Gemiste kans tegen BSG 3

Werden we vorig jaar door de Bussummers nog met 6-2 van het bord geveegd, nu waren we minstens gelijkwaardig. Dat we toch met een nipte nederlaag naar huis gingen vond zijn oorzaak in een belabberd laatste uur.

Het virtuele scorebord bleef lang puntloos. Pas na tien uur druppelden de eerste uitslagen binnen. We namen met 1-0 de leiding door een ietwat onverdiende winst van Gert Legemaat, die naar eigen zeggen geschaakt had als een krant. Die krant bleek echter op de laatste bladzij een venijnige verrassing voor zijn lezer in petto te hebben.

Gerrit Jan Hoevers hield met een remise de voorsprong in stand. Hij had met wit een pion naar c7 doen oprukken. Die kon sterk of zwak worden. In ruil voor zijn val kreeg Gerrit Jan kansen die hij echter net niet kon verzilveren. Het werd gelijk doordat Rob van Vuurde een mooie koningsaanval van zijn tegenstander – dezelfde als vorig jaar toen het remise werd – niet overleefde.

Er kwamen nog twee remises bij. Eric Bies speelde tegen niemand minder dan Bert Kieboom, die velen van ons kennen van zijn schaakrubriek in wijlen het Utrechts Nieuwsblad. Hij nam die in 1981 over van Eduard Spanjaard en bleef haar wekelijks trouw totdat de fusie met het AD daar in 2007 een abrupt einde aan maakte. Inmiddels is hij de tachtig gepasseerd maar dat hij nog steeds zijn mannetje staat ontdekte Eric. Het evenwicht werd geen moment verstoord. Aan bord 1 kwam Johan de Groot ook niet verder dan remise. Hij won een pion waarna zijn tegenstander actiever spel kreeg. Niet genoeg voor winst voor een van beiden.

Het stond 2½-2½ en het kon nog alle kanten op. Maar onze gastheren keken somberder dan wij. En daar was reden voor want onze stukken leken iets beter te staan. Helaas raakten in dat laatste uur zowel Ronald Stomphorst als Herman Schreuder op de een of andere manier allebei een stuk kwijt en toen ging het snel bergafwaarts. De knappe en zwaar bevochten winst van Rik van Drie kon de nederlaag niet voorkomen. Hij had lang een kwaliteit achter gestaan maar daarvoor mooie compensatie afgedwongen. Die bleek toereikend.

BSG 3 Doorn-Driebergen 1 4½ – 3½
1. Theo Slisser 2007 Johan de Groot 1987 remise
2. Iskander Schrijvers 1953 Gert Legemaat 1983 0 – 1
3. Florian Wagener 1895 Rik van Drie 1867 0 – 1
4. Bert Kieboom 1895 Eric Bies 1944 remise
5. Tom Berkelmans — Gerrit Jan Hoevers 1849 remise
6. Rob Disselhoff 1780 Rob van Vuurde 1716 1 – 0
7. Rami Koch 1781 Herman Schreuder — 1 – 0
8. Ruben Piël 1824 Ronald Stomphorst 1783 1 – 0

Reacties kunnen niet achtergelaten worden op dit moment.