HSG Open 2019

Het 14de HSG Open was dit jaar een sterk bezet toernooi met in groep A o.a. de GM’s Loek van Wely, Erwin L’Ami, vele IM’s en FM’s. En ook Tea Lanchava, Maaike Keetman en de fam. Van Foreest. In groep A dus volop uitdaging voor Jeroen Bollaart. Jeroen heeft een mooi resultaat geboekt met 2,5 punt uit 6. De punten zijn mooi verdiend en zijn goed voor zijn rating. Het toernooi beginnen met een overwinning op Guido Waagenvoorde met een rating van 2141, dan zit je direct lekker in het toernooi. Zijn goede spel kwam ook op het bord tegen Machteld van Foreest.

Naast Jeroen in groep A, speelden Henri van Duijl, Gerrit van den Dool en Peter Rijsdijk in groep C. In de groepen A,B en C werd gespeeld in 6 ronden, zwitsers systeem. Peter Egelie en Gert Legemaat speelden mee met de vierkamp. De eerste ronde was op vrijdagmiddag en startte voor Peter Rijsdijk op het live-bord met zwart tegen Gijs van den Brand, rating 1584. De partij is terug te zien op de site van HSG. Een mooi geaccepteerd Benko Gambiet met goed eindspel. Na 4 remises volgt hierna de laatste partij. Een prima laatste punt, wat het totaal op 4 bracht, gelijk aan Henri van Duijl.

Groep C kent 38 deelnemers van jong tot oud en dat maakt het tot een goed en gezellig toernooi. De jeugdspelers spelen over het algemeen sterk, onderschatting werd snel afgestraft. De speelsterkte in deze groep was goed, hetgeen bij de prijsuitreiking duidelijk werd bevestigd. Met 4 punten hebben Henri en Peter de prijs met 6 medespelers gedeeld. Gerrit van den Dool had enige pech. Gedurende de partij in plaats van een offer, stukverlies zonder compensatie en verlies van tegenstanders met rating en winst op tegenstanders zonder rating.

Gert ging na 2 ronden aan de leiding. In Pieter Tromp met een rating van 2124 moest hij helaas zijn meerdere erkennen. Helaas geen prijs. Peter Egelie wist bij aanvang van de laatste ronde wat hij moest doen. Winnen! Anders is er geen prijs in de vierkamp. Bas van Delft, geen onbekende voor Peter, was de tegenstander. Met een winst bij het OKU van dit jaar op Bas, was Peter met licht psychologisch voordeel gestart. Gedurende de partij heeft Bas remise aangeboden, echter afgeslagen. Winst!, dat is nodig. In het eindspel ziet Bas ten eerste over het hoofd dat zijn Dame in staat. Ten tweede dat hij Peter mat kan zetten als hij de Dame correct speelt. Tijdnood, warmte, spanning? We zullen het nooit weten. Bas vergeet zijn Dame weg te halen en verliest de Dame, de partij en is weg. Peter Egelie deelt de winst van de vierkamp. We kijken terug op een bovenal gezellig en sportief geslaagd toernooi.

Voor meer verslagen en foto’s zie de site van HSG Open 2019.

Reacties zijn gesloten.