2009-2010


HET VIERTAL, SEIZOEN 2009-2010

De eindstand in de 3e klasse A:

Rang Team Gesp. Gew. Gel. Verl. Pnt. Bordpnt.
 1  Hoogland 1 7 4 3 0 11 16½
 2  Het Dikke Torentje 1 7 4 2 1 10 16½
 3  Doorn-Driebergen 1 7 3 2 2 8 16
 4  Nijkerk 2 7 3 2 2 8 13½
 5  V&O 2 7 1 4 2 6 14
 6  D.O.S.C. 2 7 2 2 3 6 14
 7  VOG 1 7 1 2 4 4 12
 8  Hoevelaken 3 8 1 3 4 5 12
               

De persoonlijke scores:

Spelers Partijen Punten
 Mark Hoos 4 3
 Gertjan Portengen 4 3
 Bastiaan Gramser 3
 Johan Verbraak 4 2
 Hans vd Zijde 6
 Leo Lewin 1 1
 Philippe v Waardenburg 1 1
 Gezines Wolters 1 1
 Renee Brands 1 ½
 Nilüfer Karayιlan 2 ½
 Wim Mol 1 0 regl.

 

Royale winst in laatste duel

In de laatste wedstrijd van het seizoen stond er voor ons niets meer op het spel. Dat was echter geen reden om cadeautjes uit te delen aan onze gasten uit Westbroek. Onder de bezielende leiding van waarnemend captain Mark Hoos lieten we er geen misverstand over bestaan wie de sterkste was. Alleen Bastiaan Gramser stelde zich in een solide partij, waarin zijn tegenstander geen winstkansen kreeg, tevreden met remise.

Gertjan Portengen leek op een snelle winst af te stevenen toen zijn tegenstander in de opening al een paard verkwanselde. De Westbroekenaar kwam echter goed terug met gevaarlijke kansen. Toen onze clubgenoot alle dreigingen had ontzenuwd kon hij rustig naar winst afwikkelen. Ook Mark Hoos en Philippe van Waardenburg wonnen hun partijen, maar hoe dat gebeurde is niet bekend.

Doorn-Driebergen   VOG 3½ – ½
1. M. Hoos R. de Groot 1 – 0
2. B. Gramser A. Schouten 1 – 0
3. G. Portengen D. van Dijk remise
4. Ph. v. Waardenburg M. de Goeij 1 – 0

Kortstondige winst tegen Nijkerk 2

Tegen het tweede van Nijkerk boekte het viertal een ogenschijnlijk gemakkelijke zege. Bastiaan Gramser was het eerste klaar. Hij won al vroeg in de partij een stuk met een pionvorkje. In het eindspel dwong een aftrekaanval zijn tegenstander definitief op de knieën. De sterk debuterende Wim Mol vergrootte de voorsprong (dachten wij). Wellicht ietwat nerveus in zijn eerste partij voor het viertal verspeelde hij in de opening een loper, maar daarna was het alleen nog maar incasseren. Met twee vijandelijke torens op zak ging het verder van een leien dakje.

De tegenstander van Hans van der Zijde opende met 1. c3, wat Hans niet had voorbereid. Onze teamleider ontwikkelde gewoon zijn stukken en won dankzij een sterk paard de kwaliteit. Of het genoeg was voor de winst in het eindspel was onzeker. Gezien de stand aan de andere borden accepteerde Hans het remiseaanbod van zijn tegenstander. Nilüfer had steeds het betere van het spel maar verslikte zich in het eindspel. Ze probeerde het nog wel, maar vergeefs. Gelukkig was de teamoverwinning toen al binnen (dachten wij).

Nadat de vreugderoes over de overwinning enigszins was bedaard kwam het bericht dat Wim Mol nog niet gerechtigd was te spelen. Zijn partij werd verloren verklaard en daarmee ook de wedstrijd. Triest!

Nijkerk 2   Doorn-Driebergen 2½ – 1½
1. H. van Hell 1215 Nilüfer Karayιlan 1333 1 – 0
2. C. Pijpers Hans van der Zijde 1293 remise
3. L. van Steeg Bastiaan Gramser 1493 0 – 1
4. W. Schuringa Wim Mol 1 – 0 regl.

