Doorn Driebergen 1 pakt de eerste punten

Rik van Drie had een week van tevoren vooruit gespeeld tegen Corstiaan de Keijzer. Die partij eindigde in remise, zodat beide teams daar geen voor- of nadeel van hadden.

Net op tijd kwam Guido Grünbauer aangestormd om met zwart aan bord 8 plaats te nemen. De tegenstander bood vriendelijk koffie aan en de partij kon beginnen. Via verwisseling van zetten kwam uiteindelijk een damegambiet op het bord. Het vervolg van de opening was niet foutloos en via allerlei penningen won Guido een pion en daarna in alle slagenwisselingen nog eentje. Zijn tegenstander probeerde nog wat maar na de volgende grote ruilactie hielden beide twee torens over waarbij Guido drie pionnen extra had. Zijn tegenstander gaf toen op.

Johan de Groot Johan kreeg een Scandinavische opening op het bord waarin zijn tegenstander een pion offerde. Om het initiatief terug te krijgen gaf Johan de pion terug, en kort daarna maakte zijn tegenstander een fout. In de stelling rechts heeft zwart net Lf8-d6 gespeeld, wat er logisch uit ziet, maar nu komt de zwarte dame in de dame in de problemen: 12 Lc4! Dc5 13 b4! En de dame kan Ld6 niet langer dekken. Zwart heeft nog wel 13…Pxb4 14 cxb4  Dd4, maar wit kan gerust de toren missen: 15 Lxd6! En na 15….Dxa1 zou 16 Lb5+ schaak volgen met winnende aanval. Zwart probeerde het verrassende 15…0-0-0 om de koning in veiligheid te brengen waarna wit met 16 Lg3! Dxa1 17 0-0 Td7 18 Lb5 Tc7 19 Lxc7 Kxc7 20 Dc2+ de dame opsloot in de hoek, hier gaf zwart op.

Jos Derksen speelde als invaller tegen clubgenoot Ton Braams. Het werd een sicilliaanse partij en wel de moskou variant. In het middenspel stond het gelijk en omdat  beide spelers  de zaak niet wilden  forceren werd tot remise besloten.

Peer van Putten liet zich met wit verleiden tot een opening die hij niet voorbereid had en waarin hij zich ook helemaal niet comfortabel voelde. Het was de avond van de misvattingen, want achteraf gaf de machine aan dat hij er goed uitgekomen was. Toen Peer de open d-lijn bezette met zijn torens en veld d8 bestreek met zijn loper, vond hij dat hij positioneel zeer goed stond maar de machine was niet onder de indruk. En nadat hij een vroege remise aanbood, om een half puntje voor het team binnen te harken, bleek achteraf dat hij zeer overwegend tot gewonnen stond.

Na een lange rokade kreeg Han de Wit een stormloop van pionnen, ondersteund door een zwarte loper en dame over zich heen die met uiterste inspanning kon worden gekeerd. Na gedwongen dameruil op de 34e zet kwam Han voor het eerst beter te staan en na afruil van de torens was het eindspel met een vrijpion meer op d6 eenvoudig naar winst om te zetten.

Gert Legemaat kreeg met de witte stukken aan bord 3 een aangenomen damegambiet voorgeschoteld. Zijn tegenstander speelde de opening niet helemaal volgens het boekje en Gert had na een zet of 15 een flink overwicht opgebouwd. De route naar een doorslaande aanval kon hij echter niet vinden. Gebrek aan slagvaardigheid resulteerde er in dat hij bij herhaling het ijzer niet smeedde toen het heel heet was maar het weer liet afkoelen tot lauwwarm. De grootste kans kwam in de tijdnoodfase waarin Gert in plaats van op stukkenjacht te gaan een pion verorberde. Dit ging echter gepaard met een grootscheepse stukkenruil. Het resterende eindspel van dame met 3 pionnen tegen dame met 2 pionnen (op dezelfde vleugel) was voor Gert niet meer te winnen. Remise dus.

Meinko Ronner was als laatste nog bezig. Spelend met zwart kon hij als eerste een koningsaanval inzetten. Zijn tegenstander kon deze afslaan door afruil van zijn dame tegen twee torens en hij stond daardoor beter. Hij vond het echter lastig een plan te vinden. In plaats van zijn koning mars naar een veilig veld, was het inzetten van de koning als aanvaller van een niet meer te dekken pion een beter plan geweest. Meinko kreeg nu de tijd om de stelling te openen en zijn dame te activeren . Helaas vond hij onder tijdsdruk niet de waarschijnlijk winnende schaak tussenzet met zijn dame wat twee verbonden vrijpionnen op de zes rij voor hem had opgeleverd. En met kans op eeuwig schaak werd er remise overeengekomen.

De detailuitslagen:
Rhenen 1 (rat:1645) Doorn Driebergen 1 (rat:1693)2,55,5
1.Vos, D. (Diederick)(1890)Groot de, J.A. (Johan)(2011) 0 1
2. Keijzer de, C.A. (Corstiaan)(1825)Drie van, R. (Rik)(1880) 0,5 0,5
3. Hovestad, R. (Rene)(1534)Legemaat, G. (Gerrit)(1891) 0,5 0,5
4. Laar van, J. (Jan)(1701)Ronner, M.P. (Meinko)(1556) 0,5 0,5
5. Gooijer de, J. (Jacob)(1666)Putten van, P. (Peer)(1604) 0,5 0,5
6. Braams, A.E. (Ton)(1631)Derksen, J.M.M. (Jos)(1649) 0,5 0,5
7. Baars, G. (Gert)(1405)Wit de, J.M. (Han)(1533) 0 1
8.Baars, A. (Arend)(1507)Grünbauer, G.C. (Guido)(1422) 0 1

Reacties zijn gesloten.