2015-2016

In gevecht met de tijd

Verslaggever : Gerrit-Jan Hoevers

Bij aanvang werd stilgestaan bij het overlijden van Geert Roelof van der Ploeg; echtgenoot, vader van twee kinderen; nauwelijks 49 jaar oud. Een warm ,betrokken mens; zo werd hij door zijn familie genoemd en dat hebben we ook op de club enigszins kunnen ervaren. Enigszins want het was deze ambitieuze schaker, kenner van het computerschaak en dienstbaar bestuurslid in de wereld van het correspondentieschaak, niet vergund om ook onze vereniging te dienen. In de paar jaar dat hij lid was heeft hij gedaan wat hij kon met de krachten die hem resten. Hij had nog zo veel in petto. Jammer, jammer, jammer.
Geert Roelof was vorig jaar één van de simultaangevers. Hij ondervond hoe het is om op meerdere borden tegelijk in tijdnood te zijn, zeker als er gewone klokken worden gebruikt die onverbiddelijk aftellen en geen bonus per zet toekennen. Die extra handicap werd nu over de drie simultaangevers, Johan de Groot, Gert Legemaat en Rik van Drie verdeeld. Nu was het Johan die we zagen rennen tussen de twee soorten klokken; dankzij de bonus hield hij zich staande.

Tegen Johan streden: Hoevers, Esmeijer, Egelie,van Ruler, la Pleine, Rijneker, Groeneveld, Rijsdijk, van den Dool, van der Linden en Willem van Amerongen. Gert vond tegenover zich:van Vuurde, van Midde, Beekelaar, de Wit, Brethouwer, Gramser, Rijken, Meinders, Jongeneel, Arabzadeh en Donker.Rik moest het opnemen tegen Bies, Schreuder, Derksen, Pak, Tjeerd Visser, Rene Bands, Karayilan, Sipke Visser, Verbraak en Gerrit van Amerongen.
Johan moest remise toestaan aan Egelie, van den Dool (hij bracht de vorig jaar door hem gewonnen van Hof-trofee terug en schoof als vanouds aan) en verloor van van der Linden. Gert speelde remise tegen van Vuurde, van Midde en Rijken en verloor van de Wit. Rik verloor van Bies en stond remise af aan Derksen en Tjeerd Visser.

Hoe te oordelen welke simultaangever de fles wijn moest krijgen ? Ik weet het eigenlijk niet. Is de 8,5 uit 11 die Johan en Gert scoorden beter of slechter dan de 8 uit 10 van Rik ? Ik heb me laten leiden door de score aan de eerste zes borden waar Johan 5,5 scoorde, Gert en Rik 4.
Zo hebben ook de scores aan de hogere borden bepaald dat de tegenstanders van Gert met een doosje chocolade naar huis gingen als prijs voor het beste team.

Speelse jubileumavond

Verslaggever : Gerrit-Jan Hoevers

Lang zal die leven! Niet voor de 80-jarige club werd gezongen maar voor Bastiaan Gramser die een uurtje later 36 zou worden. De stemming zat er goed in, zorgvuldig opgebouwd met consumptiebonnen, nootjes, kaas, worst en een serie uitgekiende spellen. De spelronden bevatten het individuele shuffleschaak, het in paren gespeelde doorgeefschaak en de teampartij waarin de teamleden hun volgende zet aan het volgende bord moesten doen. Het was duidelijk dat achter die spelletjes een gedachte zat: samen optrekken is de basis van een club. Het laatste spel was dan ook een soort rondedans waarbij de spelers minder op winst uit waren dan het verzamelen van Bingo!’s voor hun team. Zo’n Bingo! werd verkregen voor zoiets simpels als een rochade, maar ook voor een dameoffer. Vele dames werden aangeboden maar er werd meestal niet op ingegaan, want is zo’n aanbod dan een offer ?

Er werd met zoveel elan gespeeld dat men bij het raden van de totaalsom van de leeftijden der clubleden, een bonusvraag waarmee de laatste punten te verdienen waren, veelal te laag schatte. Van de zes teams scoorde het team bestaande uit Wim van den Bosch, Ton van der Linden, Renee Brands ,Jon van Midde , Tjeerd Visser en Han de Wit het best. Zij mochten kiezen uit de attributen van diverse kinderspelen. Is de speelse geest niet die van het kind; is de club niet 80 jaar jong ?

