sv Doorn-Driebergen 2 leidt tegen Rivierenland 2 z‘n tweede nederlaag op rij

Vorig jaar wist het tweede nog te winnen in Buren van Rivierenland 3, maar nu moesten we het opnemen tegen Rivierenland 2, dat vorig jaar nog 1e klasse speelde. Met twee invallers voor sterke spelers als Wim van den Bosch en Meinko Ronner wisten we dat de opdracht moeilijk zou worden en zijn we niet eens ontevreden over de 5 – 3 nederlaag. Volgende ronde tegen Zeist 3 maar eens de eerste punten pakken.

Han de Wit was ook deze keer als eerste klaar en wist in het eindspel met loper tegen paard de vrijpion van zijn tegenstander te verschalken en speelde vervolgens de partij volgens het boekje uit. De voorsprong hield niet lang stand. Ronald Stomphorst kwam aarzelend uit de opening, had geen goed plan en zijn tegenstander verzwakte Ronalds koningsvleugel en ging er met de buit vandoor.
We kwamen vervolgens achter; invaller Rene Brands slokte een giftige pion op, kwam onder hevige druk te staan en moest na stukverlies het moede hoofd buigen. Peter Egelie is zijn schaakdipje nog niet te boven. In een stelling die nog kansen bood dacht hij de dames te ruilen, maar zag een paard van het bord denderen door een tussenschaakje en kon direct opgeven. Met deze 1 – 3 achterstand kwam de nederlaag allengs dichterbij.

Jan Hellevoort kwam in zijn geliefde Caro-Kann opening, won een pion en wist met een lopervork op toren en dame nog een kwaliteit te winnen en speelde de partij daarna vakkundig uit. Was er nog wat te halen ? Nee, want aan bord 1 stond Herman Schreuder inmiddels twee stukken achter en op de twee overige borden werden de remisecontouren reeds zichtbaar. Als eerste moest Jos Derksen genoegen nemen met remise en de eveneens ingevallen Joost Zwaan wist uit een stelling met ongelijke lopers tot zijn lichte teleurstelling niet verder te komen dan een puntendeling.
Aan bord 1 spartelde Herman Schreuder nog even tegen; uit zijn opmerkingen na afloop van de verloren partij bleek dat hij in een beter staande stelling een paardvorkje over het hoofd zag, dat een eerste stukverlies opleverde. Keurig op tijd om de pont in Wijk bij Duurstede nog te halen verlieten wij Buren met onze tweede nederlaag op zak.

De detailuitslagen:

Rivierenland 2 Doorn-Driebergen 2 5 3
1. Wim Kruimer (1839) Herman Schreuder (w) (1603) 1 0
2. Henk den Braber (1787) Ronald Stomphorst (1703) 1 0
3. Tim Kortekaas (1799) Joost Zwaan (1696) 0,5 0,5
4. Ben Driessen (1687) Peter Egelie (1581) 1 0
5. Jorge Carcia (1737) Han de Wit (1568) 0 1
6. Peter Brandsma (1659) Jos Derksen (1628) 0,5 0,5
7. Hans de Rooij (1676) Rene Brands (1424) 1 0
8. Freek Feldmeijer (1644) Jan Hellevoort (1528) 0 1

Alle uitslagen en de persoonlijke scores zijn hier te vinden.

Reacties zijn gesloten.