Eerste zege voor tweede team uit tegen de Cirkel 2

Met een 4- 2  overwinning in Ede tegen de Cirkel 2 heeft het tweede de laatste plaats verlaten en zijn de kansen op handhaving in de tweede klasse toegenomen. Met twee invallers voor bord 1 en 2 was het op voorhand niet duidelijk of wij wel een kans zouden maken; achteraf bleek dat de Cirkel 2 ook niet met de sterkste opstelling aantrad.

Aan bord 1 verloor Han de Wit onnodig een pion, wist een hekstelling op te bouwen en nam na 33 zetten genoegen met remise, niet wetende dat de rating van zijn tegenstander ook niet bijster hoog was.

Aan bord 3 speelde Peer van Putten een Kings Indian Attack. Hij kreeg een soort Caro Kann-antwoord, waarbij wit de loper op g6 ruilde en zwart een open h-lijn kreeg. Maar tot een aanval op de witte koning kwam het niet. Na zwarts lange rokade kon wit een pionnenstorm op de damevleugel inzetten en bracht hij al zijn zware stukken richting zwarte koning. Zie de stelling rechts. Zwart werd compleet overlopen en na zet Tc1 moest zwart zijn dame geven voor een toren en een paard. Enkele zetten later, toen er geen tegenspel mogelijk bleef, gaf zwart terecht op en kwamen we een vol punt voor.

Ton van der Linden speelde aan bord 6 en bewees maar weer eens zijn waarde als superinvaller.

Hij speelde met zwart het Wolga gambiet. Wit koos een variant die voor hem wat ongelukkig uitpakte. Uiteindelijk kwamen Tons torens, zoals de bedoeling was, via de a en b lijn binnen en wist Ton in het eindspel al wits pionnen te verorberen. Hiermee  kwamen we op een 2,5 – 0,5 tussenstand.

Mees van Winkoop kreeg met wit een Petrov-verdediging geserveerd, waarbij de e-pionnen en de dames snel werden afgeruild. De opening leverde hem een ontwikkelingsvoordeel op, waardoor hij al snel de beide torens op de (open) e-lijn kreeg. Het aantal aanvallers in het centrum werd zwart te veel, en tijdens het tegenhouden moest hij zijn h-pion inleveren. Er vond een grote afruil plaats en met voor beiden nog slechts één paard  ieder blunderde zijn tegenstander nog twee pionnen weg. Uiteindelijk kon Mees met twee verbonden vrijpionnen makkelijk het bord op marcheren, en toen een promotie niet meer te voorkomen was, gaf zijn tegenstander op.

Met de zege van Mees werd de eerste overwinning van het tweede team bereikt.

Guido Grünbauer kreeg een Hongaarse opening tegen, wat uiteindelijk een symmetrisch begin tot stand bracht. Hij wist de pionnen op de damevleugel te splitsen en wit bleef met een geïsoleerde c-pion achter. Zijn tegenstander dacht een toren te winnen, maar kwam een zet tekort omdat hij de c-pion moest verdedigen. Vervolgens zette zijn tegenstander het verkeerde paard weg, waardoor Guido de sterke zwarte loper van wit kon afruilen, en even daarna ook de dames.  Er kwam nog een paard aanval op de h-pion,  maar Guido’s tegenaanval was sterker en zijn tegenstander bood remise aan en Guido ging akkoord omdat de buit inmiddels al binnen was.

Meinko Ronner speelde als invaller op bord 2 en verklaarde achteraf dat zijn schaakroutines na drie jaar pauze nog niet helemaal terug zijn. Hij weigerde in het middenspel een remiseaanbod, wist een tweede pion te winnen en kwam feitelijk in een gewonnen stelling. Zijn tegenstander begon een alles of niets offensief en rukte met de de h en g pion te ver op, waarop Meinko’s reacties steeds te laat kwamen en hij tenslotte moest opgeven.

Door de  2- 4 zege staan we nu gedeeld op de 6e plaats met evenveel bordpunten als de Cirkel 2.

De detailuitslagen:
De Cirkel 2 (rat:1498) Doorn Driebergen 2 (rat:1520)24
1.Smit, T. (Tom)(1378)Wit de, J.M. (Han)(1577) 0,5 0,5
2. Spronk, A.W. (Anton)(1642)Ronner, M.P. (Meinko)(1671) 1 0
3. Bakker, A.M. (Mark)(1574)Putten van, P. (Peer)(1617) 0 1
4. Aalbers, E.J. (Egbert)(1617)Grünbauer, G.C. (Guido)(1461) 0,5 0,5
5. Lukasse, L.J.S. (Leo)(1387)Winkoop van, M. (Mees)(1368) 0 1
6. Rijk de, J.S. (Jasper)(1390)Linden van der, A.L. (Ton)(1428) 0 1

Reacties zijn gesloten.