Doorn-Driebergen 1 verliest de eerste wedstrijd in HKA

De eerste wedstrijd in de HKA tegen de andere promovendus Woerden 1. Woerden miste de bord-2 speler waardoor de gemiddelde teamratings maar 20 punten verschilde. Ons team was op 1 plaats gewijzigd t.o.v. vorig jaar, Jon van Midde is nu basisspeler. Aan beide kanten was er wat spanning voor de eerste wedstrijd.

Jon van Midde was als eerste klaar. Hij zette zijn partij voorzichtig op en kreeg een Pirc tegen en koos een rustige opzet. Zoals vaak gebruikelijk kreeg hij met d4-d5 wat ruimtevoordeel. Zijn tegenstander  die in het begin vrij snel speelde en zeker van zijn zaak leek, besloot, ondanks Jon zijn a4-a5, toch tot een pionnenopmars met b5 op de damevleugel. Door mijn ab6 e.p. kreeg hij weliswaar een (ongevaarlijke) open b lijn, maar kreeg wel een zorgenkindje: een zwakke a pion… Daarna deed Jon volgens zijn zeggen het toch niet helemaal goed, en zo leek de zwartspeler nog complicaties te kunnen scheppen. Wellicht werd zwart wat overmoedig. hij haalde de zetvolgorde door elkaar en verloor plotsklaps een stuk. Hij gaf meteen op, 1-0. Dat is een goed begin van het seizoen!

Gert Legemaat kreeg de Ragozin op het bord, een soort hybride van het nimzo-indisch en het orthodox damegambiet. Op de 5de zet speelde zijn tegenstander een listig subvariantje. Gert anticipeerde daar niet optimaal op en kwam ietsje minder uit de opening waarbij vooral zijn tegenstanders dominantie van de zwarte velden lastig was. In het vervolg was hij vooral bezig met tegen houden. Dat lukte behoorlijk goed, maar het kwam daarbij helaas nooit tot serieuze tegenkansen. Op de 18e zet was er al heel veel afgeruild en bood zijn tegenstander remise aan in een positie waarin Gert nog steeds een tikkeltje minder stond. Remise dus maar geaccepteerd, 1½-½.

Rik van Drie kwam met zwart lekker uit de opening. Na beide lang  te hebben gerokeerd had wit moeite om zijn stukken op de koningsvleugel te ontwikkelen en besloot dus maar tot een pionnenstorm om daar ruimte te maken. Rik kreeg daardoor de gelegenheid voor een tegenstoot in het centrum. Door torenuil kon hij zijn koning weer naar het centrum krijgen en stond alles klaar voor een beslissende aanval. Op een gegeven moment had Rik drie mogelijkheden. Analyse thuis bleek dat de derde optie de juiste was  Degene die hij koos was helaas de verkeerde. Rik moest daarop kunstgrepen gaan uithalen om promotie te verhinderen. Omdat zijn tegenstander de snelle methode niet zag koos hij voor een eindspel met het loperpaar en een pluspion tegen een toren. Daarin was Rik kansloos, 1½-1½.

Arnoud Huibers speelde tegen Martijn L’ami, broer van de grootmeester. Tegenstander stelde hem vooraf gerust dat het ratingverschil met zijn broer Erwin zeker 500 punten bedroeg. Dat mocht niet baten. Op de 20e zet (zie stelling, wit aan zet) nam Arnoud de verkeerde beslissing door met de c-pion terug te slaan, in plaats van met de kwetsbare e-pion. Het idee erachter was druk te zetten op zwarts koning door de c-lijn vrij te maken. Met de e-pion terugslaan had hem een riante positie kunnen opleveren. De pion op e4 werd hem nu fataal en Arnoud verloor in 37 zetten, 1½-2½.