Paren winnen Oliebollen-parentoernooi 2015

Verslaggever : Gerrit-Jan Hoevers

Oudjaar is een moment van afsluiten en terugkijken en dit jaar was het een zeer feestelijk afsluiten. De club bestaat 80 jaar en als teken van haar vitaliteit was er een bijzondere uitgave van het Spionnetje. Met die uitgave werd de veertigste jaargang afgesloten; zeer bijzonder en voor een groot deel de verdienste van Rob van Vuurde.
We zagen Robert Booij en Joost Zwaan verdiept in dit jubileumnummer; ze waren er speciaal voor gekomen. Maar de velen kwamen vooral om te schaken. Daaronder Eric Bies, ooit een talentvol clubkampioen die wellicht opnieuw een gooi naar deze titel komt doen. Ook na enkele jaren afwezigheid waren daar Philippe en Desirée. Nieuwe gezichten zagen we ook, bijvoorbeeld uit Wijk; maar wat heet “nieuw”, we hebben elkaar vaak al eens in een schaakzaal ontmoet.

Uit de computer van Herbert Meinders, die zijn vuurdoop als organisator onderging, rolde de paringen van paren. Jan en Jan tegen Buurman en Buurman of een koppel dat zijn identiteit achter een cijfercode verborg. Het gaf wat hilariteit maar zoals altijd; men vond elkaar.
De krachten waren goed verdeeld. Zo goed dat de hoofdprijzen ex aequo werden toegekend. Als eersten verschenen aan de prijzentafel vol flessen wijn, boeken en appelflappen de koppels Johan de Groot / Cor Brands en Rob van Vuurde/Dirk Rijneker. Daarna weer zo’n paar paren: Han de Wit/Renée Brands en Eric Bies/Pim Jongeneel. En zij waren niet de laatsten. Op de fotoserie die Hans van der Zijde traditiegetrouw heeft gemaakt en rondgemaild zijn de diverse gelukkigen te zien.

Is er voor mij geen prijs ? vroeg de verbaasde Philippe toen de prijsuitreiking voorbij was. Dat kon niet waar zijn. En dat was ook niet waar. Voor hem en zijn trouwe schaakbegeleidster was er natuurlijk een speciale prijs. En ook voor die enkelingen die niet naar de prijzentafel waren genood waren er aan de bar de oliebollen; groot en van voortreffelijke kwaliteit.

De eindstand:

Koppel M.P.
 1. Rob van Vuurde – Dirk Rijneker 4
 2. Johan de Groot – Cor Brands 4
 3. Eric Bies – Pim Jongeneel 3,5
 4. Han de Wit – Rene Brands 3,5
 5. Gerrit Jan Hoevers – Herbert Meinders</> 3,5
 6. Jos Derksen – Marc Berisa 3
 7. Jan Esmeijer – Jan Hellevoort 3
 8. Peer van Putten – Anne van Putten 3
 9. Geert Roelof van der Ploeg(Buurman) – Buurman 3
10. Tjeerd Visser – Leo Lewin 2,5
11. Peter Egelie – Ed Rijken 2,5
12. Desirée Hamelink – Philippe van Waardenburg 2,5
13. Dick la Pleine – Herman Klaassen 2,5
14. Gert van Leuveren – Hans van der Zijde 2,5
15. Herman Schreuder- Sipke Visser 2
16. Jos Pak – Willem van Amerongen 2
17. Adri Vergeer – Harry van Leeuwen 2
18. Lorenz Brethouwer – Micheal 1,5
19. Peter Rijsdijk(010) – Bastiaan Gramser(020) 1,5
20. Thomas – Edwin 1
21. Rombert – Huub 0

Johan de Groot wint Hengeveld-trofee

Johan de Groot krijgt beker en Hengeveld trofee uit handen van Peter Egelie

Verslaggever : Gerrit Jan Hoevers

Vol verwachting waren we; zou de goede man nog komen, zijn zetel stond in elk geval klaar. Misschien hadden we moeten zingen maar Jon van Midde kwam toch niet. Dat leverde in groep 1 in elk geval een ronde vrij op om bij te komen, want snelschaken is hard werken. Tien partijen op één avond; partijen en geen partijtjes, want met partijtjes maak je geen kans op een beker. De totale inzet is vereist.
Snelschaken is een handigheid; het gaat om een soepele pols, om het ruggenmerg en niet om de hersenen. Het bewijs werd geleverd in de barrage tussen Derksen en Meinders. Je zag Jos denken en Herbert zetten; Herbert won de beker. Het ging om de tweede prijs want in groep twee was Herman Schreuder oppermachtig: 9.5 uit 10 ! Een halfje stond hij af, maar dan alleen aan een erelid: Jan Hellevoort. Hij had gezien dat Jan een certificaat kreeg dat deze eer bevestigde; het was een grafisch kunstwerk waarin Jans naam werd gekoppeld aan beroemde schakers en technische schaaktermen. De kunstenaar had zelfs op subtiele wijze het fenomeen blunder verwerkt !

