Nipt onderuit tegen het sterke De Giessen en Linge 1

De eerste wedstrijd in de 1e klasse B tegen De Giessen en Linge 1 bleven we met 3,5 punt achter; het had maar zo anders kunnen uitpakken. Op het einde van de avond werd er nog op drie borden in de tijdnood fase hevig gestreden. Op dat moment was de tussenstand nog gelijk.

Wat er aan vooraf ging :

Aan bord 1 ging Peter Egelie de strijd aan met Jaco Vonk, een sterke tegenstander met een rating van 2143. Na de openingszetten 1 e4 c5 2 b4 c5xb4 3 a3 kwam het vleugelgambiet van het Siciliaans op het bord. Wit gooide er in deze opening gelijk een pion tegenaan voor een snelle ontwikkeling van zijn stukken. Er onstond een open partij maar na enkele onnauwkeurigheden van Peter was stuk verlies niet meer te voorkomen en werd de nederlaag een feit.

Willem Frouws wist tegen ook een zeer sterke tegenstander een verdienstelijk gelijkspel te halen en Jan Esmeijer wist de schade verder te beperken door ook een remise te scoren. Zijn pionwinst uit de opening moest na veel heen en weer geschuif weer worden ingeleverd en beiden schakers zagen geen winstkansen meer.

Herman Schreuder wist het evenwicht te herstellen door wat later bleek de enige winst voor Doorn-Driebergen 2 binnen te halen. Herman had de laatste tijd veel partijen bekeken waarin zwart met flankaanvallen beter kwam te staan en probeerde dat ook eens uit. Via een kwaliteitsoffer op de koningsvleugel kwamen er wat barstjes in het koningsbastion. Het enige actieve verdedigingsstuk op de koningsvleugel, wits witte loper werd opgeofferd vanwege Hermans loper op de f1-h6 diagonaal die erg in de weg zat. Daarna kon Herman binnenkomen met paard en dame op de koningsvleugel en na nog een loperoffer wat zijn dame dwong om bij de koning weg te gaan ging zijn tegenstander mat.

Han de Wit kwam met zijn Londense opening aardig uit de opening, kreeg echter veel druk op de koningsvleugel en kon met heel veel moeite tot een afwikkeling komen, waar remise zeer voor de hand kwam te liggen en de stand in evenwicht bleef.

Jos Derksen kwam goed uit een Engelse opening, maar verloor onnodig een pion, kreeg nog wel enkele kansen, maar kwam in tijdnood niet meer tot de beste zetten en verloor helaas.

Joost Zwaans tegenstander opende met 1. b3 waarna zich een wat bizarre partij ontwikkelde die er steeds rooskleuriger ging uitzien voor Joost met zelfs een complete loper voor in een eindspel met beiden nog wat zwaar materieel en nog twee minuten bedenktijd. Maar helaas moest Joost onder druk van de klok berusten in remise.

Meinko Ronner probeerde nog wat in een eindspel met ongelijke lopers, maar kwam ook niet verder dan remise. In de opening had Meinko bijna de dame van zijn tegenstander ingesloten. Daarna keerden de kansen via een paardvorkje en kwam het tijdnoodduel in zicht, waarmee de 3,5 – 4,5 uitslag tenslotte het resultaat was.

Het was een spannende avond en met de getoonde inzet en strijdlust is ons avontuur in de eerste klasse nog lang niet ten einde. Wellicht kunnen we in december tegen Denk en Zet uit Vinkeveen de eerste punten bijschrijven.

De detailuitslagen:

 S.V. Doorn-Driebergen 2 De Giessen en Linge 1 3,54,5
1.Egelie, P.L. (Peter)(1777)Vonk, J.J. (Jaco)(2143)01
2. Frouws, W. (Willem)(1753)Boot, H. (Henk)(1980)0,50,5
3. Schreuder, H. (Herman)(1715)Karelse, J.M. (Hans)(1779)10
4. Ronner, M.P. (Meinko)(1711)Else, A.J. (Tony)(1775)0,50,5
5. Zwaan, E.J. (Joost)(1743)Brandsma, J. (Jeroen)(1663)0,50,5
6. Derksen, J.M.M. (Jos)(1611)Wingerden van, A.T. (André)(1689)01
7. Esmeyer, J. (Jan)(1572)Rutgers, L.W. (Louis)(1671)0,50,5
8.Wit de, J.M. (Han)(1520)Uittenbogaard, A. (Arjan)(1652)0,50,5

Reacties kunnen niet achtergelaten worden op dit moment.