Doorn Driebergen 1 wint ruim van Het Dikke Torentje 1

In de 5de speelronde van de SOS-competitie kreeg DD 1 het Dikke Torentje 1 op bezoek. Het Dikke Torentje kwam met slechts 7 man opdagen en liet het eerste bord vrij. Johan de Groot scoorde derhalve het eerste punt zonder ook maar een zet te hoeven doen.

De “echte” eerste bordspeler van het Dikke Torentje was aan bord 5 geposteerd. Deze bleek een maatje te groot voor Jos Derksen en leverde zo onze enige nederlaag op. De enige remise kwam aan bord 4 op naam van Meinko Ronner. Alle overige partijen werden in winst voor DD omgezet zodat een 6,5-1,5 eindstand resulteerde.

Aan bord 2 had Gert een koningsindier op het bord gekregen en met de opstoot van de g- en h-pion al vroeg in de partij een initiatief op de koningsvleugel ontketend. Tot een doorslaande aanval leidde dat echter niet. Gert had uiteindelijk nog heel veel duw- en trekwerk nodig om zijn tegenstander knock-out te krijgen, maar dat lukte uiteindelijk wel.

Aan bord 7 kreeg Mees een Hopton-aanval tegen zijn Hollandse verdediging. Door snel oprukkende pionnen op de h- en g-lijn, wist wit al snel de koningstelling sterk te verzwakken. Dit leek te leiden tot snel stukverlies (of zelfs mat) voor Mees, maar de zwarte koning wist nét te ontkomen aan de aanval. Met de koning terug op zijn startveld was het alle hens aan dek om de verschillende dreigingen van wit te pareren. De witspeler wist echter niet de juiste voortzetting te vinden, wat Mees de gelegenheid bood om stukken af te ruilen. Dit culmineerde in een stelling waarbij beide spelers een toren en een paard hadden, met twee witte pionnen op de a-lijn en de b-lijn, en een zwarte pion op de d-lijn. De d-pion was echter zo ver doorgelopen dat wit zich gedwongen zag om materiaal te offeren om deze te stoppen. Met zijn overgebleven toren kon Mees de witte pionnen stoppen, en wit gaf de partij op.

Aan bord 8 kreeg Guido weer de Scandinavische verdediging tegen zich. Dat was hem in het oliebollentoernooi ook al overkomen en toen liep het slecht voor hem af. Zowel Guido als zijn tegenstander kwamen goed door de openingsfase heen In het middenspel kreeg Guido de kans de opstoot d4-d5 te spelen. Zijn tegenstander pareerde dat niet adequaat  waarna de d-pion uiteindelijk zelfs op d7-terecht kwam en Guido’s tegenstander een kwaliteit moest geven om erger te voorkomen. Met een kwaliteit meer wist Guido de winst binnen te halen. Een doorgebroken a-pion was uiteindelijk de scherprechter.

De 6,5-1,5 overwinning heeft ervoor gezorgd dat DD zich weer rustig in de middenmoot heeft genesteld.

De detailuitslagen:
Doorn Driebergen 1 (rat:1707) Het Dikke Torentje 1 (rat:1600)6,51,5
1.Groot de, J.A. (Johan)(2032)NO(0) 1 0
2. Legemaat, G. (Gerrit)(1904)Eek, J.C.J. (Jacob)(1785) 1 0
3. Drie van, R. (Rik)(1886)Gevaert, H. (Hans)(1529) 1 0
4. Ronner, M.P. (Meinko)(1557)Denkers, J.C. (Jan)(1564) 0,5 0,5
5. Derksen, J.M.M. (Jos)(1628)Man de, B. (Burg)(1780) 0 1
6. Westreenen van, A. (Albert)(1610)Hofelt, P.J. (Pieter Jan)(1543) 1 0
7. Winkoop van, M. (Mees)(1550)Sprong, M.J.H.M. (Martin)(1592) 1 0
8.Grünbauer, G.C. (Guido)(1487)Kat, B. (Bob)(1409) 1 0

Reacties zijn gesloten.