Doorn-Driebergen is uit de beker

In de reguliere competitie hadden we zwaar klop gehad. Nu met alleen de eerste 4 borden werd het nog veel zwaarder, met op elk bord een duidelijk ratingverschil. De meeste Woerdenaren kwamen daarnaast met een goed resultaat/gevoel terug uit Tatasteel.

Erik Corneth kreeg mooi spel met zwart maar het was lastig om verder te komen. Om geen onnodige risico’s te nemen bood hij remise aan. Zijn tegenstander vond de stelling ook lastig te beoordelen en accepteerde deze, ½-½.

Eric Bies kreeg met een ruilvariant tegen de caro-kann een klein voordeeltje. Net op het moment dat wit mogelijk niet verder kon komen, maakte zwart een grote positionele fout. Eric zag dit direct en kreeg behoorlijk voordeel. De stelling was in materiaal nog gelijk maar mogelijk al winnend voor Eric. Het voorgaande had echter teveel tijd gekost. Om niet alles weg te geven door een verkeerde keuze bood hij remise aan in zijn laatste 1½ minuut. Zijn tegenstander nam deze heel graag aan, 1-1.

Gert Legemaat speelde aan bord 4 met zwart tegen Jelle Wiering, 1 van de Woerdenaren die net terug was van het Tata Steel toernooi. Jelle heeft een kalme positionele speelstijl die hij deze keer niet in het Engels maar in de rustige variant van het Italiaans (Giuco Pianissimo) probeerde te praktiseren. Bij een initiatiefje op de damevleugel overzag hij een verdedigende zet van Gert, waarna Gert een pionnetje won en vervolgens langzaam maar zeker de overhand kreeg. Het spel verplaatste zich naar de koningsvleugel, waar een opmars van de witte h-pion ook niet het gewenste resultaat opleverde. Gert kon, na een remiseaanbod geweigerd te hebben, het initiatief naar zich toe trekken en uiteindelijk een niet te stuiten aanval op de witte koning lanceren. Dit resulteerde in de volgende stelling waarin niet meer de vraag is of zwart wint maar hoe zwart wint.

Beide spelers hadden in deze positie nog een minuut of 5, 6 op de klok. In tijdnood is het meestal gemakkelijker verdedigen dan aanvallen, Gert zag echter een voortzetting die zijn tegenstander meteen tot capitulatie zou dwingen. Hij rekende zijn plan nog een keer door, verzekerde zichzelf ervan dat zijn zet in ieder geval damewinst, en derhalve onvermijdelijk ook partijwinst, zou opleveren, fantaseerde hoe hij op de brede schouders van Erik Corneth als glorieuze matchwinnaar door de speelzaal werd gehost en speelde Txf3 ??? Na gxf3 Dh3+; Kg1 Pxf3+; Dxf3 Dxf3 had hij de dame ingerekend en konden de stukken weer in de doos. Dacht hij.

Gert wachtte op de uitgestoken hand van zijn tegenstander die de overgave zou bezegelen. Die hand kwam echter niet, zijn tegenstander speelde: Pf5+!. Oeps. De moeder aller koude douches! Gert modderde nog een zet of 10 door om te wennen aan de op handen zijnde nederlaag en berustte toen in het onvermijdelijke: 2-1.

Johan de Groot speelde aan het derde bord met wit tegen de sterke Sten Goes, die net met een hele mooie score (7,5 uit 9) terug was gekomen uit Wijk aan Zee. De opening werd een variant van de Siciliaanse Najdorf, kenmerk van dit type stellingen is dat er lang een dynamisch evenwicht is, en het steeds zoeken is om je stukken in een betere positie te brengen. Zo speelde Johan in de eerste 25 zetten 8x met zijn zwarte loper.  

In de diagramstelling na 30 zetten dreigt zwart Txc3 omdat de b-pion gepend is. Johan negeerde deze dreiging door 31 Dd1! te spelen. Na 31…Txc3 volgt dan 32 Lxe5 en wit komt in het voordeel (32 Txd6 lijkt ook goed, maar dan volgt 32 … Pc6). Zwart speelde dan ook 31 ..Le7, en kreeg  even later enig overwicht, maar kwam in tijdnood. In de laatste minuut voor beide spelers bereikte Johan een gewonnen stelling, maar zwart kon ontsnappen met eeuwig schaak, remise dus, 2½-1½.

Zie hier het verslag van het Woerden.

De detailuitslagen:  (de ratings waren op de site al actueler)

 WoerdenS.V. Doorn-Driebergen2,51,5
1.Schröer, M.J. (Marcel)(2099)Bies, E. (Eric)(1990)0,50,5
2. Ercan, S. (Selman)(2130)Corneth, E. (Erik)(2004)0,50,5
3. Goes, S.F. (Sten)(2193)Groot de, J.A. (Johan)(1992)0,50,5
4. Wiering, J.O. (Jelle)(1965)Legemaat, G. (Gerrit)(1918)10

Reacties zijn gesloten.