Spannend slot kan verlies sv Doorn-Driebergen 2 niet meer voorkomen

Doorn-Driebergen 2 is de competitie begonnen met een kleine nederlaag tegen de Rode Loper 3. De tegenstander van Han de Wit kreeg geen vat op de Scandinavische verdediging, verloor een kwaliteit en gaf na onnodig stukverlies op. Inmiddels was Jan Hellevoort in een niet meer te keren aanval met dame en toren op de koningsvleugel terecht gekomen. Hij ging tenslotte, tot de laatste ademtocht vechtend, langzaam onderuit. Op de overige borden was er nog niet zoveel aan de hand.

We kwamen achter te staan doordat Meinko Ronner na afruil van de goede loper slechter kwam te staan en uiteindelijk moest opgeven. Jos Derksen kwam remise overeen in een lastige stelling die door beide spelers niet was te winnen. Het stond 1½-2½. Helaas werd de achterstand groter omdat ook Wim van den Bosch zijn partij verloor. Wim heeft wel beter gestaan, maar de ingezette aanval werd gepareerd en toen zijn tegenstander met dame en toren de zwarte stelling binnendrong was het snel gedaan.

Uit de nog resterende drie partijen moest 2½ punt worden gescoord om een nederlaag te voorkomen. Gezien de stellingen op de borden moest er een wonder aan te pas komen om dit te bewerkstelligen. Maar plotseling wist Herman Schreuder met een kwaliteit achter toch nog een aanval op te zetten en zijn tegenstander zo onder druk te zetten dat hij een toren verloor en opgaf. Peter Egelie had een pion geofferd om ten aanval te kunnen trekken, slaagde daarin niet en was de rest van de partij bezig de schade te beperken. Hij dwong alsnog op fraaie wijze remise af. Onze tijdnoodspecialist Ronald Stomphorst hield de hoop op een goed einde nog lang in stand. Zijn tegenstander verspeelde de meer dan 40 minuten voorsprong in tijd in een beter staande, maar ingewikkelde stelling met nog dame en toren en een vrijpion op het bord. Maar helaas voor ons zat er na gedwongen afruil van de dame en toren niet meer in dan een remise zodat we een half puntje tekort kwamen.

De detailuitslagen:

Doorn-Driebergen 2 De Rode Loper 3 3,5 4,5
1. Wim van den Bosch (*)(z) Jacco Vermeulen (1721) 0 1
2. Ronald Stomphorst (1703) Chris Regeling (1817) 0,5 0,5
3. Meinko Ronner (1682) Almer Toby (1770) 0 1
4. Peter Egelie (1708) Jeroen Weelink (1674) 0,5 0,5
5. Herman Schreuder (1603) Kees Volkers (1670) 1 0
6. Jos Derksen (1596) Arnold van Gelder (1504) 0,5 0,5
7. Han de Wit (1568) Henk van Lingen (1581) 1 0
8. Jan Hellevoort (1528) Daniel Weise (*) 0 1

(*) nog geen rating.

Reacties zijn gesloten.