Doorn Driebergen 2 onverwachte winst tegen Veenendaal 1

Guido Grünbauer wist eindelijk weer eens te winnen en zette ons al vroeg op de avond op voorsprong tegen het op de 2e plaats staande Veenendaal 1. Zijn tegenstander opende met c4, wat werd beantwoord met de Caro Kann verdediging.

Vervolgens ontstond er een dame gambiet dat Guido accepteerde.  En er werd al snel een pion gewonnen en in feite was het al een verloren partij voor wit, omdat hij ook niet meer kon rokeren. Zijn tegenstander speelde uit wanhoop de a-pion zover mogelijk op, waardoor Guido met paard en het loperpaar achter in  zijn stelling kon komen. Na wat afruil, en een doorgebroken d-pion verdedigd door de witte koning, zag zijn tegenstander in dat er of mat of stukverlies zou ontstaan en op zet 21 was het gedaan.

Jos Derksen kreeg na een Siciliaanse opening een aanval met de witte stukken op de koningsvleugel. Deze aanval werd vakkundig gepareerd en omdat zijn tegenstander de goede voortzetting niet kon vinden, kreeg Jos tegenkansen. In het middenspel werd de g-lijn geopend en er kwam een mataanval met een toren op g8 en een loper op b7, waarmee de partij werd beslist en we een ongekende voorsprong van 2 – 0 lieten aantekenen.

Han de Wit kreeg aan bord 1 een jonge sterke Veenendaler tegen zich met een rating van 2014. Met heel veel geduld werd de hekstelling, ontstaan uit het Londens, uiteindelijk rond de 30e zet gekraakt doordat een vijandelijk paard binnenkwam en na nog een vergeefse bijna geslaagde pat manoeuvre werd de strijdbijl begraven en verdampte onze voorsprong naar 2 – 1.

Mees van Winkoop kreeg met wit een Siciliaanse verdediging voorgeschoteld, wat leidde tot een geaccepteerd Morra-gambiet. Het leverde een mooi ontwikkelingsvoordeel op, en al snel won hij de verloren pion terug, waarbij ook gelijk de dames en bijna alle stukken afgeruild werden. De partij verzandde in een pittig gelijk staand eindspel van 1 toren en 5 pionnen, waarbij zwart vooral een remise probeerde te behalen. Het lukte de witte toren om twee pionnen tegelijk aan te vallen, waardoor zwart er eentje prijs moest geven, wat direct resulteerde in een doorgebroken pion. Na wat doorschuiven leidde dat tot de volgende positie:

Waar eindspelkenners wellicht direct de zet zien die tot winst leidt voor wit, kostte het Mees wat meer tijd, maar uiteindelijk kwam zet 58. f5 op het bord. De koning noch de pion kunnen de doorgeschoven pion slaan, omdat dat de toren de kans geeft om schaak te geven, wat tot promotie op a8 leidt. De f-pion sloeg op e6 en kon zo doorlopen naar de 8e rij, en zodra de nieuw gepromoveerde dame het bord betrad, gaf zijn tegenstander zich gewonnen. Saillant detail: Stockfish gaf wit een 97.0 accuracy voor deze 61 zetten durende partij.

Hiermee kwamen we op een 3 – 1 tussenstand.

De tegenstander van Peer kwam 10 minuten te laat en deed er daarna nog eens 10 minuten over om koffie te halen, dus Peer begon met een flinke tijdvoorsprong. Ook qua stelling verliep het voorspoedig. De opening die hij speelde noemt de computer een “Pseudo-Kings Indian Variation” al had hij de “Tarzan Attack” voorbereid. Wie deze niet kent mag het zelf opzoeken. Positioneel kwam Peer goed te staan met een flinke ontwikkelingsvoorsprong, aangezien zwart veel pionzetten had gedaan. Maar zoals vaker wist Peer het niet te verzilveren: een +3 werd +2, werd +1, werd 0. Het eindspel was weer +1, maar toen bleek dat een remise de teamwinst veiligstelde, koos hij daar maar voor.

In de laatste partij van Ab van Westreenen werd het na een gewone damepionopening laveren rond de pionnen. Na 30 zetten stonden ze alle 16 nog op bord. Na de nodige afruil hield Ab een slechte witveldige loper over en zijn tegenstander een redelijk sterk paard. In tijdnood deed Ab een koningszet waar Lc8 nodig was. Hij verloor hierdoor een pion en ook de partij en de eindstand werd 2,5 – 3,5.

Helaas zijn we ondanks onze fraaie overwinning in Veenendaal niet van de onderste plaats geraakt. Met een gelijk aantal matchpunten als het ook uitgespeelde Wageningen 2,  maar met slechts 2 bordpunten minder staan we nog steeds  onderaan. Volgend jaar beter, zullen we hopen.

De detailuitslagen:
Veenendaal 1 (rat:1675) Doorn Driebergen 2 (rat:1549)2,53,5
1.Dodeweerd van, M. (Matthijs)(2014)Wit de, J.M. (Han)(1565) 1 0
2. Boere, L. (Lars)(1630)Derksen, J.M.M. (Jos)(1617) 0 1
3. Bosman, N.J. (Nico)(1581)Putten van, P. (Peer)(1613) 0,5 0,5
4. Sleen van der, J. (Jan)(1639)Westreenen van, A. (Albert)(1622) 1 0
5. Carsouw, O. (Olle)(1509)Winkoop van, M. (Mees)(1455) 0 1
6. Beusekom van, M. (Marc)(*)Grünbauer, G.C. (Guido)(1423) 0 1
(*) nog geen rating.

Reacties zijn gesloten.