Doorn-Driebergen 1 wint verrassend van de huizenhoge favoriet in HKA

Paul Keres had vorig jaar alles gewonnen en heeft gemiddeld veruit het sterkste team in HKA. We hadden ons mentaal goed voorbereid zodat we hopelijk het gemiddelde verschil van 155 ELO konden overbruggen…en speelden erg solide!

Arnoud Huibers is in minder goeie doen de laatste tijd. Crisis is een groot woord. In een complex middenspel ging het gelijk op. Zijn tegenstander nam risico met 25. f4, Arnoud behandelde dat goed en stond op de 30e zet zelfs beter. Een paar zetten later ging het mis door de dubbele torens op de e-lijn te onderschatten en verloor, 1-0.

Voor Jeroen Bollaart was deze teamwedstrijd bijzonder omdat hij lid is van zowel Doorn-Driebergen  als Paul Keres, net zoals Erik Corneth. Hij speelde vanavond echter niet tegen een oude bekende maar tegen een relatief nieuw lid (2000+) waar hij nog niet eerder tegen had geschaakt.

Na een redelijk geslaagde opening speelde zijn tegenstander enkele passieve zetten waardoor Jeroen de gelegenheid kreeg om de a-lijn te openen voor zijn torens en dame. Na 23 zetten stond deze stelling op het bord na 23.Tc2:

Jeroen besloot hier de torens te ruilen op c2 en te vervolgen met Da2 omdat hij de gevolgen van 23. …gxf5 niet goed kon beoordelen.

Het afruilen wat Jeroen deed bleek echter goed genoeg om in ieder geval gelijkspel te houden. Na een schaakje op de onderste rij (Da1+), besloot wit tot Kf2. Noch Jeroen, noch zijn tegenstander zagen op dat moment dat dat de verliezende zet was.

Na het tussenplaatsen van de toren (Tb1 ipv Kf2) zou er weinig aan de hand zijn voor wit. Nu kwam, na enkele slagzetten op d4 de volgende stelling op het bord na 28. …Pe5:

Wit zag Pg4+ aankomen maar overzag een belangrijkere dreiging. De dreiging bleef aanwezig nadat hij 29. Db1? speelde. De stelling zou goed passen in Stap 4 les 3 van de Stappenmethode: Voorbereidende zet: Lokken. Na 29.Db1? Dxb2+ gaf wit direct op vanwege 30.Dxb2 Pd3+, 1-1.

Gert Legemaat speelde met wit tegen Colijn Wakkee  en kreeg de Meraner variant van het half-slavisch op het bord. Wit moet daar  op een bepaald moment de zet e3-e4 doorzetten. Gert wachtte daar iets te lang mee, waarna Colijn de opstoot van de e-pion verhinderde en Gert in een wat inferieure, passieve stelling belandde. Stug verdedigen was het enige dat er op zat. Dat ging goed.  Wanneer je geen krimp geeft in een dergelijke stelling heeft dat vaak tot gevolg dat je tegenstander veel tijd gaat gebruiken en op den duur wat moedeloos wordt als er geen gat in de vesting geslagen kan worden. Alzo geschiedde.  Het tij keerde: Gert kreeg plotseling tegenkansen. In tijdnood in een stelling met veel tactische dreigingen  blunderde Colijn en kon Gert in 1 zet matgeven, 1-2.

Rik van Drie speelde een positionele partij en kreeg met wit weinig voordeel uit de opening. Beide spelers hadden hun fianchettoloper geblokkeerd met een centrumpion waardoor de boel een beetje vast stond. Zijn tegenstander had zijn (goede) loper geruild voor Rik’s zijn paard zodat Rik het loperpaar overhield. Hij besloot een pion te offeren voor de enige open lijn op het bord. Na dameruil kreeg Rik de pion terug en kregen ze beiden een doorgebroken pion op de damevleugel, nadat hij na loperruil nog een pion had gewonnen. Omdat zijn tegenstander nog maar een paar minuten had besloot Rik om ook op de koningsvleugel olie op het vuur te gooien door een matnet te breien. Zijn tegenstander overzag die dreiging en sloeg zijn doorgebroken pion waarna Rik de partij kon uitmaken met een mat in twee, 1-3.

Ook gezien de andere borden zag het er goed uit!

Erik speelde tegen FM Tim Lammens en had zich voorbereid op een variant van het Hollands: 1.Pf3 f5 2.d3 Pc6 3.d3-d4… Tim speelde echter op zet 3.e4. Erik had dit niet verwacht en had daar ook nog geen ervaring mee. In het vervolg gebruikte hij heel veel tijd terwijl wit zijn zetten achter elkaar kon spelen. 3…e5 4d3-d4 fxe 5.Pxe5 Pf6 6.Lc4 d5 7.Lb5 Ld7 8.c4 a6 9.LxP bxc 10.Pc3 Ld6 11.Lg5 0-0 12.0-0 De8 13.PxL DxP 14.c5 Le7. 15.f3….
Het was niet voor niets geweest want Erik kwam uiteindelijk goed uit de opening. Maar de kloof op de klok was inmiddels zo groot dat hij bedacht dat hij zijn speeltempo drastisch moest opschroeven. Erik: “Wat heb je aan een “prima stelling” als je uiteindelijk door je vlag gaat”. Dat ging dus meteen fout, hij speelde 15….Df5?! wat een pion verliest en de partij. Erik dacht iets gezien te hebben. Normaliter controleer je dat soort gedachten maar daar was nu “geen tijd” voor. Er werd nog even door gesparteld maar het mocht niet meer baten, 2-3.

