Doorn Driebergen 1 verliest van kampioen Woerden 1

De laatste gezamenlijke ronde van HKB was in de Bilt bij DBC. Het was weer een gezellig gebeuren en leuk om de bekende gezichten uit de afgelopen competitie weer te ontmoeten.

Zie hier het verslag van Woerden 1 zelf incl. foto’s. (Hier en daar wat van het verslag gebruikt.)

Peter zijn verdediging  begon al snel te kraken toen hij op de 15e zet een centrumpion in de aanbieding deed, gratis en voor niets zonder enige compensatie. Zijn positioneel sterke tegenstander had niet lang nodig om nog meer dreigingen in de partij te vlechten met de beschikbare open lijnen en zijn moordend loperpaar. Het werd al snel allemaal teveel en opgeven was voor Peter de beste optie, 0-1.

Rik zijn partij duurde niet heel lang. Zijn tegenstander grabbelde tegen heug en meug een discutabele kwaliteit mee. Rik wist dat echter niet af te straffen en daarna werd het alsnog een eenvoudige overwinning, 0-2.

Guido gaf zijn tegenstander een klein pionnen centrum kado gekregen. Zijn tegenstander zette dat centrum om in een degelijke aanval en wist daardoor een stuk te winnen en het punt binnen te halen, 0-3.

Han kwam behoorlijk uit de opening, maar liet de voordelige stelling verzanden en na een slechte dame zet kwam ook de remisemarge in gevaar. Na een gedwongen dameruil werden de zwarte opgespeelde pionnen te sterk, 0-4.

Met deze tussenstand was het kampioenschap al binnen voor Woerden 1!

Gert speelde met de zwarte stukken en werd door zijn tegenstander Leen de Jong getrakteerd op de Engelse opening. Gert nam een soort van semi-slavische positie in maar werd geleidelijk aan in de verdediging gedrukt. Het lukte Gert niet om zijn stukken de ruimte geven en nadat hij de gelegenheid voor het bevrijdende e6-e5 had gemist werd hij steeds verder ingesnoerd. Met name Gerts gekooide loper van de witte velden deed pijn aan de ogen. Het dekken van de achtergebleven pionnen op c6 en e6 was zijn enige verdienste. Als je geschoren wordt moet je stil zitten en dat is precies wat Gert deed: hakken in het zand en blijven staan. Dat ging wonderbaarlijk goed. Gerts tegenstander zag zich op den duur genoodzaakt om iets te gaan forceren, want de vanuit zijn perspectief mooie stelling kon hij toch niet zomaar in remise laten verzanden. Met de opstoot f4-f5 bracht hij het spel op de wagen. Een massale afruil volgde waarbij Gerts tegenstander zich misrekende en toeliet dat Gerts slechte loper van de witte velden ineens de partij besliste door zijn evenknie op f5 te nemen zonder terug genomen te kunnen worden vanwege een tactische wending. Hij  gaf meteen op, 1-4.

Erik Corneth moest het met zwart opnemen tegen de sterke Ercan Selman. Laatstgenoemde speelt een slimme opening en zwart staat al snel minder. Toch weet Erik in het middenspel nog wat activiteit te realiseren. Dit wordt echter door zijn tegenstander koelbloedig in de kiem gesmoord. Er komt een eindspel op het bord waarbij wit beter staat maar er misschien nog wel kans is op remise voor zwart. Zover kwam het echter niet. Erik blundert in hevige tijdnood een stuk, 1-5.

Eric kreeg uit een rustige opening onverwachts een scherpe variant op het bord. Na een tactische fase had zijn tegenstander zijn stelling met behoorlijk positioneel voordeel kunnen consolideren, maar hij dacht nog even een pion met schaak mee te kunnen grabbelen. Dat gaf Eric de mogelijkheid tot een prachtig kwaliteitsoffer waarna het witte voordeel volledig was verdampt. Zijn tegenstander deed nog wel een poging, maar het leidde allemaal tot niets en de vrede werd getekend, 1½-5½.

Jaap kwam mogelijk een fractie beter uit de opening. Maar toen zwart een ijzersterk positioneel pionoffer bracht, keerden de kansen. Zwart kreeg het initiatief en Jaap moest alle zeilen bijzetten om niet onder de voet te worden gelopen. Tijdens de uitvluggerfase verscherpte de strijd zich en deed zich een curieus moment voor, zo bleek later bij het ‘aflezen van de digitale beelden’. Jaap viel zwart’s dame aan en zwart zag deze dreiging over het hoofd. Als Jaap de dame had geslagen, had zwart uiteraard moeten opgeven. Maar Jaap offerde à tempo zelf zijn dame omdat hij een winnend p-vorkje meende ter zien. Dat had fatale gevolgen gehad als zwart de dame met de loper had geslagen. Dan had Jaap moeten opgeven. Maar zwart pakte de dame, eveneens à tempo, met de toren. Uiteindelijk resulteerde een lopereindspel waarin Jaap beter stond. Met veel zinloze zetten probeerde hij tijd te winnen om de gevolgen van een afwikkeling naar een pionneneindspel, de enige winstmogelijkheid, door te rekenen. Net toen hij tot de conclusie kwam dat deze afwikkeling inderdaad tot winst zou moeten leiden, maakte zwart met een mindere zet een sneller einde aan de partij, 2½-5½.

Een saillant ‘detail’: de zwartspeler zal ongetwijfeld teleurgesteld zijn geweest over de uitslag van de partij: sterk gespeeld, langdurig de touwtjes in handen gehad, en toch verloren. Maar na afloop was hij een toonbeeld van vriendelijkheid en sportiviteit. Hij complimenteerde Jaap zelfs met de wijze waarop hij zich had verdedigd. Zulke tegenstanders is het kampioenschap van harte gegund! 

Met deze 5,5-2,5 overwinning op Doorn-Driebergen is Woerden 1 nu kampioen van de hoofdklasse B van de SOS competitie, met twee punten voorsprong op Moira Domtoren 1. 

De detailuitslagen:
Doorn Driebergen 1 (rat:1804) Woerden 1 (rat:1983)2,55,5
1.Bies, E. (Eric)(1967)Schröer, M.J. (Marcel)(2122) 0,5 0,5
2. Grünbauer, G.C. (Guido)(1422)Donk van, O.J. (Olger)(2027) 0 1
3. Corneth, E. (Erik)(2032)Ercan, S. (Selman)(2116) 0 1
4. Vaate bij de, J. (Jaap)(2026)Oosterlaken, E. (Ed)(2003) 1 0
5. Legemaat, G. (Gerrit)(1883)Jong de, L.M. (Leen)(1922) 1 0
6. Drie van, R. (Rik)(1867)Heijer den, C.A. (Rolinde)(1935) 0 1
7. Egelie, P.L. (Peter)(1672)Steijn van, L.C.J. (Hans)(1904) 0 1
8.Wit de, J.M. (Han)(1559)Verberne, B. (Bas)(1835) 0 1

Reacties zijn gesloten.