Over onze Schaakvereniging

De Schaakvereniging Doorn-Driebergen is in 1966 ontstaan uit een fusie tussen de Schaakclub Doorn en de Schaakvereniging Het Wapen van Driebergen. Van 1994 tot 2002, bij de intrede van sponsoring bij de vereniging, is de naam tijdelijk veranderd geweest in Schaakvereniging Doorn-Driebergen-Marlet (DDM). De vereniging telt momenteel ca. 47 seniorleden. Ruim de helft is afkomstig uit Driebergen, ongeveer een kwart uit Doorn en de overigen uit de nabije regio. SV Doorn-Driebergen heeft zijn clubavonden op de donderdagavond, van 19.45 tot uiterlijk 24.00 uur. Voorafgaand aan de clubcompetitie is er vanaf 19.00 uur nog een jeugdinstuif, waarin schaaklessen worden gegeven aan leerlingen van de basis scholen. Er wordt gespeeld in gebouw Nieuw Salem, De Lei 86 in Driebergen. De vereniging is aangesloten bij de Stichts-Gooise Schaakbond (SGS) en is met vier teams vertegenwoordigd in de achttallencompetitie van deze bond. In het seizoen 2017-18 speelt het eerste team in de 1e klasse van de SGS, het tweede team in de 2e klasse en het derde en vierde team spelen in de 3e klasse.

Behalve de competitie voor achttallen en viertallen organiseert de SGS jaarlijks een bekercompetitie (volgens het knock-out systeem), en een snelschaakkampioenschap voor clubteams. Doorn-Driebergen is bij deze evenementen vrijwel altijd van de partij. Ook aan de persoonlijke kampioenschappen van de SGS wordt jaarlijks door een aantal leden deelgenomen.

Uiteraard kent de vereniging een interne competitie. Deze wordt verspeeld volgens het zogenaamde Keizersysteem. Enkele voordelen van dit systeem zijn dat men altijd tegen een ongeveer gelijkwaardige tegenstander speelt, dat men zonder problemen een weekje verstek kan laten gaan en dat nieuwe leden midden in het seizoen moeiteloos kunnen worden ingepast. Het clubkampioenschap wordt uiteindelijk beslist via een gesloten dubbelrondige competitie tussen de bovenste zes van de ranglijst. Jeugdleden kunnen aan deze competitie meedoen; aangepaste speeltijden zorgen ervoor dat zij hun partij vroeger in de avond kunnen beëindigen.

Voorts organiseert Doorn-Driebergen nog tal van andere activiteiten. Zo wordt het nieuwe seizoen elk jaar traditioneel geopend met het Henk Strijland-toernooi, een achtrondig Rapidtoernooi dat op de eerste twee clubavonden van het nieuwe seizoen wordt verspeeld, en waaraan ook niet-leden mogen deelnemen. Verder wordt in november de interne competitie een avond stil gelegd voor het snelschaakkampioenschap van de vereniging. Aan het eind van elk kalenderjaar organiseert de vereniging het zogenaamde Oliebollenparentoernoooi. In een ontspannen sfeer, verluchtigd door de geur van oliebollen en appelflappen, strijden koppels van leden en introducés om enkele aardige prijzen. In het voorjaar hebben we een zogenaamd Shuffletoernooi waarin de regels van het random chess gelden. We plegen de laatste jaren het seizoen af te sluiten met een kloksimultaan.

Ereleden:
Benoemd op 3-9-2015: Jan Hellevoort en Joost Zwaan