Magnus is veel te sterk voor sv Doorn-Driebergen 1

Na de goede start van de eerste ronde werden wij nu geconfronteerd met een gepromoveerde tegenstander met een groot ratingverschil op de bovenste borden. Zoals bekend combineert Magnus sterke spelers/ouders met jeugdspelers in de externe competitie.
Arnoud Huibers offerde een kwaliteit in de opening waarna zijn jeugdige tegenstander zowel met een ontwikkelingsachterstand als een kwetsbare positie van zijn koning te kampen kreeg. Deze kwam hij niet te boven, 0-1.
Rik van Drie offerde een kwaliteit maar zag de “compensatie” langzaam verdwijnen. In een mogelijk al verloren stelling gaf hij een stuk weg en was het direct afgelopen, 1-1.
Eric Bies mocht met wit spelen tegen de Pirc. Na een minder goede behandeling van de opening stond wit al lastig en dreigde er steeds pion-verlies. Op zoek naar mogelijk tegenspel werd teveel tijd verbruikt en werd een goede mogelijkheid gemist. Zwart snoepte hierna achter elkaar de damevleugel pionnen op en toen gaf wit het op, 2-1.
Gert Legemaat kreeg na een Nimzo-indische opening een gesloten stelling op het bord kwam waarin beide partijen weinig leken te kunnen uitrichten. Toen zijn tegenstander na onnauwkeurig spel zijn pion op e4 verloor veranderde het karakter van de stelling echter volledig. Na de pionwinst koos zwart helaas niet de beste voortzetting waarna wit zijn materiële nadeeltje kon transformeren in een groot positioneel voordeel door de a2-h7 diagonaal in bezit te nemen. Wit plaatste zijn aanvankelijk gekooide loper op c2 en zijn dame op e4: tezamen vormden ze een lange afstandsraket met kernkop die na lancering niets van de zwarte stelling heel liet. Enkele zetten later stond zwart mat, 3-1
Ton Braams kreeg een complexe stelling op het bord. Al zoekende naar het juiste plan kreeg zwart enkele dreigingen. Wit kon materiaalverlies niet voorkomen. Ondertussen dreigde zwart ook nog een wit paard te vangen. De vele dreigingen werden wit teveel, 4-1
Herman Schreuder zou aanvankelijk op bord 7 Gerrit Jan Hoevers vervangen, maar op het laatste moment belandde hij op bord 3. Herman z’n eigen reactie: “Ik vermoed dat een aantal mensen zich snel zouden inlaten met de associatie ‘kanonnenvoer’ maar gelukkig had ik daar totaal geen last van. Ik hoop op deze manier snel omhoog te klimmen naar bord 1!” Het werd toch een leuke partij, waarbij zijn tegenstander hem een compliment gaf door na afloop de zoete zin: “ik ben langs de rand van de afgrond gegaan” uit te spreken. Uiteindelijk ging hij via een Siciliaan zelf over het randje, door te lang vast te willen houden aan een pion op d5, 5-1.
Frans Jacobs spelend met zwart ging rond de 30ste zet in op een riskante afwikkeling waarbij zwart 2 paarden had tegen wit een toren met 2 verbonden pionnen. Mogelijk heeft hij hierna wat remise kansen gemist maar hij delfde uiteindelijk tegen een sterk spelende jeugdcat B speler het onderspit, 6-1.
Johan de Groot kwam met zwart vanuit de opening onder druk te staan tegen zijn zeer sterke tegenstander, maar wist te voorkomen dat er grote zwaktes in zijn verdediging ontstonden. Door o.a. de (goede) zwarte loper op het bord te houden kon hij alle dreigingen pareren. Na afruil resteerde er een stelling met een klein voordeeltje voor zwart. Wit accepteerde dan ook het remiseaanbod van zwart, 6½-1½.

Na de goede start in de eerste ronde, stonden we weer met beide benen op de grond.

De detailuitslagen:

Magnus 1 Doorn-Driebergen 1 6,5 1,5
1. D.U.C. Tjiam (Dharma) (2383) E. Bies (Eric) (w) (1952) 1 0
2. J. Aubel (Jochem) (2241) J.A. de Groot (Johan) (1912) 0,5 0,5
3. S.A. van Esch (Bas) (2199) H. – Schreuder (Herman) (1603) 1 0
4. A.A. van den Hurk (Arie) (2017) G. Legemaat (Gerrit) (1973) 1 0
5. M.J.C. van Amerongen-Jansen (Peggy) (2006) R. van Drie (Rik) (1931) 1 0
6. N.C.H. Neisingh (Nils) (1667) A.A.J.M. Huibers (Arnoud) (1764) 0 1
7. J.W.J. van Aken (Jelmer) (1395) A.E. Braams (Ton) (1749) 1 0
8. J.D. Bonenkamp (Jasper) (1447) F. Jacobs (Frans) (*) 1 0

(*) nog geen rating.

Reacties zijn gesloten.