Doorn-Driebergen 1 start goed!

Na de promotie van vorig jaar speelt het 1e team dit jaar in HKB. De eerste tegenstander was ZZC 1 uit in Zaltbommel. We hadden gemiddeld een sterker team en dit bleek uiteindelijk ook in de uitslag: 2-6 voor Doorn-Driebergen 1. Dit was een goede start waardoor de eerste doelstelling, handhaven, al snel binnen bereik komt.

Eric Bies opende als eerste de score. In een Russische verdediging was er een gelijk opgaande strijd. In een complexe stelling overzag zijn tegenstander een klein zetje en verloor materiaal. Daarna won Eric snel de partij, 0-1.

Jon van Midde kreeg met zwart Italiaans op het bord. Het werd een Italiaan met de giuco piano variant welke was ontstaan na zijn keuze Pf6,  4.Pg5 d5 had hij wel leuk gevonden… Net als Erik Corneth zag hij geen enkel ratingverschil in de zetten en moest hij tot een zet of 30 op zijn hoede blijven…Dan maar gelijk houden en desnoods dan maar remise….Maar de tijd van zijn tegenstander slonk snel. Toen Jon wat onder de druk vandaan was en zijn tegenstander zijn dame deplaceerde, kreeg hij de d-lijn. Jon viel met een toren binnen en won materiaal. Enige zetten later staakte zijn tegenstander de strijd, 0-2.

Jaap bij de Vaate zijn tegenstander speelde sterk en snel. De opening was enigermate in zijn voordeel maar gaandeweg wist Jaap zijn stelling toch wat te verbeteren. Rond de 20ste zet had hij zelfs een licht overwicht omdat hij wit een zwakke centrumpion had weten te bezorgen. Winst van die pion zou echter nog lang geen gewonnen stelling opleveren. Daarom probeerde Jaap ook zijn damevleugel-pionnenstructuur te verzwakken. Hij won zelfs één van die pionnen in ruil voor aanvalskansen van wit. Op een gegeven moment probeerde zijn tegenstander hem in een matnet te vangen. Jaap had echter net iets verder gerekend en kon met winst van nog een pion naar een gewonnen paardeindspel afwikkelen, 0-3.

Jos Derksen speelde tegen het Londen systeem. Hij kwam niet zo goed uit de opening, maar na een mindere zet van zijn tegenstander kreeg hij 2 lopers voor een toren en kantelde de partij. Jos kreeg een veelbelovende stelling ,maar kon de winnende voortzetting achter het bord niet vinden. Na een tijdje accepteerde hij een remiseaanbod mede gezien de stand op het scorebord (op dat moment 3-0 voor), ½-3½.

Erik Corneth kreeg een Caro Kann op het bord. In het middenspel kreeg zijn tegenstander kansen voor tegenspel maar liet dit na. Eén verzwakkende zet van hem leidde snel tot de winst en daarmee was de overall winst al binnen, ½-4½.

Gert Legemaat kreeg met wit de messcherpe Noteboomvariant van het Slavisch op het bord. Hij had die variant ooit eerder gespeeld en kon zich nog vaag iets van die partij herinneren. Het gevolg was dat er 11 zetten theorie op het bord kwam, waarna hij op zet 12 onbedoeld afweek. Desalniettemin kreeg hij een goede stelling die na zet 20 een cruciale positie op leverde. Gert overwoog diverse zetten en koos een mindere zet, waarop zijn tegenstander sterk vervolgde en iets beter kwam te staan vanwege de open b-lijn en het feit dat een voorpost voor hem gemakkelijker te bereiken was dan de voorpost voor een wit paard. De resterende 13 zetten moest hij zich beperken tot “tegenhouden” en kon zelf niets meer creëren. Toen we net via de overwinning van Erik Corneth de matchwinst hadden binnengesleept en zijn tegenstanders bedenktijd onder de 5 minuten was gezakt zorgde een goed getimed remiseaanbod van Gert’s kant toch in ieder geval nog voor een half punt, 1-5.

Peter Egelie kreeg na de lange rokade een mooie aanval op zijn tegenstander die kort had gerokeerd.
Met oprukkende g- en h-pionnen en zijn beide torens op de g-lijn, kon er eigenlijk niets mis meer gaan.
Zijn tegenstander voelde ook die druk toenemen en bood op zet 20 remise aan. Dit werd door Peter afgewezen en hij ging voor het volle punt in een nog steeds veel belovende stelling. Echter na het te vroeg afruilen van de zware stukken en het verlies van zijn vrijpion, sloeg de partij om. Hij kwam geleidelijk in een verloren eindspel terecht wat netjes door zijn tegenstander in winst werd omgezet, 2-5.

Johan de Groot wist met zwart in een Schots vierpaardenspel het evenwicht te bewaren, en daarna licht in het voordeel te komen met een sterk pionnencentrum. Dat kan evenwel ook onder druk komen. In de stelling hier rechts had hij gekeken naar 22 g4, en dan was hij 22… Db7 23 g5 d3 van plan geweest wat zwart nog steeds voordeel geeft. Zijn tegenstander dacht echter met een truc in het voordeel te kunnen komen en speelde 22 Lxe4? Na 22….,Pxe4 23 f3, Dg5! kwam hij echter van een koude kermis thuis. Met een stuk tegen twee pionnen had Johan nog een lastig eindspel voor de boeg, maar uiteindelijk hield hij een koning, paard en h-pion over tegen een koning en dat was voldoende voor de winst, 2-6.

De detailuitslagen:
ZZ Combinatie 1 (rat:1796) Doorn Driebergen 1 (rat:1895)26
1.Faber, E. (Eddy)(2003)Bies, E. (Eric)(1981) 0 1
2. Viergever, M.A. (Max)(1978)Groot de, J.A. (Johan)(1989) 0 1
3. Nieuwenhof van den, C.J.W. (Kees)(1754)Legemaat, G. (Gerrit)(1897) 0,5 0,5
4. Brakel van, N. (Nico)(1930)Vaate bij de, J. (Jaap)(2044) 0 1
5. Oostrum van, W. (Wim)(1757)Corneth, E. (Erik)(2025) 0 1
6. Kleijn, M. (Michiel)(1691)Midde van, J.P. (Jon)(1902) 0 1
7. Heusden van, E. (Eric)(1648)Egelie, P.L. (Peter)(1701) 1 0
8.Bragt, H. (Henk-Jan)(1603)Derksen, J.M.M. (Jos)(1618) 0,5 0,5

Reacties zijn gesloten.