Eerste punt binnen voor tweede team

Met een 3 -3 uitslag tegen de Rode Loper 4 is het enthousiaste tweede team de competitie goed begonnen.  Uitstekend  was de prestatie van onze debutanten Mees Winkoop en Guido Grünbauer die beiden wisten te winnen.

Het tweede team is ook een whatsapp groep gestart en de meeste schakers hebben direct hun samenvatting van de partij ingestuurd wat de verslaggeving aanzienlijk eenvoudiger maakt. Ook ontstond er een leuke discussie met name over de g2-g4 opening die Ab van Westreenen tegen zich kreeg  aan bord 1.

Peer van Putten speelde met zwart aan bord 3 de Franse opening. Hij kreeg de Kings Indian Attack gepresenteerd, maar van attack was niet zo heel erg sprake. Om de dynamiek in de stelling te brengen gooide hij de damevleugel open met een pionnen opmars. Maar nadat in het vroege middenspel veel stukken werden geruild, was de muziek er een beetje uit en werd tot een snelle remise besloten. Het eerste halve punt voor het team was binnen.

Han de Wit kwam niet lekker uit de Londense opening, verloor een pion, maar zijn tegenstander had veel tijd nodig om een winnende positie te bereiken en nam met nog twee minuten op de klok genoegen met remise.

Helaas kwamen we op achterstand doordat Ab van Westreenen op bord 1 onderuit ging. Ab kreeg als eerste zet g2-g4 tegen en gaf aan dat hij dit zelden was tegengekomen. De whatsapp groep ging gelijk op onderzoek uit en gaf aan dat deze opening bekend staat als de Grob (geen grap) Attack. 

Ab kwam achter het bord tot een redelijke stelling, vergiste zich bij een afruil van de lopers door een paardvorkje over het hoofd te zien wat leidde tot inleveren van een kwaliteit (paard tegen toren). Tenslotte moest Ab de partij opgeven tegen de sterke Utrechtse tegenstander.

Op de overige borden was toen nog van alles mogelijk. Mees van Winkoop verdedigde zich met zwart tegen een Russische opening, waar zijn tegenstander nogal van schrok. Na de opening ontstond er een chaotische stelling, waarbij beide spelers (gelukkig voor Mees) over het hoofd zagen dat wit een paard kon winnen. Na vroege dames ruil verloor wit zijn ver doorgeschoven e-pion, werden bijna alle stukken geruild en bleef  Mees over met paard en 6 pionnen tegen een loper en 5 pionnen. Uiteindelijk was een vrij pion op de h-lijn voldoende voor winst en met nog 30 seconden op de klok gaf zijn tegenstander op.

De stand was weer in evenwicht en Guido had intussen een winnende stelling bereikt in een Engelse opening, waar aanvankelijk geen voordeel uit werd gehaald. Er volgende een spannend middenspel waarbij zwart wat meer druk had. Maar na de damesruil kon Guido een toren op rij 7 plaatsen en de a en b pion onder druk zetten. Vervolgens kwam de tweede toren ook nog binnen op de 7e rij en de zwarte stelling was niet meer te houden en zwart werd tenslotte mat gezet.

Hiermee bereikten wij de drie punten. Helaas ging het bij Ronald Stomphorst mis, hij verloor een pion in het middenspel en de twee zwarte vrijpionnen werden zorgvuldig en bekwaam opgespeeld en Ronald kwam ook nog in tijdnood en boog tenslotte het moe gestreden hoofd.

De detailuitslagen:

Doorn Driebergen 2 (rat:1624) De Rode Loper 4 (rat:1583)33
1.Westreenen van, A. (Albert)(1668)Vermeulen, J. (Jacco)(1795) 0 1
2. Stomphorst, R. (Ronald)(1667)Toby, A. (Almer)(1716) 0 1
3. Putten van, P. (Peer)(1603)Pollman, L.H. (Laurens)(0) 0,5 0,5
4. Wit de, J.M. (Han)(1559)Wendt, D. (Daniel)(0) 0,5 0,5
5. Winkoop van, M. (Mees)(0)Haerden, M.L.C. (Mathijs)(1290) 1 0
6. Grünbauer, G.C. (Guido)(0)Wal van de, G.J. (Geurt)(1530) 1 0

Reacties zijn gesloten.