sv Doorn-Driebergen uitgeschakeld in de beker

Hadden we tegen OZU een grote rating achterstand, nu hadden we een overwicht en het thuisvoordeel. We hadden goede hoop op doorstoot naar de halve finale….

Eric Bies speelde in het begin van de partij minder nauwkeurig waardoor de spanning uit de stelling verdween.. Hierna zag hij toch kans om nog een klein stellingsvoordeel te krijgen maar had geen duidelijk plan en bood remise aan, ½-½.

Gert Legemaat kreeg met wit na een semi-slavische opening een mooie stelling met ruimteoverwicht. Zijn tegenstander zag geen kans zijn stelling met c5 of e5 te bevrijden en kreeg zwakke achtergebleven pionnen op b7 en e6. Terwijl Gert de duimschroeven steeds verder aandraaide zag hij in een moment van onachtzaamheid een tactische wending over het hoofd, en kon zijn tegenstander met de opstoot e5 de stelling open gooien. Hij offerde daarbij een loper, maar kreeg er een gevaarlijke dreiging tegen mijn koning en dame voor terug. Gelukkig vond Gert de enige goede verdediging, waarna zijn tegenstander net niet genoeg compensatie voor het stuk bleek te hebben, 1½-½.

Johan de Groot speelde met zwart tegen Ed Faber een variant die al eerder in een onderling duel op het bord was gekomen (en toen in remise was geëindigd). Door een kleine onnauwkeurigheid van de witspeler kreeg Johan de mogelijkheid om zijn f-pion door te spelen naar f4 (zie stelling). Wit had hier nog wel de goede tussenzet 17 Pc3! en toen had Johan de keuze tussen aanvalskansen met 17…c6 18 Pxd5 cxd5 19Ld4 f3 20 gxf3 Tf5 of een beter eindspel na 17…Tad8 18 Pxd5 Dxd5 19 Dxd5 Txd5 20 Lc1. Hij koos voor het eerste, maar dat pakte niet goed uit. Toen de kruitdampen waren opgetrokken had wit de zwarte aanval afgeslagen en overgenomen via de g-lijn. Een punt voor ZZC dus,1½-1½.

Het lot van het bekerteam lag nu in handen van Erik Corneth.

Erik Corneth kreeg met zwart een veelbelovende opening op het bord maar die veranderde snel in een vlakke stelling. Wit kreeg een geïsoleerde pion in het centrum maar deze werd voldoende beschermd. Even leek het erop dat Erik met actief spel iets uit kon halen maar zijn tegenstander smoorde alles in de kiem. Er volgde herhaling van zetten met een remise aanbod van Erik’s tegenstander. Vanwege de onduidelijke situatie op de andere, nog overgebleven borden, besloot Erik na enig intern beraad om in het belang van het team door te spelen. Helaas verkeek Erik zich volledig in het eindspel. Zijn tegenstander strafte dit meedogenloos af en mede daardoor was het beker avontuur voor Driebergen afgelopen. Achteraf was het remise aanbod accepteren de enige juiste beslissing geweest. Goede intenties worden nou eenmaal niet altijd beloond, 1½-2½.

De detailuitslagen:

  S.V. Doorn-Driebergen ZZC 1,5 2,5
1. J.A. de Groot (Johan) E. Faber (Eddy) 0 1
2. E. Bies (Eric) N. van Brakel (Nico) 0,5 0,5
3. E. Corneth (Erik) G.J. van Breukelen (Gijs) 0 1
4. G. Legemaat (Gerrit) M.P.C.J. van Ansenwoude (Michael) 1 0

Reacties kunnen niet achtergelaten worden op dit moment.