2014-2015

Kloksimultaan: Een slotavond met stralende sterren

Cake bij de koffie op deze laatste avond van het seizoen; Corma trakteerde. Omdat het de laatste avond was in ’t Hoge Licht? Nee, zij wilde ons laten delen in haar vreugde over haar 40-jarig huwelijk. Zo werd het een feestelijke avond met een speciaal optreden van Johan de Groot, Geert Roelof van der Ploeg en Jon van Midde. Zij speelden een kloksimultaan tegen teams die waren gevormd volgens een uitgekiende formule.
De deelnemers waren op volgorde van sterkte gezet volgens de einduitslag van de keizercompetitie en toen begon het aftellen. Aan bord 1 tegen de Groot: Legemaat; aan bord 1 tegen v.d. Ploeg: Hoevers; aan bord 1 tegen van Midde: Egelie. Aan bord 2 tegen de Groot: Zwaan; tegen v.d. Ploeg: Esmeijer; tegen van Midde : Beekelaar. En zo voort ! Zo kreeg elke simultaangever een ongeveer gelijkwaardig team tegenover zich maar gemiddeld was de tegenstand van Johan het grootst.
Tegen de Groot streden: Legemaat,Zwaan,Hellevoort,Rijsdijk,Meinders,vd Zijde,vd Dool en W v Amerongen.
Tegen vd Ploeg streden: Hoevers, Esmeijer, v Ruler, v Vuurde, Karayilan, Lewin, S Visser, G v Amerongen en Donker.
Tegen van Midde streden: Egelie, Beekelaar,de Wit, Gramser, Rijneker,Verbraak, Crijns, Northolt en Korver.
Voor de simultaangever met het beste resultaat en voor de leden van het team met de beste score was er een prijsje. Geen grote prijs, een fles wijn en voor de teamleden een doosje chocolade. Maar er werd om gestreden als ging het om de worldcup. De deelnemers speelden een gewone partij met de volle bedenktijd tegen de simultaangever die dezelfde bedenktijd kreeg maar wel de 8 à 9 borden tegelijk moest bespelen. Hoe lastig dat is bleek bij Geert Roelof: in grote tijdnood bij Sipke Visser, zo groot dat hij niet van het bord kon wijken, maar intussen ook in tijdnood bij Jan Esmeijer. In tijdnood had hij ook tegen Rob van Vuurde de beste verdediging gemist . Overigens had hij wel Gerrit Jan Hoevers in 17 zetten van het bord geveegd! De chocolade ging wel naar diens team dankzij een remise van Lewin, winst van van Vuurde en Visser. Jon van Midde stond twee remises toe, aan Egelie en Rijneker en pas helemaal aan het eind van de avond verloor de Groot zijn enige partij, op tijd, tegen Legemaat. Hij stond op dat moment waarschijnlijk verloren maar de stelling was de moeite waard om nog even te analyseren. Dit geeft wel aan van welke kwaliteit het spel was geweest. Hij ging met de wijn naar huis ,bij voorbaat enigszins beneveld door zijn mooie prestatie.

 

Gerrit van den Dool wint van Hof-trofee

Eén van de aardigste trofeeën die de schaker kan winnen is de hoofdprijs bij het shuffelen. Zij is anders dan anders; in de prijzenkast is het Karel Appel tussen de Staalmeesters. Zij verbeeldt het schaken als natuurgegeven, tot spel gecultiveerde strijd, tot fraaie stukken die opspringen uit ruw hout; opspringen want elke schaker weet dat natuur zich nooit geheel laat bedwingen.

