s.v. Doorn-Driebergen 3 verliest van Ons Genoegen 1

Alwin van Ee had het genoegen om aan het eerste bord plaats te mogen nemen tegenover oud-hoofdklasser en FIDE-meester Joost Marcus (geb. 1947). Hij had ooit een rating van 2395, tegenwoordig is die een stuk lager, maar hij draait dan ook een respectabele tijd mee. In de jaren zestig speelde hij al tegen Jan Timman. Een indrukwekkende lijst met tegenstanders rolt uit de diverse databanken: Sosonko, Langeweg, Zuidema, Winants, Nijboer, Bouwmeester, Ligterink, Grooten, Hartoch, Pérez García, maar ook internationale grootheden als Vaganian,  Hübner, Panno, Jeremy Silman, Zsofia Polgar, en tal van anderen. U begrijpt dat hij gaarne een plaatsje op deze lijst wilde innemen. De partij was evenwel niet erg opzienbarend. Positionele probleempjes werden opgelost, stukken werden geruild en een gelijk eindspel verscheen. Ergo, remise.

Aan bord 2 had Peer van Putten met zwart een zware avond tegen zijn sterkere tegenstander. Bewust had hij vooraf niet diens rating opgezocht om onbevangen te kunnen spelen, maar gedurende de partij werd het krachtsverschil snel duidelijk. In een Reti-opening werd zwart positioneel overspeeld met twee machtige schimmels (witte paarden) in zijn stelling. Door een klein kwaliteitsoffer probeerde Peer de druk te verlichten en tegenspel te creëren, maar dat kwam niet echt van de grond. Toen hij vervolgens in een slechtere stand niet de beste verdediging wist te vinden, moest hij opgeven.

In een rustig opgebouwde partij zette Gerrit van den Dool aan bord 3 met wit zijn pionnen en stukken neer volgens het Londen systeem en zwart volgens de Pirc, bepaald niet volgens het boekje, dus dat kon nog alle kanten op gaan. Na een korte rochade door wit zette zwart als eerste met zijn pionnen een kansrijke aanval in op wit’s koningsvleugel, maar hij raakte afgeleid door wit’s initiatief op de damevleugel, waar zwart inmiddels lang gerocheerd had. Wit bereikte na een torenoffer met twee vrijpionnen de zesde en zevende rij zelfs en dreigde mat te zetten met zijn dame, maar hij kwam verloren te staan na een over het hoofd gezien tussenschaakje door zwart’s loper van g7, die via d4 zijn benarde koning op a7 te hulp kon schieten. Uitslag dus 0-1.

Aan bord 4 kwam Ab van Westreenen met zwart in een Schotse partij. Op zet 15 won hij een pion en kwam daarna in een eindspel met T+5p tegen T+4p. Achter het bord kon hij geen winststrategie vinden en ging daarom akkoord met remise.

Aan bord 5 speelde Martin Beekelaar als invaller met wit. Op de 13e zet zag hij over het hoofd dat hij zijn sterke loper moest inruilen tegen zwarts paard. De partij verloor daarmee enigszins zijn dynamiek en voor beide kanten was het moeilijk initiatieven te ontplooien. Een poos later en vooruitlopend op zetherhaling bood zwart in een min of meer gelijkwaardige stelling dan ook remise aan. Aangezien Gerrit van den Dool volgens teamcaptain Ab toen beter stond zou met winst van Martin, wij alsnog als team gelijkspel kunnen halen. Doorspelen dus. Dit herhaalde zich na een half uur nog een keer, waarna Martin teveel risico nam en alsnog de partij verloor.

Aan bord 6 kreeg Ton van der Linden met zwart het Wolga-gambiet tegen. Ergens bij het slaan of niet slaan op b5 en a6 ging het fout voor Ton en moest hij na een uur spelen het punt inleveren.

Aan bord 7 speelde Jan Hellevoort als invaller. Nadat zijn tegenstander een aanval op mijn koningsvleugel deed d.m.v. oprukkende pionnen vond hij het nodig er ook nog een  paard bij in te schakelen door met dat paard op e4 te slaan. Hij zag echter over het hoofd dat zijn paard maar een keer gedekt stond waardoor Jan het paard kon winnen. Na Dame-ruil was het toen niet moeilijk meer voor Jan om (als enige van het team) het volle punt binnen te halen.

Aan bord 8 in Amersfoort trof Cor Vierveijzer, ook invaller,  een oude rot in het schaken. Zijn opponent opende met het witte paard op f3. Cor antwoordde met e7. Er ontbrandde een leuke strijd in het centrum, die in een betere stelling voor Cor opleverde. Veel van zijn stukken stonden gericht op de vijandelijke koning. Uiteindelijk verloor Cor door een zwakke zet met de dame, die door zijn tegenstander met het paard geneutraliseerd werd. Enkele zetten later gaf Cor op. Het blijft voor mij moeilijk een betere stelling rustig uit te spelen was zijn teleurgestelde commentaar.

De detailuitslagen:

 Chr.S.V. Ons Genoegen 1S.V. Doorn-Driebergen 36,02,0
1.Marcus, J.A.J. (Joost)(1962)Ee van, A.R. (Alwin)(1685)0,50,5
2. Riemersma, M. (Martinus)(1850)Putten van, P. (Peer)(1584)10
3. Bekius, T. (Tom)(1726)Dool van den, G. (Gerrit)(1406)10
4. Wilders, B.H. (Bab)(1566)Westreenen van, A. (Albert)(1822)0,50,5
5. Berg van den, J. (Jacques)(1621)Beekelaar, M.S. (Martin)(1499)10
6. Ero, J. (Jan)(1560)Linden van der, A.L. (Ton)(1495)10
7. Halem van, F. (Frank)(1531)Hellevoort, J. (Jan)(1565)01
8.Mönch, F.J. (Ed)(1501)Vierveijzer, C. (Cor)(0)10

Reacties zijn gesloten.