Doorn Driebergen 1 speelt gelijk tegen sterk Bennekom 1

Doorn-Driebergen heeft in de uitwedstrijd tegen Bennekom 1 een verdienstelijk 4-4 gelijkspel uit het vuur weten te slepen. Zelfs een kleine overwinning behoorde even tot de mogelijkheden. Op bord 3-8 had Bennekom aan elk bord een speler met een 200-350 elopunten hogere rating dan onze speler. Een gelijkspel was dus echt een knappe prestatie. Hieronder een kort verslagje van de partijen aan de borden 7,1,2,4,5 en 6.

Han kreeg in een Londen opening een gelijkwaardige stelling op het bord, waarbij zijn tegenstander ook geen enkel initiatief nam om de gesloten stelling open te breken. Uiteindelijk werden er wat stukken inclusief de dames geruild en werd na 28 zetten de vrede getekend. Het eerste half punt was binnen en de rest van de avond bleef er voor Han genoeg spanning en strijd te zien op de overige borden.

Johan de Groot speelde met wit en kreeg de Caro Kann tegen. Zijn tegenstander had zich voorbereid op de Fantasy variant en kwam iets beter uit de opening. Johan liet op zet 13 wijselijk een aangeboden pion staan en gaf prioriteit aan het voltooien van zijn ontwikkeling. Daarna stond hij met wit iets beter, en was het zwart die nauwkeurig moest spelen om in de partij te blijven. Uiteindelijk werden alle stukken behalve de dames geruild en kon zwart zetherhaling afdwingen waardoor het punt werd gedeeld.

Gert Legemaat kreeg met zwart het Catalaans voor de kiezen. Nadat rond zet 25 heel veel stukken van het bord waren verdwenen resteerde er een materieel gelijk eindspel met zware stukken waarin Gerts tegenstander door zijn ruimtevoordeel toch steeds het initiatief kon houden. Na nog 20 zetten duwen en trekken wilde Gerts tegenstander nog niets van remise weten en gooide hij met de opstoot g5 de knuppel in het hoenderhok. Toen hij een paar zetten later ook met de f-pion naar voren ging, overspeelde hij zijn hand. Gert vond de moeilijke winstweg niet maar wist zijn tegenstander, die in hevige tijdnood zat, wel steeds nieuwe complicaties voor te schotelen. Om die het hoofd te bieden gebruikte hij 1x ca. 0,1 seconde teveel tijd en kon Gert de winst opeisen.

Meinko Ronner speelde met zwart op bord 4 . In de opening overzag hij een bekende tactische wending en verloor een pion , vol op de aanval spelend ging er nog een tweede pion verloren . Het lukte nog een tijd om zijn tegenstander te laten werken voor de overwinning , maar het was slechts een tijd tegenspartelen.

Mees van Winkoop bracht als wit het Morra-gambiet op het bord, maar omdat zwart het gambiet weigerde, kwam de partij terecht in de hoofdlijn van de ‘hyperaccelerated dragon’-variant. Er werden al snel veel stukken afgeruild. Zwart zette zijn zinnen op de damesvleugel, maar het lukte hem niet om daar noemenswaardige vooruitgang te boeken. In de tussentijd kon Mees kleine speldenprikjes op de koningsstelling uitdelen. Hierdoor moest zwart zijn g- en h-pion steeds verder opspelen, en werd hij ook gedwongen om zijn andere stukken bij de verdediging te betrekken. Door een giftige pion te nemen trok zwart een toren weg bij deze verdediging. Een combinatie van een sterk wit paard en de witte dame, die beide achter de pionnen van zwart konden geraken, leidde tot een concrete matdreiging. Zwart werd, om dit te voorkomen, gedwongen zijn dame te ruilen tegen het witte paard, en gaf de partij op.

Ab van Westreenen kreeg op bord 6 met zwart na e4,e5 direct Lc4. Na Pf6 en Le7 stond Ab vrij solide. Op de 15e zet werd pas geruild (pionnen). Op de 22e zet wilde de witspeler weer ruilen op d4 maar Ab schoof de pion door naar e4 en die stond daar vrij sterk. Daarna kon zwart zo ruilen dat wit een triple-pion kreeg op de g-lijn. Uit armoede ruilde  wit een toren voor een paard. Samen met de vrije e-pion moest dit genoeg zijn voor winst voor zwart. Helaas met nog 3 minuten op de klok kreeg Ab een eeuwig schaak tegen als de koning op de witte velden bleef. Hij kon niet meer uitrekenen wat er gebeurde als hij naar de zwarte velden ging. Op dat moment hoorde Ab achter zich Johan zeggen: “Ab het staat 3,5-3,5”. Dit was voor Ab het sein om met remise genoegen te nemen.

De detailuitslagen:
Bennekom 1 (rat:1828) Doorn Driebergen 1 (rat:1643)44
1.Pauw, M.R. (Martijn)(1956)Groot de, J.A. (Johan)(2036) 0,5 0,5
2. Beule de, E.C.A. (Ed)(1917)Legemaat, G. (Gerrit)(1880) 0 1
3. Markering, M.A. (Martin)(1919)Derksen, J.M.M. (Jos)(1639) 1 0
4. Bunt, T. (Teunis)(1849)Ronner, M.P. (Meinko)(1561) 1 0
5. Verhoef, H.A. (Harry)(1803)Winkoop van, M. (Mees)(1474) 0 1
6. Oosterwijk van, C.G. (Chris)(1732)Westreenen van, A. (Albert)(1584) 0,5 0,5
7. Dinsbach, G. (Gary)(1782)Wit de, J.M. (Han)(1522) 0,5 0,5
8.Veenendaal, P.W.M. (Peter)(1668)Grünbauer, G.C. (Guido)(1447) 0,5 0,5

Reacties zijn gesloten.