2007-2008

 

HET VIERTAL, SEIZOEN 2007-2008

De eindstand in de 3e klasse A:

Rang Team Gesp. Gew. Gel. Verl. Pnt. Bordpnt.
 1 Vegtlust 2 8 8 0 0 16 26
 2 Doorn-Driebergen 1 8 4 1 3 9 16
 3 V & O 1 8 3 1 4 7 15½
 4 Nijkerk 2 8 1 3 4 5 12
 5 Hoogland 3 8 1 1 6 3 10½

De persoonlijke scores:

 

Spelers Partijen Punten
 1. H. van der Zijde 7 5
 2. N. Karayilan 8
 3. E. van Beest 4 2
 4. W. Jongeneel 2
 5. B. Gramser 3
 6. Philippe van Waardenburg 1 1
 7. J.A.M. Verbraak 7 ½

HET SEIZOEN AFGESLOTEN MET WINST OP HOOGLAND

Het viertal van Doorn-Driebergen heeft de laatste wedstrijd, tegen Hoogland 3, met 2½-1½ gewonnen. Nilüfer Karayilan en Hans van der Zijde wonnen aan de bovenste twee borden, Johan Verbraak aan bord 3 verloor en Ed van Beest speelde remise. Hiermee is het team met negen punten uit acht wedstrijden op een verdienstelijke tweede plaats geëindigd. Hoewel de kloof met nummer 1, het tweede achttal van Vegtlust, maar liefst zeven matchpunten bedroeg, lijkt toch de basis gelegd voor een serieuze gooi naar het kampioenschap volgend jaar.

 

OPNIEUW NEDERLAAG TEGEN DE KOPLOPER

Ook onze tweede wedstrijd tegen Vegtlust 2 konden we niet winnen, al was het verschil wel kleiner geworden. We begonnen met twee remises van respectievelijk Nilüfer Karayilan en Pim Jongeneel, beide door herhaling van zetten. Daarna raakten we een punt achter doordat Johan Verbraak, die aanvankelijk een sterke aanval had opgebouwd, na een lang gevecht de partij door de vingers zag glippen. Toen moest Bastiaan Gramser de beslissing brengen. Hij speelde een rustig opgebouwde en uitgebalanceerde partij die de hele avond in beslag nam. Uiteindelijk moest hij met remise genoegen nemen, zodat we met de kleinst mogelijke nederlaag naar huis terugkeerden.

 

Vegtlust 2 Doorn-Driebergen 1 2½-1½
1. H. Klein Nilüfer Karayιlan remise
2. M. Stentrop Johan Verbraak 1 – 0
3. A. Beuk Pim Jongeneel remise
4. W. Smit Bastiaan Gramser remise

 

KAMPIOENSKANSEN VERSPEELD

Een nederlaag tegen Vecht & Ommelanden betekende het einde van onze (bescheiden) titelaspiraties. We verloren de thuiswedstrijd op 27 maart met dezelfde cijfers als waarmee we de uitwedstrijd gewonnen hadden. Aan veel borden ging de strijd gelijk op en werd ook al vroeg de vrede getekend. Nilüfer had daar in een enigszins benarde stelling herhaling van zetten voor nodig. De enige die goede winstkansen kreeg was Johan Verbraak. Na een razendsnel gespeelde opening kwam hij een kwaliteit voor. In het eindspel keerden echter de kansen. Toen zijn sterke tegenstander erin slaagde een pion te laten promoveren was de partij beslist, en daarmee ook de wedstrijd.

 

Doorn-Driebergen 1 Vecht & Ommelanden 1 1½ – 2½
1. Nilüfer Karayιlan Cor de Ruig 1389 remise
2. Johan Verbraak Mark Niekerk 1565 0 – 1
3. Hans van der Zijde 1388 Siegfried Reket 1425 remise
4. Ed van Beest 1286 Pieter Sluijs 1288 remise

 

 

KRAPPE OVERWINNING IN NIJKERK

De uitwedstrijd tegen het tweede achttal van Nijkerk, waartegen we eerder dit jaar gelijk speelden, begon slecht. Johan Verbraak knoeide in de opening en dat zou niet meer goed komen. Gelukkig wist Philippe van Waardenburg de stand gelijk te trekken. Hij speelde een toreneindspel heel slim en haalde als eerste een dame, wat genoeg was voor de partij. Intussen stond Hans van der Zijde al geruime tijd gewonnen. Het wachten was op het moment dat zijn tegenstander daarin kon berusten. Met een 2-1 voorsprong moest de winst komen van Nilüfer Karayιlan aan het eerste bord. Daar zag het lang niet naar uit, want ze was ergens in het middenspel een toren kwijt geraakt. Dankzij een knap gespeeld eindspel wist ze toch het benodigde halve puntje binnen te slepen.

