volop spanning. Nilüfer Karayilan en Herbert Meinders eindigden samen bovenaan met 6 uit 8. Daarmee scoorden ze een halfje meer dan nummer 3, Peer van Putten. Nilüfer had alleen verloren van Dirk Rijneker en Hans van der Zijde. Herbert had in de onderlinge partij van haar verloren en verder ook van reuzendoder Hans van der Zijde. In de beslissingspartij bewees Nilüfer wederom de sterkste te zijn. Jammer dat in deze groep Maurits Bos verstek moest laten gaan waardoor een oneven aantal ontstond.

Afgaande op de eindstand kende groep 4 weinig spanning: Ed Rijken won, als enige die avond, al zijn partijen. Dat beeld is echter enigszins misleidend, want Peter Rijsdijk bleef tot en met de zesde ronde eveneens zonder puntverlies. Toen verloor hij de onderlinge partij waarna hij even van slag raakte en ook in de volgende ronde, tegen Johan Verbraak, kopje onder ging. Johan deed het trouwens ook verder goed, hij werd met 5 uit 8 keurig derde.

De eindstanden:

Groep 1 (9 ronden)   Groep 2 ( 9 ronden)  
1. Hoevers 7   1. Zwaan 6
2. de Groot 7     2. Stomphorst 5,5
3. Bink 5   3. de Wit 5,5
4. van Drie 5   4. Esmeijer 5,5
5. van Midde 5   5. Derksen 5
6. Egelie 4,5   6. Pak 4,5
7. Legemaat 4   7. Hellevoort 4
8. van der Ploeg 4   8. van Vuurde 4
9. van Ruler 2   9. Groeneveld 3
10. Greven 1,5   10. la Pleine 2

Groep 3 (8 ronden)   Groep 4 ( 8 ronden)  
1. Karayilan 6   1. Rijken 8
2. Meinders 6     2. Rijsdijk 6
3. van Putten 5,5   3. Verbraak 5
4. Lewin 4   4. W. van Amerongen 4,5
5. Rijneker 3,5   5. G. van Amerongen 4
6. S.Visser 3,5   6. Jongeneel 4
7. van der Zijde 3,5   7. T.Oosterkamp 3
8. Portengen 2,5   8. F.J. Oosterkamp 1,5
9. Beekelaar 1,5   9. van Huisstede 0

De Groot superieure winnaar Strijlandtoernooi 2013

Verslaggever : Gerrit-Jan Hoevers.

Het lijkt zo simpel: clicken op het juiste icoontje,wat namen invullen en ronde na ronde rolt er een toernooi uit de printer. De computer was van Renee Brands ,bij hem opgehaald door de Wit , gestationeerd bij Hoevers, opgehaald door Portengen en daar weer afgehaald door Legemaat die hem zou gaan bedienen met behulp van een geschreven instructie van de Wit.

Zo gaat dat als de organisatoren in de vakantieperiode een toernooi moeten regelen en zelf ook op vakantie willen. Men kan deze gang van zaken beschouwen als een demonstratie van betrokkenheid bij de club. Men kan zich ook afvragen of het bestuur eens moet nadenken hoe de organisatie van dit belangrijke toernooi minder kwetsbaar gemaakt kan worden.

De vakantieperiode drukt ook haar stempel op het verloop. Niet iedereen kan de twee avonden meedoen. Misschien heeft van Ruler na zijn voorbeeldige start van 4 uit 4 nog even overwogen om zijn vakantie te annuleren; hij heeft het niet gedaan. Zo gaat de Groot, eveneens een honderd procent score, met voorsprong beginnen aan de tweede avond. Ook nu weer is hij ongenaakbaar . Voor de derde achtereenvolgende keer wint hij de beker: acht uit acht. Hij mag als eerste kiezen uit de prijzen waaronder een paar klassieke schaakboeken. Hij kiest uit het werk van een andere superieure schaker: Aljechin.

Er volgt nog een lange rij winnaars want organisator Egelie houdt ervan om flink wat prijzen uit te delen. We zien Zwaan, Egelie zelf,Ronner,Legemaat vooraan in de rij. Er zijn speciale ratingprijzen voor Beekelaar,Jongeneel,Hellevoort ,Greven en Crijns.

Laatstgenoemde ,huisschaker, kwam kennismaken met het clubschaak. Er was nog een nieuwkomer , een ervaren clubschaker : van der Ploeg . Het feit dat onbekenden de weg naar `t Hoge Licht hebben gevonden en wellicht clubgenoten zullen worden geeft het seizoen een goede start. Maar ook het feit dat ook degenen die wisten dat ze geen twee avonden aanwezig konden zijn, en bij voorbaat uitgesloten waren van een prijs, toch acte de présence gaven maakt dat we terug kunnen zien op een geslaagd toernooi.

De eindstand na 8 ronden:

1. Johan de Groot met 8 uit 8 ;

2-3. Joost Zwaan en Peter Egelie met 5,5 uit 8;

4-7. Meinko Ronner ,Gert Legemaat,Ronald Stomphorst,Jan Hellevoort met 5 uit 8;

8-12. Jos Derksen,Geert Roelof van der Ploeg, Henk Greven,Rob van Vuurde,Tjeerd Visser met 4.5 uit 8;

13-14. Gerrit Jan Hoevers en Jan van Ruler met beiden een 100% score van 4 uit 4;

15-17. Martin Beekelaar,Jan Esmeijer,Pim Jongeneel met 4 uit 8;

18-21. Maurits Bos ,Jos Pak, Gertjan Portengen,Dirk Rijneker met 3,5 uit 8;

22. Henk van Hof met 3 uit 4;

23-28. Sip Visser,Dick la Pleine,Hans vd.Zijde,Johan Verbraak,Peter Rijsdijk,Cor Brands met 3 uit 8;

29-30. Han de Wit en Frits de Zwaan met 2,5 uit 4;

31. Rijk van Huisstede 2,5 uit 8;

32-33. Leo Lewin en Lodewijk Crijns 2 uit 8;

34. Bastiaan Gramser met 1,5 uit 4;

35. Pier Winsemius met 1 uit 4.


Reacties zijn gesloten.