Weggeblazen in Bussum met 6 tegen 2

Binnen bij het Bussums Schaakgenootschap bleek de buiten woedende straffe wind zich ook op de borden door te zetten, waarbij de Bussummers met de wind in de rug en een veel hogere rating Doorn Driebergen 2 nogmaals een koude douche bezorgden.

Als eerste ging Han de Wit onderuit, die een tegenstander trof die tot nu toe 100% had gescoord in de externe competitie en een verkeerde pionzet in het Scandinavisch genadeloos afstrafte.

Ook invaller Ab van Westreenen  kreeg met tegenwind te maken in de vorm van een sterk loperpaar en kon het dreigende mat niet meer voorkomen toen het paard dat h7 dekte werd afgeruild.

Herman Schreuder wist nog een knappe remise te bereiken nadat een paardvork met schaak tot dameverlies leidde, waarbij hij wel een loper en een toren terugkreeg. Om mat te voorkomen moest zijn tegenstander de dame even later weer inleveren en Herman hield een paard over, dat werd geofferd tegen de twee vrijpionnen van zijn tegenstander en toen kon de vrede worden getekend.

Op de overige borden zagen we dat de Bussummers langzaam een betere stelling hadden bereikt, met twee uitzonderingen.

Onze nestor, Joost Zwaan , wist de spanning in de wedstrijd terug te brengen door overtuigend te winnen in een stelling waarin zijn witte loper de aanval actief ondersteunde en de witte loper van zijn tegenstander slechts stond te staren naar zijn eigen pion. Joost heeft beloofd dat hij deze enige winstpartij uitvoerig gaat analyseren en het resultaat komt nog beschikbaar in het Spionnetje of op de website.

Ook Benjamin Brandt heeft wellicht kansen gehad, maar moest berusten in remise doordat zijn tegenstander noodgedwongen een zetherhaling in de stelling wist te ontwikkelen die Benjamin gelaten moest ondergaan. Ook hier moet een uitvoerige analyse een en ander duidelijk maken. Wellicht wordt die ook nog gepubliceerd.

Jan Esmeijer werd langzamerhand teruggedrongen en kon na pionverlies de partij niet meer keren. Hetzelfde gebeurde ook bij Meinko Ronner die ook een pion achterkwam.

Aan bord 1 kwam Peter Egelie niet met enig voordeel uit de Londen opening; zijn tegenstander had wel veel tijd nodig om zijn betere stelling tot winst om te vormen en er ontstond nog een tijdnoodduel waarbij Peter uiteindelijk nog een tweede pion verloor en promotie van een vrijpion niet meer kon tegenhouden.

De detailuitslagen:

 BSG 1S.V. Doorn-Driebergen 26,02,0
1.Arensman, J. (Joan)(1956)Egelie, P.L. (Peter)(1782)10
2. Brouwer, R. (Rein)(2034)Brandt, B. (Benjamin)(1715)0,50,5
3. Wagener, F.O.O. (Florian)(1858)Schreuder, H. (Herman)(1717)0,50,5
4. Piel, R.J. (Ruben)(1853)Ronner, M.P. (Meinko)(1689)10
5. Disselhoff, R.M.L. (Rob)(1820)Zwaan, E.J. (Joost)(1727)01
6. Balke, B. (Bert)(1793)Westreenen van, A. (Albert)(1846)10
7. Brandenburg, M. (Melchior)(1732)Esmeyer, J. (Jan)(1580)10
8.Berkelmans, T. (Tom)(1734)Wit de, J.M. (Han)(1530)10

Reacties kunnen niet achtergelaten worden op dit moment.