Jeroen Bollaart leidt de barrage

Erik Corneth – Johan de Groot  1-0

Erik speelde de Birds-opening, Hollandse variant met f4 en e3. Johan ontwikkelde met fianchetto van de zwarte loper op g7. Al snel werd een setje paarden geruild op c6, waarbij Johan ervoor koos om niet met de dame terug te slaan maar met de b-pion, om zo zijn b-lijn te openen en extra druk te kunnen zetten op b2. Na een aantal pion zetten in het centrum kreeg Erik een prachtig paard op c5. Er ontstond een mooie structuur van pionnenketens, die van Erik op de b1 – f5 diagonaal en die van Johan op de a1 –h8 diagonaal. Het werd snel duidelijk dat de zwarte koning niet helemaal veilig stond op g8. Johan besloot ermee aan de wandel te gaan en binnen de kortste keren stond hij op d6. Voor Erik aanleiding om de kwetsbare positie van de koning uit te gaan buiten. Via een pionoffer werd de bescherming van de koning steeds ieler. Ook nadat de dames van het bord gingen veranderde daar niet veel aan en Johan kon het eindspel wat op het bord kwam niet meer houden.

Jeroen Bollaart – Erik Corneth 1 – 0

Via e4 en het inmiddels gebruikelijke antwoord van Erik met de Alekhine verdediging Pf6 kwam er een soort damegambiet op het bord met een sterke zwarte loper op f5 en de beide paarden op a6 en b6. Jeroen gaf flink gas op de damevleugel en er ontstond een fel middenspel waarin zo’n beetje alle lichte stukken waren betrokken. Het bord stond wel erg in brand nadat Jeroen met zijn paard op c6 had ingeslagen op die manier ook de a2 f6 diagonaal openend. Erik pareerde met De8, Jeroen sloeg met zijn loper op f6 en in de volgende zetten veroverde Jeroen een kwaliteit. Erik probeerde nog een koningsaanval op te zetten, maar doordat de g lijn open was door het terugslaan op f6 kon Jeroen een tegenaanval opzetten die Erik niet meer kon pareren.

Johan de Groot – Jeroen Bollaart ½ – ½

Jeroen beantwoordde de e4 opening van Johan met de Robatch, moderne variant. Johan rocheerde lang en ging flink druk zetten op f7. Jeroen pareerde met Ph6 en kon daarna alsnog rocheren. Johan zette door en wist flink complicaties in de stelling te weven die Jeroen uiteindelijk de kwaliteit kostte. Nadat de dames van het bord waren ontstond een eindspel met nog een paard en 2 torens voor Johan en een toren, paard en zwarte loper voor Jeroen en nog flink wat pionnen (6) en een duidelijk actievere stelling voor Johan. In die cruciale stelling kon Johan een pion winnen op a6 met zijn toren. Hij besloot om de pion te slaan. Of hij het overzag weet ik niet, maar feit was wel dat Jeroen daarna met Pe4 de pion op f2 kon aanvallen. Johan zijn toren die op e1 stond kon niets doen omdat mat op de onderste rij dreigde. Daardoor ging f2 verloren en kort daarna ook de pion op h3. Het was erg complex maar wellicht als Johan eerst een gaatje had gemaakt voor zijn koning dat hij zijn materiaal voordeel had kunnen verzilveren. Zoals het nu ging sleepte Jeroen er een kostbaar ½ punt uit.

Tussenstand in de barrage om het clubkampioenschap:
1. Jeroen Bollaart 1,5 uit 2
2. Erik Corneth       1,0 uit 2
3. Johan de Groot 0,5 uit 2

Reacties zijn gesloten.