2e Team legt het af tegen de koploper

In deze speelronde troffen we de koploper in onze groep, HSG 1. Han de Wit was wegens persoonlijke reden helaas op het laatste moment verhinderd, een zware avond viel te verwachten. Het gemiddelde ratingverschil van ongeveer 200 punten kwam uiteindelijk tot uitdrukking in de eindscore, maar niet altijd in de individuele partijen.

Ab van Westreenen had het het zwaarst getroffen met de oorspronkelijk 1e bord-speler. Ab kreeg een damepion-opening tegen, de Veresov. Zijn tegenstander rokeerde lang en Ab kreeg een aanval op h7 en g7. Hij kon zich lang goed verdedigen, maar moest aan het einde een paard geven en dat betekende het einde van de partij.

Meinko Ronner speelde met zwart een opening waar hij geen ervaring mee had. Toch kwam hij er goed uit en in het begin van het middenspel kon Meinko een belangrijk stuk van de tegenstander afruilen. Nadat zijn tegenstander een remisevoorstel afsloeg, koos Meinko een achteraf verkeerd plan. Een zwart paard kwam in de witte stelling maar er was geen goed vervolg en geen aanknopingspunten voor het paard, dat buitenspel stond. Toen hij aansluitend een centrumpion wegblunderde, was het vechten tegen een verliespartij . Na een mooie koningsaanval van wit en een goed gevonden verdediging tegen schwindelkansen was het mat in één: de afloop van een leuke partij.

Mees van Winkoop speelde met wit het aangenomen Morra-gambiet. Bij het creëren van wat extra ruimte bleef één van zijn pionnen ogenschijnlijk onverdedigd achter, maar na het laten nemen van deze pion kon hij zijn tegenstander een hele vervelende vork met de dame voorschotelen. Hoewel de vork zwart niet direct groot materiaalverlies opleverde, was de stelling helemaal opengegooid, en bleek het ontwikkelingsvoordeel dat het gambiet opleverde opeens levensgevaarlijk voor zwart. In een stelling waar nog veel meer ‘ongein’ mogelijk was, koos Mees eieren voor zijn geld en een afruilcombinatie leverde hem stukvoordeel op met een extra pion als bonus.

Die extra pion mocht hij weer inleveren bij het afruilen van de overige stukken, en volgde er een zeer boeiend eindspel. Hierbij probeerde zwart zijn a-pion op te spelen, terwijl alle overige stukken op de f-, g- en h-lijn stonden. Uiteindelijk viel de a-pion, gingen ook de laatste torens van het bord en kon Mees zijn paard offeren om een vrijpion te krijgen. Deze was net iets sneller aan de overkant dan zwarts laatste pion, promoveerde tot dame, en kwam na een aantal tussenschaakjes voor de zwarte pion te staan, waarmee de partij gespeeld was. 

Peer van Putten speelde met wit de Kings Indian Attack, een sluipmoordenaar. Na een rustige zet of twintig sloeg de vlam in de pan: zwart dacht een pion te winnen, maar na een stukkenruil volgde een paardoffer op f7 en vervolgens stukwinst. Met een overweldigende stelling en een forse voorsprong op de klok dacht Peer de partij gemakkelijk binnen te halen, maar hij liet zich toch nog even in de problemen brengen. Na het teruggeven van het stuk kwam hij in een gewonnen eindspel waarin zwart in tijdnood blunderde en opgaf.

Voor Guido Grünbauer, onze Golden Boy, die tot nu een geweldige seizoensprestatie heeft geleverd, zowel intern als extern, eindigde de avond in mineur. Hij reflecteerde zelf: “Je hebt soms van die partijen die je snel wil vergeten. Dit was er één van. Ik speelde dik onder mijn niveau voor zover ik dat kan overzien. Meinko zei het vorige week nog, het gaat nu goed totdat je een schaakdipje krijgt. Nou dat was afgelopen avond en ik hoop van korte duur.  Mijn tegenstander speelde het damegambiet, dat ik weigerde. Het ging goed, totdat ik het centrum openbrak wat op zich speelbaar was, maar voor mij als 1 groot drama uitpakte: 3 blunders en 2 fouten. Mat in 3. Snel vergeten en door naar volgende partij.”

De detailuitslagen:
HSG 1 (rat:1745) Doorn Driebergen 2 (rat:1566)42
1.Lukacs, M. (Mirko)(1767)NO 1 0
2. Vos de, M.A.C. (Michaël)(1892)Ronner, M.P. (Meinko)(1657) 1 0
3. Boelens, H. (Harry)(1680)Putten van, P. (Peer)(1610) 0 1
4. Dekker, S.T. (Sito)(1930)Westreenen van, A. (Albert)(1641) 1 0
5. Meijer, D. (Dylan)(1601)Winkoop van, M. (Mees)(1458) 0 1
6. Wagenvoorde, F.A. (Frits)(1598)Grünbauer, G.C. (Guido)(1465) 1 0

Reacties zijn gesloten.