Jon van Midde koos voor Italiaans, dus met zwart voor 3…Lc5 op 3.Lc4. liever speelt hij eigenlijk het 2paardenspel in de nahand, dus 3… Pf6, maar daar zijn voor wit nogal wat mogelijkheden om er veel beter uit te komen, waaronder gevaarlijke gambieten. Jon  speelde nog geen Pf6, maar eerst Lg4. Wit deed inderdaad h3, en dan is steeds het probleem of je die loper dan naar h5 speelt en later naar g6 of dat ie meteen terug moet naar e6 of d7. Zwart koos voor het eerste. Omdat een paar zetten later behalve Pf1 ook nog een ander paard via h4 naar f5 kon komen en er partijen bekend zijn in het Spaans waarin wit ondanks zijn 0-0 toch g4 doet met een sterk paard op f5, en een sterke koningsaanval kan krijgen, besloot zwart 0-0 toch maar uit te stellen. Wel was ook …g6 gespeeld om Pf5 te beletten.  Waarschijnlijk een juiste beslissing.

Aan de andere kant van het bord werd de damevleugel min of meer afgesloten en zag zwart de kans schoon om  later vrij veilig 0-0-0 te doen. Daarna kon zwart  met de opmars van zijn koningsvleugelpionnen wel gevaarlijk  gaan worden tegen wits rokadestelling, maar dat wist wit goed te pareren. Er waren ondertussen echter ook steeds kleine tactische (schijn)dreigingen in de stelling gekomen, vooral wit moest een paar keer oppassen niet een verkeerde tactische zet te spelen. Dat kostte hem tijd. Met 5 min voor Jon tegenover nog maar nauwelijks 2 min voor zijn tegenstander, raakte wit echter ineens een stuk aan, waar hij mee moest zetten, maar wat hij vervolgens op een verkeerd veld zette. Wit verloor toen meteen dat stuk en gaf enkele zetten later op.  Dus wederom had Jon geluk, al was daar dit keer een lastige strijd aan voorafgegaan, 2-4.

En zodoende hadden we al een gelijkspel binnen!

Eric Bies had ook een 2200+ tegenstander tegenover zich maar gelukkig wit. Hij zette de partij rustig op en vermeed complicaties. Hierdoor zocht zijn tegenstander ook naar het juiste tegenspel. Heel langzaam aan werd de stelling van Eric beter waarbij hij ook loerde op de zwakke a-pion. Zijn tegenstander, die door de tussenstand later op de avond moest winnen, kwam eerder in tijdnood en maakte een kleine fout. Eric won de a-pion. Ondertussen waren beide spelers aan het vluggeren op het increment van 10 sec en kreeg Eric een winnende stelling. De vrije a-pion was een dame geworden tegen een loper en gevaarlijke vrij-pion voor zijn tegenstander. Door de tijdnood gaan zaken altijd anders, maar het lukte Eric wel om een winnend eindspel over te houden waarna zijn tegenstander opgaf waarmee we de wedstrijd ook direct wonnen, 2-5.

Johan de Groot zat toen nog tegenover een 2100+ tegenstander. Hij kwam met wit goed uit de opening (de MacCutcheon variant van het Frans), en zijn tegenstander zag zich genoodzaakt een pion te geven. Niettemin hield wit enig stellingvoordeel, zoals te zien is in de positie na 20 zetten. De vraag is: hoe komt wit verder?

Johan zag dat het paard van f4 idealiter naar d6 of f6 zou moeten gaan en bereikte dit als volgt: 21.Pd3 Lc4 22.Pf2 Ld5 23.Pg4 h5 24.Pf6+

Dat leidde tot een aanval die in de positie hiernaast na 36 zetten tot de overwinning had kunnen leiden:

Het beste was geweest 37.Dh8+ Kd7 38.Lxe7 Kxe7 39.Dxh5 Tc3 40.Tf1 Ke8 41.Dh8+ Ke7 42.Dg7 en wit wint omdat f7 niet meer te dekken is. Johan speelde echter 37 Dxh5 Tf4 38 Dh8+ Kd7 39 Lxe7 Kxe7 en de aanval verzandde.
De stelling was toen in evenwicht, maar in het eindspel ging Johan (inmiddels op increment spelend) alsnog ten onder. Een goede partij gespeeld, maar toch helaas verloren, 3-5.

De detailuitslagen:  

  S.V. Paul Keres 1 S.V. Doorn-Driebergen 1 3 5
1. Rademakers, E.L. (Evert)(2295) Bies, E. (Eric)(2012) 0 1
2. Lammens, T.J. (Tim)(2278) Corneth, E. (Erik)(1973) 1 0
3. Sminia, J.D. (Jelmer)(2133) Groot de, J.A. (Johan)(2022) 1 0
4. Schoeneshoefer, A. (Adrian)(2078) Bollaart, J.A.L. (Jeroen)(1919) 0 1
5. Wakkee, J.C. (Colijn)(1964) Legemaat, G. (Gerrit)(1912) 0 1
6. Houwelingen van, C.L. (Leo)(2002) Midde van, J.P. (Jon)(1885) 0 1
7. Vries de, V. (Victor)(1943) Drie van, R. (Rik)(1875) 0 1
8. Kooij van der, P. (Paul)(1955) Huibers, A.A.J.M. (Arnoud)(1806) 1 0

Reacties zijn gesloten.