Soepele schaakvingers, zelfs na jaren van passiviteit, had nog steeds het nieuwe lid Wim van den Bosch. Met zijn score van 8 uit 9 zou hij groep 3 zeker gewonnen hebben als daar niet Peter Rijsdijk was geweest. Peter leek één of andere toverdrank gebruikt te hebben; hij verkeerde in een roes en won al zijn partijen. Wat te denken geeft is dat hij zelf meende 10 punten uit 9 partijen te hebben gescoord ?!
De Herman Schreuder van groep 1 was Johan de Groot. Ook hij stond slechts een halfje af, maar niet aan dat andere gecertificeerde erelid: Joost Zwaan, ook al liet Joost merken dat hij elk puntje goed kon gebruiken. Dat halfje van Johan ontstond in een moment van zwakte, een moment van denken. Even dacht Johan dat hij mat stond tegen Rob van Vuurde. Dat was schrikken !
Al met al een feestelijke avond dankzij organisator Peter Egelie.

De eindstanden:

 

Groep 1 (10 ronden) Groep 2 ( 10 ronden)
1. de Groot 9,5 1. Schreuder 9,5
2. Legemaat 8 2. Meinders 7,5
3. Hoevers 6,5 3. Derksen 7,5
4. van Ruler 6 4. van Putten 6
5. Egelie 5 5. Karayilan 5,5
6. Stomphorst 4,5 6. Esmeijer 5
7. van Vuurde 4 7. Hellevoort 4,5
8. van Drie 4 8. C. Brands 4
9. de Wit 3,5 9. la Pleine 2,5
10. Zwaan 3 10. Brethouwer 2
11. Pak 1 11. Rijneker 0,5

6. G. van Amerongen5

Groep 3 (9 ronden)
1. Rijsdijk 9
2. van den Bosch 9
3. Berisa 6
4. Lewin 6
5. van der Zijde 5
7. Verbraak 3
8. Korver 1,5
9. W. van Amerongen 2
10. Donker 0,5

Johan de Groot winnaar Strijlandtoernooi 2015, voor de 5e keer op rij

Nieuwe speelzaal Salem voor het eerst in beeld

In de aanloop naar het nieuwe seizoen wordt jaarlijks het open

Winnaar de Groot tegen Pak en Rijsdijk – de Wit

Strijlandtoernooi gespeeld over 2 donderdagavonden. Het “open” heeft betrekking op de mogelijkheid mee te doen, zonder lid te zijn van de vereniging en de mogelijkheid om slechts 1 avond mee te spelen.

Het Strijlandtoernooi lijkt in omgekeerde volgorde gespeeld te zijn, 1ste ronde de finalepartij tussen de nummers 1 en 2 van de einduitslag. Johan de Groot en Gert Legemaat speelden beide aanvallend, op winst. Johan wint en speelt het gehele toernooi foutloos en wint ongeslagen het toernooi.

Herman Klaassen heeft dit toernooi kennis gemaakt met onze club. Hij heeft 2 maal het zoet van een overwinning geproefd en heeft daarmee de aanmoedingsprijs gewonnen.

Lorenz Brethouwer heeft een prima start, met o.a winst op Jan Hellevoort en heeft de ratingprijs gewonnen over 8 partijen.

Peter Egelie heeft na 1 avond een prima score, de uitdaging was om ook de 2e avond tegen sterkere tegenstanders dit vol te houden. Gert Legemaat was
een maatje te groot, maar met de winst op Gerrit-Jan Hoevers heeft Peter de 3de prijs behaald.

Willem van Amerongen geniet nog na van de vakantie, dit toernooi kwam te snel. Hij heeft verdienstelijk gespeeld en heeft aan het einde van het toernooi de troostprijs opgehaald.

We kijken terug op een gezellige, sportieve start van een veelbelovend seizoen.

De eindstand na 8 ronden:

1. Johan de Groot met 8 uit 8 ;

2. Gert Legemaat met 6,5 uit 8;

3. Peter Egelie met 5,5 uit 8;

4-6. Ronald Stomphorst, Joost Zwaan en Jan van Ruler, met 5 uit 8;

7-11. Gerrit-Jan Hoevers, Rob van Vuurde, Jos Pak, Jos Derksen en Gerrit van den Dool met 4,5 uit 8;

12-15. Sipke Visser, Leo Lewin, Dick la Pleine en Lorenz Brethouwer met 4 uit 8;

16-18. Jan Esmeijer, Pim Jongeneel en Nilüfer Karayilan met 3,5 uit 8;

19. Han de Wit met 3 uit 4;

20. Jan Hellevoort met 3 uit 8;

21. Marc Berisa met 2,5 uit 3;

22. Herbert Meinders met 2,5 uit 4;

23-24. Bastiaan Gramser en Dirk Rijneker met 2,5 uit 8;

25. Herman Klaassen met 2 uit 8;

26. Tjeerd Visser 1,5 uit 4;

27. Willem van Amerongen 1,5 uit 8.

28-29. Frits de Zwaan en Peter Rijsdijk met 1 uit 3;

30. Johan Verbraak met 1 uit 4.

Reacties zijn gesloten.