Om de prijs te winnen moet je je poule niet slechts winnen, maar overtuigend winnen, en soms is zelfs dat niet genoeg. Zo’n 4 uit 5 van Cor Brands of van Ed Rijken is een prachtige prestatie. De 4.5 uit 5 van John van Midde mag met ere genoemd worden en de score 5 uit 5 van Jan van Ruler is voorbeeldig maar het was te weinig. Ze missen dat extra, niet in punten uit te drukken, het kenmerk ban creativiteit: het onbekende. Dat had Gerrit v.d. Dool ! Wie is hij ? Een gast op de drempel van de club , weifelend of hij lid zal worden. Hij zal welkom zijn en we verwachten hem in elk geval volgende keer terug om zijn titel te verdedigen. Niemand misgunde hem deze prijs. De sfeer was welwillend; ieder was goed geluimd. Er was wat lekkers bij de drankjes en niemand verloor alles. De helft van de 30 deelnemers mocht bij de prijzentafel langs en werd daarbij door Hans van der Zijde op de foto gezet. En wie de uitslag goed bekijkt zal daar onder de winnaars de namen zien van Rob van Vuurde en sponsor Henk van Hof die na lange afwezigheid blijk gaven van hun verbondenheid met de club. Ook de club viel dus in de prijzen.

DE EINDSTANDEN:

Groep 1   Groep 2   Groep 3
1. van Midde   1. van Ruler 5   1. Rijken 4
2. Hoevers     2. Stomphorst 4   2. Hellevoort
3. Legemaat 3   3. van Vuurde   3. la Pleine
4. Egelie 2   4. de Wit 2   4. Rijneker
5. Zwaan 1   5. Pak 1   5. T. Visser 2
6. Esmijer 1   6. Rijsdijk ½   6. Beekelaar ½

Groep 4   Groep 5  
1. C. Brands 4   1. van den Dool 5
2. van Hof 4     2. Brethouwer 3
3. Meinders 3   3. S. Visser 3
4. Karayilan 2   4. Verbraak
5. Jongeneel 1   5. Lewin
6. van der Zijde 1   6. W. van Amerongen 1

Rik van Drie en Dick la Pleine winnen Oliebollenparentoernooi 2014

Gelukkig werd er dit jaar een avond gevonden tussen kerst en nieuwjaar waarop het oliebollentoernooi kon plaats vinden. Er waren iets minder deelnemers dan andere jaren, misschien ook omdat het op de maandagavond 29 december werd gehouden. Zoals altijd ging het dit jaar ook weer om er een gezellige avond van te maken, zoals de organisatoren Peer van Putten en Peter Rijsdijk al bij de opening van het toernooi aangaven. Dit is naar ieders overtuiging ook dit jaar weer gelukt.

De wedstrijd ging zoals gebruikelijk over 5 ronden met 15 minuten p.p.p.p.en er werd natuurlijk toch stiekum volop gestreden voor de eer. Want de prijzentafel was wel gevuld met flessen wijn, zakken oliebollen, stukken chocolade en ook nog wat schaakboeken maar, zoals vooraf was aangegeven, zouden alleen de winnaars en de rode lantaarndragers zeker een prijs krijgen. De overige prijzen werden bij loting vooraf bepaald.


Het later winnende koppel Rik van Drie en Dick la Pleine namen in ronde 1 al overtuigend de leiding door een 2 – 0 zege op hun oude clubmakkers van Oud Zuylen, Lex Plum en Anja Vis, die al jaren naar ons toernooi komen. Door ook in de volgende rondes af te rekenen met o.a. Johan de Groot – Bastiaan Gramser en het Zeister duo Sergio Harnadan – Astrid Martens werden zij onbetwist winnaars van het toernooi. In de wandelgangen werd al gefluisterd van een van Drie-jaar. Dit doet natuurlijk niets af aan de ook uitstekende prestatie van Dick la Pleine, maar Rik won ook al het snelschaken en staat er in de Keizer en in de komende kampioensgroep ook zeer goed voor.

Na de prijsuitreiking, werd door voorzitter Gerrit Jan Hoevers nog een afscheidsspeech gehouden voor Gertjan Portengen, die binnenkort gaat verhuizen naar Breda. Onze oud-secretaris en hoffotograaf werd terecht geprezen voor zijn inspirerende bijdragen aan onze club en kreeg ten afscheid een fraai schaakboek voorzien van een leuke omslag en met een schutblad vol handtekeningen van onze leden. Gertjan beloofde er alles aan te doen om volgend jaar in ieder geval deel te nemen aan het volgende oliebollentoernooi.