Pak slaag voor Hoevelaken 3

Aanvankelijk was tegen het laag geplaatste derde viertal van Hoevelaken nog van enige spanning sprake. Renee Brands, die aan zijn derde competitiepartij in drie dagen bezig was, verzuimde in een gesloten Siciliaan op de zesde zet een stuk te winnen. Hij speelde in het begin nog op de automatische piloot, verklaarde hij achteraf. Toen op de 22e zet de stelling zich helemaal gesloten had berustte hij in een puntendeling.

Daarmee hadden de Hoevelakers hun hele en halve kruit verschoten. Dat hadden ze gedeeltelijk aan zichzelf te danken, want nadat Mark Hoos met goed spel ons aan een voorsprong had geholpen, meende de Hoevelakense captain een royaal remiseaanbod van Gertjan Portengen niet te kunnen accepteren. Dat bleef niet ongestraft. Gertjan veroverde een pion en ging voor de volle winst die hij op de 47e zet binnenhaalde.

De overwinning was een feit maar ook de bordpunten tellen. Hans van der Zijde speelde naar eigen zeggen “eindelijk weer een partij waar je zwetende handen van krijgt”. Tot zijn vreugde leverde die hem het eerste punt op in dit seizoen. Door zijn paarden goed in te zetten kon hij wat van de vijandelijke pionnen snoepen en een loper de hoek in drijven. Zijn tegenstander hield het nog lang vol en capituleerde pas toen Hans op promoveren stond.

Hoevelaken 3   Doorn-Driebergen ½ – 3½
1. W. Hoebe 808 Mark Hoos 1464 0 – 1
2. W. Aarts 1111 Renee Brands 1446 remise
3. J. Scheerder 1228 Gertjan Portengen 0 – 1
4. B. van ’t Erve 1267 Hans vd Zijde 1293 0 – 1

Tegen Hoogland de eerste nederlaag

Het viertal heeft zijn ongeslagen status verloren. Na twee gelijke spelen en een overwinning moest het team van Hans van der Zijde in het op gelijke hoogte staande Hoogland zijn meerdere erkennen. Daar zag het aanvankelijk met een tussenstand van 1-1 niet naar uit. Gertjan Portengen was onder druk komen te staan door een opgerukte f-pion. Een poging om zich met een kwaliteitsoffer te bevrijden mislukte en na twintig zetten gaf hij de pijp aan Maarten. Daarna trok Leo Lewin de stand gelijk. Hij won al op de dertiende zet een stuk, waarna hij afwikkelde naar een gewonnen toreneindspel met maar liefst vier pluspionnen.

Na die overwinning stopte de Driebergse puntenmachine. Topscorer Johan Verbraak redde het deze keer niet. Hij was iets te gretig met het slaan van een stuk waardoor zijn tegenstander een winnende aanval kon opzetten langs de open h-lijn. Hans van der Zijde bevestigde helaas zijn vormverlies in dit seizoen. Hij had lange tijd uitzicht op remise maar gaf na de veertigste zet onnodig een paard weg. Daarmee kwam de eindstand op 3-1.

Doorn-Driebergen   Hoogland 1 1 – 3
1. Gertjan Portengen Frank vd Woestijne 1455 0 – 1
2. Leo Lewin 1485 Lutzen v Huizen 1307 1 – 0
3. Hans vd Zijde 1293 Andries vd Brink 1477 0 – 1
4. Johan Verbraak Beer Heitinga 1372 0 – 1

Nipte zege op V&O 2

Tegen het tweede viertal van V & O boekten de mannen en vrouw van Hans van der Zijde hun eerste overwinning. Met een 50% score heeft het zich daarmee in de middenmoot genesteld. De strijd begon rustig. Nilüfer Karayιlan speelde op safe en na 28 zetten zat de stelling potdicht en kwam zij met haar tegenstander remise overeen. Daarna dreigde het nog even mis te gaan. Hans van der Zijde had in het middenspel een paard verspeeld en met een stuk minder bleek het eindspel niet te houden.