Johan de Groot kwam in een variant terecht die hij wel kende maar nog niet eerder had gespeeld. De tegengestelde rokades gaven het spel een scherp karakter. In het begin van het middenspel maakte Johan uit vele mogelijkheden een verkeerde keuze, en daardoor ontstond een stelling waarin hij een onderontwikkelde damevleugel overhield. Dat was voor wit het sein om te gaan aanvallen op de koningsvleugel, en de opmars met h4 en g4 viel niet meer te verdedigen. De witspeler wist de aanval vervolgens bekwaam om te zetten in een punt, 1½-3½.

Jeroen Bollaart speelde een moeizame  opening maar wist een middenspel met gelijke kansen te bereiken. Hij had daar wel erg veel tijd voor nodig gehad en toen zwart lijnen opende op de damevleugel, had hij weinig tijd om alles goed uit te rekenen en speelde hij te slap tegen. Hij miste nog een belangrijke kans in deze stelling, na 23. …dxc4?!:

Na Jeroens 24. Dc3? ruilde zwart eenvoudig op e3 en won met Da6 en Lxa3 een pion. In de diagramstelling had Jeroen agressiever kunnen spelen met 24.d5!, zoals zijn tegenstander na afloop van de partij liet zien. Op 24. …Pxe3 slaat wit dan niet terug op e3 maar vervolgt met 25.d6! en van de drie stukken die wit aanvalt, wint hij er wel een terug. Plusje voor wit volgens de computer maar Jeroen zag het helaas niet. Nadat de a-pion van het bord was verdwenen, probeerde wit nog wat complicaties in de stelling te brengen maar zwart bleef nauwkeurig spelen: 1½-4½.

Erik Corneth verwachtte tegen Marcel Schröer te spelen en had zich voorbereid op een Pirc verdediging. Hij kreeg een andere tegenstander, Jelle Wiering, die ook de Pirc verkoos tegen e4. Of het aan de voorbereiding lag is niet te zeggen maar Erik kwam wel prima uit de opening. In het middenspel waren er 2 momenten om scherpe varianten in te gaan. De complicaties waren moeilijk te overzien en dus koos Corneth voor een positionelere aanpak. Even leek het alsof Jelle met een paar behendige zetten zijn stelling kon consolideren toen plots er de mogelijkheid was voor Erik om met een paard op e6 te landen. Pogingen van Jelle om dit te voorkomen resulteerde in een gevaarlijke vrijpion voor Erik. Mogelijk was dit nog te verdedigen maar Jelle koos voor de aanval en dat bleek onjuist. Een min of meer gedwongen variant gaf een gewonnen eindspel, 2½-4½.

Eric Bies kreeg een voorbereide variant op het bord zodat hij in een gelijk eindspel terecht kwam. Dit eindspel verliep aan beide kanten niet foutloos en daardoor bleef het lang gelijk. Ondertussen was Eric toch in tijdnood gekomen en lukte het niet meer om het eindspel goed te verdedigen. Na verlies van een pion, het niet meer samenwerken van de stukken en een buitenspel staande zwarte koning was het over. De witte koning liep het bord over en besliste de strijd, 2½-5½.

Zo verloren we na 16 ongeslagen wedstrijden weer eens.

De detailuitslagen:

S.V. Doorn-Driebergen 1 S.C. Woerden 12,55,5
1.Bies, E. (Eric)(2012)Goes, S.F. (Sten)(2199) 0 1
2. Corneth, E. (Erik)(1973)Wiering, J.O. (Jelle)(2042) 1 0
3. Groot de, J.A. (Johan)(2022)Ercan, S. (Selman)(2023) 0 1
4. Bollaart, J.A.L. (Jeroen)(1919)Steijn van, L.C.J. (Hans)(1866) 0 1
5. Legemaat, G. (Gerrit)(1912)Verberne, B. (Bas)(1866) 0,5 0,5
6. Midde van, J.P. (Jon)(1885)Ouwens, K.K. (Klaas)(1855) 1 0
7. Drie van, R. (Rik)(1875)Oort van, M. (Marcel)(1847) 0 1
8.Huibers, A.A.J.M. (Arnoud)(1806)Ami l’, M. (Martijn)(1827) 0 1

Reacties zijn gesloten.