De eindstand:

  Koppel M.P. B.P.  
 1. van Drie – la Pleine 10 8  
 2. van Midde – Bunge 7 7  
 3. de Groot – Gramser 7 6,5  
 4. Egelie – Rijsdijk 6 6,5  
 5. Tj. Visser – Lewin

6 6  
 6. Pak – Hellevoort 6 5,5
 7. van der Ploeg – W. van Amerongen 6 4  
 8. Harnadan – Martens 5 5,5  
 9. de Wit – R. Brands 5 5,5  
10. Derksen – Berisa 5 5  
11. Hoevers – de Zwaan 4 4,5  
12. van Vuurde – Rijneker 4 4,5  
13. van Leuveren – van der Zijde 4 4,5  
14. Zwaan – Portengen 4 4  
15. Plum – Vis 4 2  
16. Verbraak – van Huisstede 3 1
17. de Lange – de Lange 2 0

Rik van Drie snelschaakkampioen 2014

Verslaggever : Gerrit Jan Hoevers
Er wordt niet met het mes op tafel gespeeld, stelt wedstrijdleider Peter Egelie. Het mes bleef in de keuken om er kaas en worst mee te snijden. Peter zorgt altijd voor een gezellige sfeer.


Groep 1 waarin om de Hengeveldtrofee werd gespeeld was sterk bezet. Van de top ontbrak alleen Jon van Midde die verplichtingen had bij zijn “oude” club. Op papier kon ieder van ieder verliezen en dat gebeurde dan ook. Johan de Groot verliest van Gerrit Jan Hoevers; die verliest op zjin beurt weer van Gert Legemaat en deze van Geert Roelof van der Ploeg, en die weer van Rik van Drie die op zijn beurt de meerdere moest erkennen in Johan. Uiteindelijk bleef Rik een halfje boven Johan en Gert die twee barrage partijen nodig hadden om uit te maken dat Johan met de beker voor de tweede plaats naar huis ging.

In groep 2 werd de uitslag vertroebeld door Henk Greven die halverwege de wedstrijd (naar later bleek,onwel geworden) de strijd had gestaakt. Toen Han de Wit in de laatste partij remise moest toestaan aan Jos Pak en zo tweede werd in plaats van samen met Jos de eerste plaats te bezetten, bleek hij samen met Nilufer Karayilan en Ronald Stomphorst tweede te zijn geworden. Galant als ze zijn en omdat er geen tijd was voor een uitgebreide barrage boden de heren de beker aan Nilufer aan, die deze charmant aanvaardde.

In groep 3 maakten Martin Beekelaar, Ed Rijken, Peer van Putten, Cor Brands en Dirk Rijneker de dienst uit. En ook hier: Martin verslaat Ed, Ed wint van Peer, Peer van Cor en Cor van Dirk. Het bleek Dirks enige nederlaag en hij won de groep overtuigend, een punt voor Ed . Ed vertelt in het Spionnetje dat hij op de plank in zijn kamer een bekertje heeft staan. De beker die hij nu kreeg kan er dan mooi naast.


In groep 4 werd Hans van der Zijde de glorieuze winnaar. Alleen het aspirant-lid Ton Hoogland en Willem van Amerongen konden hem bijhouden. Sterker nog, Hans moest er tegen Ton nog eens flink tegenaan want deze nieuwkomer was tot dan toe niet te kloppen geweest. Hij had zijn speelsterkte in Midden-Amerika opgedaan waar ze blijkbaar de regel : met dezelfde hand zetten als de klok indrukken, niet kennen. Maar hij leert snel. Hij ging als gast met een beker naar huis, voor de tweede plaats. We zijn als club gastvrij maar er wordt wel duidelijk gemaakt dat we geen watjes zijn.