Vanuit een ½-1½ achterstand kwamen de onzen goed terug. Bastiaan Gramser ging het eindspel in met een pion meer en wist daar nog een paard aan toe te voegen. Dat zou op zichzelf genoeg zijn ware het niet dat zijn tegenstander besloot door zijn vlag te gaan. Ook Johan Verbraak won zijn partij. Hij is de topscorer van het team met drie overwinningen op rij. In deze wedstrijd gaf zijn vrijpion in het eindspel de doorslag.

V & O 2   Doorn-Driebergen 1½ – 2½
1. S. Reket 1351 Nilüfer Karayιlan 1333 remise
2. P. de Witte 1049 Bastiaan Gramser 1451 0 – 1
3. J. Fokker Hans vd Zijde 1293 1 – 0
4. P. Sluijs 1129 Johan Verbraak 0 – 1

Gelijkspel tegen Het Dikke Torentje

Lange tijd leek her erop dat ons viertal tegen de Eemnessers van het Dikke Torentje op een overwinning afstevende. Debutant Gert Jan Portengen opende de score. Zijn tegenstander meende met zijn dame ten aanval te kunnen trekken, maar kwam zonder haar van een koude kermis thuis, alwaar hij meteen opgaf. Daarna vergrootte Johan Verbraak de voorsprong. Hij is dit jaar sterk op dreef in het viertal en wist ook nu zijn tegenstander overtuigend te verslaan.

Een nederlaag van Hans van der Zijde bracht de spanning in de wedstrijd terug. Zijn tegenstander speelde zeer aanvallend, wat hem echter niet meer dan een pion opleverde in een toreneindspel. Maar na ruil van de torens bleek dat ene pionnetje toch genoeg voor de winst.

Het DD-lot lag nu in handen van Mark Hoos. Zijn partij ging lang gelijk op. Mark probeerde het wel, kreeg een mooie aanval, maar die sloeg niet door. Hij belandde in een ongunstig eindspel dat niet te houden bleek. Dat bepaalde de eindstand op 2-2.

Doorn-Driebergen   Het Dikke Torentje 2 – 2
1. Mark Hoos 1469 Hans vd Molen 1552 0 – 1
2. Gertjan Portengen Pieter Jan Hofelt 1 – 0
3. Hans van der Zijde 1293 Bob Kat 1494 0 – 1
4. Johan Verbraak Raoef Qayoumi 1 – 0

Viertal start competitie met gelijkspel

Het viertal zal het dit jaar moeilijker krijgen dan vorig jaar toen het kampioen werd. Dat bleek meteen al in de eerste wedstrijd in Den Dolder tegen DOSC 2 die in een gelijkspel eindigde. De tegenstanders, allen zonder rating, roerden vooral hun staart.

De eerste twee uitslagen vielen al snel. Johan Verbraak verkeek zich op een dameruil, kon daarna niet meer rokeren, waarna het van kwaad tot erger werd. Ook Gezines Wolters was al vroeg klaar, maar dan in positieve zin. Zijn tegenstander lanceerde een aanval die strandde in een dameruil, waarna het de beurt was aan onze ervaren clubgenoot. Hij slaagde erin zijn g-pion te laten promoveren en dat was voor zijn tegenstander genoeg reden om de strijd te staken.

De stand was gelijk maar er zat meer in. Hans van der Zijde had een toren verschalkt, maar toen gebeurde wat, naar hij zei, bakkers vaker overkomt: hij viel in slaap. Zijn tegenstander ging er met een paard en een pion vandoor en won vervolgens het eindspel. Toen was het aan Mark Hoos om een nederlaag te voorkomen. Hij was de vijandelijke stelling binnengedrongen en had daar twee pluspionnen aan over gehouden. Toen hij daar ook nog eens vrijpionnen van wist te maken was het pleit beslecht.

DOSC 2   Doorn-Driebergen 2 – 2
1. T. Kiebert Mark Hoos 1469 0 – 1
2. J. Overdulve Gezines Wolters 1475 0 – 1
3. A. van Selm Hans vd Zijde 1293 1 – 0
4. P. Vermeulen Johan Verbraak 1 – 0


 

 

 

Voor vragen of eventuele opmerkingen mail: Rob van Vuurde of Nilüfer Karayιlan


Reacties zijn gesloten.