 

Nijkerk 2 Doorn-Driebergen 1 1½-2½
1. M. Waalkens Nilüfer Karayιlan remise
2. H. van Hell Johan Verbraak 1 – 0
3. C. Pijpers Philippe van Waardenburg 0 – 1
4. W. Schuringa Hans van der Zijde 0 – 1

 

VIERTAL RUKT OP NAAR TWEEDE PLAATS

Een overwinning op het derde van Hoogland voerde ons viertal naar een voorlopige tweede plaats op de ranglijst. Hans van der Zijde was het eerste klaar. Na een blik op de andere borden accepteerde hij een vroeg remisevoorstel van zijn tegenstander. Pim Jongeneel was aanvankelijk niet tevreden over zijn spel, maar boekte toch overtuigend het eerste winstpunt. Helaas ging dat weer teloor doordat Nilüfer Karayιlan de fouten van haar tegenstander niet afstrafte en uiteindelijk zelf het onderspit dolf. Zo moest Bastiaan Gramser de beslissing brengen. Hij werd, zoals zijn teamcaptain het uitdrukte, “met wat tips van zijn hond de schaker van de avond” toen hij onder grote publieke belangstelling zijn tegenstander van het bord schoof.

 

Hoogland 3 Doorn-Driebergen 1 1½-2½
1. Rob Florus Nilüfer Karayιlan 1 – 0
2. Mieke van Schaaik Pim Jongeneel 0 – 1
3. Ellen van Voorst Bastiaan Gramser 0 – 1
4. Douwe Fronczek Hans van der Zijde remise

 

ONVERWACHT VERLIES TEGEN VEGTLUST 2

In de derde wedstrijd, tegen het tweede van Vegtlust, leed ons viertal zijn eerste nederlaag. Helemaal nodig was dat niet als er wat meer risico was genomen. Zowel Ed van Beest als Hans van der Zijde nam genoegen met remise terwijl ze beter stonden. Johan Verbraak moest in tijdnood het onderspit delven, maar hij stond toen al slecht. En Nilüfer knokte voor wat ze waard was, maar moest in haar sterke tegenstander haar meerdere erkennen, waardoor ze haar eerste puntverlies leed.

 

Doorn-Driebergen 1 Vegtlust 2 1 – 3
1. Nilüfer Karayιlan H. Klein 1496 0 – 1
2. Johan Verbraak Y. Oloumi 1281 0 – 1
3. Hans van der Zijde A. Beuk 1282 remise
4. Ed van Beest W. Smit remise

 

 

WINST IN LOENEN A/D VECHT

De tweede wedstrijd, een uitwedstrijd in Loenen aan de Vecht, leverde de eerste overwinning op. Nilüfer Karayιlan won opnieuw haar partij. Haar tegenstander moest al na een uur het hoofd buigen. Ook Hans van der Zijde boerde goed met twee mooie paarden die niet in galop gingen. Bastiaan Gramser, die de grieperige Ed van Beest verving, draaide niet goed en raakte een dame achter waarna hij spoedig kon opgeven. Met een tussenstand van 1-2 bood Johan Verbraak na overleg met zijn captain remise aan, ondanks een stuk voor, zodat de zege binnengehaald kon worden.

 

Vecht en Ommelanden 1 Doorn-Driebergen 1 1½-2½
1. S. Boomsma 1557 Nilüfer Karayιlan 0 – 1
2. C.J. de Ruig 1386 Johan Verbraak remise
3. A. Kuijsten Bastiaan Gramser 1404 1 – 0
4. P. Sluijs 1129 Hans van der Zijde 1388 0 – 1

 

VIERTAL START MET GELIJKSPEL

Het heeft even geduurd maar in december werd dan toch het wedstrijdschema voor de viertallencompetitie bekend gemaakt. Ons eerste en enige viertal opende op 20 december met een thuiswedstrijd tegen Nijkerk 1. Het werd een gelijkspel, nadat we lange tijd tegen een achterstand hadden aangekeken. Eerste bordspeler Johan Verbraak moest namelijk al vroeg capituleren, waarna Ed van Beest en captain Hans van der Zijde niet verder kwamen dan remise. Het lot van het team lag toen in handen van Nilüfer Karayιlan. Het is wel eens anders geweest, maar nu hield ze het hoofd koel en won overtuigend.

 

Doorn-Driebergen 1 Nijkerk 1 2 – 2
1. Johan Verbraak N. Waallens 0 – 1
2. Nilüfer Karayιlan H. van Hell 1 – 0
3. Hans van der Zijde C. Pijpers remise
4. Ed van Beest L. van Steeg remise

Reacties zijn gesloten.