sv Doorn-Driebergen 1 wint nipt tegen DBC2

Ondanks het ruime rating-verschil werd het een krappe overwinning. Aan de borden drie t/m vijf ging het echter vrij snel in het begin.
Arnoud Huibers was 1 bord opgeschoven en offerde twee pionnen op zet 17 en 18. Hij kreeg een positioneel voordeel en een aanval op zwarts koningstelling. Op de 24e zet gaf zwart op, 1-0.
Gert Legemaat kreeg de Bird’s opening (1 f4.) tegen zich, ofwel Hollands in de voorhand. Op de 8ste zet speelde hij d5-d4. Zijn tegenstander anticipeerde daar niet goed op waardoor Gert een pion voor kwam. Na nog een paar mindere zetten van zijn tegenstander kwam deze zeer verkrampt te staan met een pion achter. Met een enigszins listige manoeuvre kon Gert daarna de stelling van wit helemaal opblazen en gaf deze het op, 2-0.
Rik van Drie z’n tegenstander verraste hem door een ongebruikelijke openingsvariant te kiezen. Rik maakte een verkeerde keuze en wellicht had zijn tegenstander voordeel kunnen krijgen. Dit gebeurde niet en het was juist Rik die de betere stelling kreeg. Hij kon zijn voordeel vergroten en zijn tegenstander besloot een pion niet terug te slaan om Rik’s dreigingen af te wenden. Na afgedwongen paardruil werd Rik’s geïsoleerde dubbelpion een machtige gedekte vrijpion. Vervolgens won hij nog een pion en kon hij het eindspel waarin ze beiden nog een dame en een toren hadden “rustig” omzetten naar winst, 3-0.

Dat was een voortvarende start. Ondertussen stonden we op diverse andere borden echter een stuk minder zodat het nog helemaal niet was beslist.

Frans Jacobs maakte op de 15de zet een fout ,waardoor hij door pionverlies in het nadeel kwam. Hij verloor later nog een 2de pion en belandde uiteindelijk in een eindspel wat niet te houden was, 3-1.
Eric Bies kwam langzaam aan in een moeilijk speelbare stelling. Een opgezette penning had een averechts effect en zijn tegenstander drong na wat afruil Eric’s stelling binnen waarna groot materiaalverlies of mat niet te meer te voorkomen was, 3-2.
Gerrit Jan Hoevers kreeg in een Siciliaan met c3 en d4 een sterk centrum met een breed front op de 4e rij terwijl de verdedigingslinie op de 6e rij lag. Hij meende voordelig door te kunnen stoten met e5 maar dit berustte op een simpele telfout ! Bijgevolg moest hij op straffe van pionverlies op e5 het loperpaar ,een prachtige diagonaal en het initiatief overlaten aan zijn tegenstander. Hij deed dit seizoen voor het eerst weer mee en merkte dat hij nog niet de oude was. Om deze reden accepteerde hij een remiseaanbod in een complexe situatie en dreigende tijdnood voor beiden. Dat remiseaanbod kwam nadat zijn tegenstander door het oog van de naald was gekropen omdat Gerrit Jan volgens zijn tegenstander de winst had laten lopen. Hij had een stuk niet durven slaan vanwege allerlei risico’s in het besef dat hij zich al een keer had verrekend. Bij analyse achteraf bleek zijn tegenstander gelijk te hebben. “Hij had geluk gehad”, zo gaf hij ruiterlijk toe, 3½-2½.

Ton Braams stond ondertussen verloren, maar gelukkig stond Johan de Groot op winst zo was de inschatting.

Johan de Groot kreeg vanuit de opening een ruimte-overwicht, en aasde op een koningsaanval. Zover kwam het aanvankelijk niet, omdat zijn tegenstander taai verdedigde en tegenkansen kreeg via de g-lijn en de lange diagonaal. Johan kon dit gevaar echter afwenden, en uiteindelijk toch gebruik maken van de zwaktes in de zwarte stelling. Hij won eerst een pion, toen nog één, en toen daarmee ook de zwarte koning in gevaar kwam was het pleit snel beslecht, 4½-2½ de winst was binnen!
Ton Braams was al snel een pion achter gekomen. Na allerlei verwikkelingen had Ton een toren en enkele pionnen en zijn tegenstander een dame en nog meer pionnen. Deze ongelijke strijd kon Ton niet volhouden in het eindspel en het werd zodoende 4½-3½.

De detailuitslagen:

Doorn-Driebergen 1 DBC 2 4,5 3,5
1. E. Bies (Eric) (1962) D.N. Berkelaar (Dick) (1800) 0 1
2. J.A. de Groot (Johan) (1968) R. Smit (Ron) (1759) 1 0
3. G. Legemaat (Gerrit) (1959) B.J.P. van Maanen (Boudewijn) (1733) 1 0
4. A.A.J.M. Huibers (Arnoud) (1796) F.P.M. Dujardin (1710) 1 0
5. R. van Drie (Rik) (1925) J. van Lopik (Jan) (1682) 1 0
6. F. Jacobs (Frans) (*) B.F. van Tooren (1695) 0 1
7. A.E. Braams (Ton) (1737) E. Onwezen (Eric) (1621) 0 1
8. G.J. Hoevers (1803) N. Wijenberg (Nolan) (1567) 0,5 0,5

(*) nog geen rating.

Reacties zijn gesloten.