Tweede team onderuit tegen Wageningen 2

Na het oplossen van wat parkeerproblemen begonnen we aan een leuke schaakavond in Wageningen tegen hun tweede team. Peter Rijsdijk en Ton van der Linden waren onze invallers en na nog wat terechte en schampere opmerkingen over het Ajax debacle tegen Napoli hoopte ik dat ze zelf wel in vorm zouden zijn.

Ton liet zich van zijn beste kant zien, speelde een gedegen pot en bracht het eerste halve punt binnen.

Inmiddels was de positie van Guido aan bord 4 niet al te best. Guido kwam niet erg goed uit een Caro Kann opening. Zijn tegenstander hield een sterk loperpaar over en nadat Guido een pion offerde om een van de lopers te kunnen afruilen om nog wat tegenspel te beginnen verloor hij bij verdere afruil nog een pion en gaf tenslotte de partij gewonnen.

De achterstand liep nog verder op doordat ook Peter Rijsdijk tegen een nederlaag aanliep; zijn druistige  pionnenaanval op de witte koning liep vast en met stukverlies kon de nederlaag niet meer voorkomen worden.

Op de eerste drie borden leken we nog wel wat kansen te hebben. De beste kans was voor Mees van Winkoop die goed uit een Petrov opening kwam, zwart dwong tot dameruil en een tempo won met veel druk op het centrum waarbij zwart probeerde te voorkomen dat er stukken werden geruild. Dit leidde tenslotte tot twee gewonnen centrumpionnen. Helaas ging het mis bij een afruilcombinatie waar Mees zich verrekende en  een pion en een kwaliteit moest inleveren. De zwarte toren bleek een te sterk wapen tegen de witte loper en met deze partij kwam Wageningen op 3,5 punt en was de nederlaag voor ons een feit.

Op bord 2 kwam Han de Wit goed uit een Scandinavische opening met de Dame op d6.  Na gedwongen ruil van de zware stukken bleef er een middenspel over met het loperpaar van wit tegen paard en loper voor Han. Het werd een uitputtingslag waarbij de witspeler tenslotte met beide lopers achter de pionnen van Han kwam die toen nog verder konden oprukken. Na een eerste verloren pion voor wit kon Han zijn koning nog verder in de vijandelijke stelling brengen en wist tenslotte na 84 zetten de winst binnen te slepen.

Aan bord 1 kreeg Ab van Westreenen met wit ook een Scandinavische verdediging tegen zich waarbij de dame terugkeerde naar d8. Er stond een tactisch gevecht met het loperpaar voor Ab. Toen beiden in hevige tijdnood verkeerden en de zege voor Wageningen 2 al lang binnen was werd er tot remise besloten.

De detailuitslagen:
Wageningen 2 (rat:1547) Doorn Driebergen 2 (rat:1528)42
1.Heger, J.J. (Janno)(1645)Westreenen van, A. (Albert)(1651) 0,5 0,5
2. Brouwer, H. (Hugo)(1602)Wit de, J.M. (Han)(1559) 0 1
3. Vegter, L.J. (Leen)(1560)Winkoop van, M. (Mees)(*) 1 0
4. Molen van der, M. (Rinus)(1505)Grünbauer, G.C. (Guido)(*) 1 0
5. Uitdehaag, K.A. (Koen)(1485)Linden van der, A.L. (Ton)(1438) 0,5 0,5
6. Bijlmakers, S.A. (Steef)(1483)Rijsdijk, P.C. (Peter)(1462) 1 0
(*) nog geen rating.

Reacties zijn gesloten.