Het tweede viertal loopt tegen zijn eerste verlies aan

Na twee mooie overwinningen was sv Hoogland 2 een maatje te groot. Cor Vierveijzer speelde aan het eerste bord tegen een jonge wiskunde student. Cor: “Ik onderscheid verschillende type spelers. Verstokte aanvallers en verstokte verdedigers met de theorie in hun bagage. En een derde type die snel van de theorie afwijkt. Ik behoor tot deze categorie.”

Het gevolg hiervan is dat je snel kunt winnen of verliezen. De eerste vier zetten verliepen als volgt: (1. Pf3 -Pc6; 2 d4-d5; 3 c4-b6? 4 cxd5 – ). Deze derde zet opende voor de tegenstander spelend met wit ongekende mogelijkheden. Dat dachten zij beiden. Hij zette zoveel mogelijk stukken in om Cor over de kling te jagen. Cor z’n stelling leek op het laatst op een onontwarbare kluwen wol. Toen zijn tegenstander geen nieuwe stukken meer in kon zetten bloedde de aanval dood en begon Cor langzaam de kluwen wol te ontwarren. De meeste stukken verdwenen van het bord en kon hij aan aanvallen gaan denken. In dat denken schuilde een dodelijke gevaar! Cor zag dat zijn toren aangevallen werd door de witte loper en hoefde alleen te rokeren om het gevaar af te wenden. Toch ging hij eerst nog even nadenken, hoe zijn stelling te verbeteren en vergat te rokeren. Vervolgens kon hij zijn tegenstander feliciteren. 

Bas Verboom speelde met wit en bij een gesloten stelling probeerde hij rond de twaalfde zet een opening te forceren op de c-lijn . Bas meende met een aftrekaanval een stuk te winnen. Wat hij over het hoofd zag, was dat hiertegen makkelijk te verdedigen viel door een pionzet. Hierna stond niet alleen zijn paard aangevallen, ook zijn dame kwam bij een volgende zet in gevaar. Kortom hij verloor zijn paard. De open c-lijn was voor zijn opponent en door een geniepig schaakje verloor Bas het recht om te rokeren. Bas: “Soms is schaken gewoon een nare sport. Enfin, het aardige is wel dat er altijd een weer nieuwe wedstrijd komt.”.   

Hans van der Zijde zijn tegenstander schoof al snel wat pionnen door en dit werd gevaarlijk voor Hans. Hij gaf een loper tegen 2 pionnen en kreeg wat compensatie. Hij viste ook nog ergens een paard maar de partij kwam toch weer in evenwicht. Hierna besloten de spelers tot remise.

Johan Verbraak was als laatste klaar en had een spannende partij. Er waren ondertussen ook veel toeschouwers aan het meekijken. Na een goede opening en een actieve opstelling van zijn lopers, maakte hij een klein foutje. Mogelijk heeft hij ook nog een winstkans gemist, maar uiteindelijk verloor hij de partij.

Detailuitslagen: (*=nog geen rating)

 S.V. Doorn-Driebergen 2SV Hoogland 20,53,5
1.Vierveijzer, C. (Cor)(*)Buzogany, S. (Szabolcs)(1598)01
2. Verboom, B. (Bas)(*)Joosten, M.W. (Maarten)(1232)01
3. Zijde van der, H. (Hans)(1285)Doorn van, N. (Niek)(1349)0,50,5
4. Verbraak, J.A.M. (Johan)(1289)Kok, J.J. (Jan)(1386)01

Reacties kunnen niet achtergelaten worden op dit moment.