sv Doorn-Driebergen 1 wint lastige uitduel

Onze kopman Johan de Groot was afwezig, maar we hadden weer een goede invaller in de persoon van Jon van Midde. Op de topboden had De Giessen en Linge twee sterke spelers en daarna hadden wij het overwicht. Op dezelfde avond speelde ook Ajax tegen Real Madrid en het was daardoor wat onrustig in de naastgelegen kantine….

Jon van Midde had na 1 e4,d6,2 d4 Pd7 geen trek in de Philidor . Hij koos een “vluggertjes” voortzetting. Zijn tegenstander ging op pionroof uit en verwaarloosde zijn ontwikkeling. Jon kon het verkregen voordeel niet goed in een aanval om te zetten. Jon: “Het is alsof je weet hoe je een stuk (..) moet spelen en toch de vingerzetting niet meer weet”. Na een gemiste voorzetting kon zwart lang rocheren en stond zwart zelfs een stuk beter…Jon dacht eindeloos na. In deze fase kwam een remiseaanbod en Jon nam dat graag aan.

Wim van den Bosch speelde met zwart het Engels, waarbij zijn tegenstander voor de ‘flankdraak’ koos met een wonderlijke ontwikkeling van het koningspaard naar e2. Dit kostte hem al snel een pion. In een toreneindspel met een pion meer wist Wim de winst binnen te halen.

Gert Legemaat kreeg met zwart de f3-variant van het Nimzo-indisch op het bord: 1.d4 Pf6, 2.c4 e6, 3.Pc3 Lb4 4.f3. Deze variant speelt Gert ik met wit zelf ook en met groot succes: 19 partijen, 14 gewonnen 5 remises (87%). Nu kreeg Gert het dus zelf voor het eerst met zwart op het bord. Dat ging de eerste 10 zetten goed, maar op zet 11 had hij met een goed getimed e5 de stelling moeten openbreken en enig voordeel kunnen behalen. Hij bewandelde echter een dwaalweg en een tweede kans op het doorzetten van e5 kwam er niet. Zijn tegenstander kreeg volledige controle over het centrum en kon dat centrum opblazen toen het hem uitkwam. Dat deed hij en Gert kwam in een spervuur van penningen en andere dreigingen terecht waar hij zich uiteindelijk niet meer uit wist te bevrijden. Gert rekte de partij nog lang maar uiteindelijk werd het zo’n sneue vertoning (eigen woorden) dat hij op zet 48 maar opgaf.

Arnoud Huibers verprutste op de 27e zet zijn prachtige stelling met één pionzet. Dat was juist op het moment dat Ajax de 3-0 binnenschoot tegen Real Madrid en er in de andere ruimte luid gejuicht werd. Pion g4-g5 op de 27e zet was echt de aller slechtste zet die je maar kon bedenken. Echt balen! Zijn tegenstander kwam met zijn dame de zwarte stelling binnen en richtte een ravage aan. Met de moed der wanhoop speelde Arnoud nog door en er kwam zelfs nog een matdreiging op het bord, maar dat werd doorzien.

Jeroen Bollaart had het thema van de avond: ‘vind het mat’. Hij joeg de zwarte koning uit diens veilige rokadestelling en toen was het zoeken naar een mooie afsluiting. In de stelling hier naast speelde Jeroen 36.Dg8+ en toen was het na 36…Ke7 39. Pd5+ tijd voor zwart om op te geven omdat wit na 39….Kd7 kan kiezen uit damewinst (Txc1) of mat (Dc8). Zwart had iets stugger kunnen verdedigen met 36….Kd7 maar ook dan loopt het verkeerd voor hem af. De computer liet na afloop zien dat het nog harder kon dan 36.Dg8+. Wit aan zet, mat in 3. Ziet u ‘m?

Rik van Drie kreeg vanuit de opening al snel voordeel omdat zijn tegenstander besloot zijn loper te ruilen voor mijn paard om Rik een dubbelpion te geven. Dat Rik daardoor een sterk loperpaar in een open stelling kreeg had hij niet goed ingeschat. Op een gegeven moment kon Rik de verleiding niet weerstaan om zijn dame te offeren voor een toren en paard zodat hij een loperpaar en een toren had tegen een dame en paard. De druk die hij kon uitoefenen was minstens voldoende voor remise maar na een fout van zijn tegenstander won hij zijn dame en konden de stukken weer in het doosje.

Eric Bies mocht tegen de sterkste speler van de avond spelen. Toevallig kwam er een zelfde soort variant op het bord als uit de laatste bekerwedstrijd. Eric voelde zich hierdoor op z’n gemak in de opening en had een klein voordeeltje. Hij had dit om kunnen zetten in een pionwinst maar twijfelde over het vervolg. Na wat gemanoeuvreer kon zijn tegenstander niet meer rocheren waarop Eric probeerde de stelling open te breken ten koste van wat randpionnen. In het vervolg en de naderende tijdnood werden er over en weer wat mindere zetten gespeeld. Eric won wel zijn pionnen terug en koos toen een verkeerde voorzetting in het eindspel. I.p.v. een mogelijk winnend eindspel kwam hij bijna in een matnet van twee torens. Eric kon zich redden met eeuwig schaak (3x dezelfde stelling) en het werd hierdoor 3-4.

Erik Corneth mocht van zijn tegenstander het centrum innemen. Dat centrum werd vervolgens vrijwel meteen succesvol aangetast. Erik stond al snel een pion achter voor discutabele compensatie. Na de nodige complicaties werd er afgewikkeld naar een eindspel waarbij Erik dan toch wel compensatie had in de vorm van een actieve koning. Met nog enkele minuten op de klok voor beide spelers wist Erik met een kwaliteitsoffer zijn pion naar de overkant te brengen en daarmee stukwinst af te dwingen. Daarna kwam zijn tegenstander wat tempi tekort om zelf de overkant te halen.

Hiermee was de overwinning met 3-5 een feit!

De detailuitslagen:

  De Giessen en Linge 1 S.V. Doorn-Driebergen 1 3 5
1. Vonk, J.J. (Jaco)(2164) Bies, E. (Eric)(1989) 0,5 0,5
2. Boot, H. (Henk)(1955) Legemaat, G. (Gerrit)(1944) 1 0
3. Brandsma, J. (Jeroen)(1682) Corneth, E. (Erik)(1937) 0 1
4. Karelse, J.M. (Hans)(1769) Huibers, A.A.J.M. (Arnoud)(1817) 1 0
5. Kooy, J.H. (Hans)(1688) Midde, J.P. (Jon)(1897) 0,5 0,5
6. Wingerden, A.T. (André)(1695) Drie, R. (Rik)(1907) 0 1
7. Rutgers, L.W. (Louis)(1683) Bollaart, J.A.L. (Jeroen)(1903) 0 1
8. Uittenbogaard, A. (Arjan)(1640) Bosch, W. (Wim)(1743) 0 1

Reacties zijn gesloten.