De eindstanden:

Groep 1 (7 ronden)   Groep 2 ( 8 ronden)  
1. van Drie 5,5   1. Pak 6
2. de Groot 5     2. Karayilan 5
3. Legemaat 5   3. de Wit 5
4. Hoevers 4   4. Stomphorst 5
5. van der Ploeg 3,5   5. van Ruler 4
6. Bink 2   6. Esmeijer 4
7. Egelie 2   7. Hellevoort 3
8. Zwaan 1   8. Derksen 2,5
  9. Greven 1,5
Groep 3 (8 ronden)   Groep 4 ( 7 ronden)  
1. Rijneker 7   1. van der Zijde 6
2. Rijken 6     2. Hoogland 5,5
3. C. Brands 5   3. W. van Amerongen 5
4. van Putten 4,5   4. Oosterkamp 3
5. Beekelaar 4,5   5. Portengen 2,5
6. Lewin 2,5   6. Rijsdijk 2
7. la Pleine 2,5   7. Jongeneel 2
8. S. Visser 2   8. Verbraak 2
9. Meinders 2  

Johan de Groot winnaar Strijlandtoernooi 2014

Voor het vierde jaar op rij wist Johan de Groot het traditionele rapid opwarmtoernooi na de vakantie te winnen. Het werd geen monsterscore zoals vorig jaar toen hij met 8 uit 8 wist te winnen, maar ook een score van 7 uit 8 mag er zijn; hij bleef Gert Legemaat een half puntje voor. De opkomst was dit jaar iets minder dan gebruikelijk; er deden deze keer 30 schakers mee over de beide avonden verdeeld. Helaas zagen wij dit jaar geen nieuwe gezichten en ook spelers van naburige verenigingen zoals Zeist en Ons Genoegen uit Amersfoort waren deze keer niet komen opdagen.

Na de eerste avond stond Gert Legemaat met 4 uit 4 op kop, gevolgd door zijn eeuwige rivaal Johan de Groot en Gerrit-Jan Hoevers, die beiden met 3,5 uit 4 op het vinkentouw zaten. Op de tweede avond, werd het na ronde 5 nog fraaier. Gert en Johan speelden remise en Gerrit-Jan wist van Peter Egelie te winnen , zodat ook hij slechts een half puntje achter stond. In ronde 6 wist Gerrit-Jan te winnen van Gert Legemaat en Johan de Groot schakelde runnerup Peter Egelie uit en kwam op kop. In ronde 7 was er nog een verrassende uitslag: Henk Greven wist Gerrit-Jan Hoevers op remise te houden waarmee er voor Gerrit-Jan niet meer in zat dan de derde plaats. Verder nog een zeer goede uitslag voor Peter Rijsdijk die alleen de tweede avond speelde en met 3 uit 4 aangaf dat ook een maandje rust goed kan uitpakken.

Peter Egelie had weer voor een kwantitatief goed gevulde prijzentafel gezorgd en de nummers 1 tot en met 9 mochten om de beurt een prijsje pakken. Ook werden er nog drie andere prijswinnaars middels loting bepaald, zodat de helft van de aanwezigen op de tweede avond met een prijsje huiswaarts konden keren. Ook de niet-prijswinnaars zullen het Strijland toernooi als een gezellige en soms leerzame schaakavond hebben ondervonden.

De eindstand na 8 ronden:

1. Johan de Groot met 7 uit 8 ;

2. Gert Legemaat met 6,5 uit 8;

3. Gerrit-Jan Hoevers met 6 uit 8;

4. Peter Egelie met 5,5 uit 8;

5-8. Henk Greven, Jan van Ruler, Jan Hellevoort en Han de Wit met 4,5 uit 8;

9-12. Ronald Stomphorst, Bastiaan Gramser, Dick la Pleine en Hans van der Zijde met 4 uit 8;

13-14. Sipke Visser en Pim Jongeneel met 3,5 uit 8;

15. Peter Rijsdijk met 3 uit 4;

16-18. Martin Beekelaar, Pier Winsemius en Gerrit van Amerongen met 3 uit 8;

19-22. Nulifer Karayilan, Willem van Amerongen, Leo Lewin en Gertjan Portengen met 2,5 uit 4;

23-25. Jos Pak, Frits de Zwaan en Jos Derksen met 2 uit 4;

26. Rijk van Huisstede met 2 uit 8;

27. Tjeerd Visser met 1,5 uit 4;

28-29. Johan Verbraak en Gerard Donker met 1 uit 4;

30. Wilma Korver met 0,5 uit 8.

Reacties zijn gesloten.